Història tema 4 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Història Contemporània de Catalunya i Espanya
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 14/06/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Culla - de matrícula

Vista previa del texto

TEMA 4: INDUSTRIALITZACIÓ I MODERNITZACIÓ ECONÒMICA Evolució de la indústria – 1830 (fins llavors la situació política no permetia res). S.XVIII – tèxtil cotoner. És la columna vertebral de la indústria catalana.
1830  REVOLUCIÓ ENERGÈTICA – introducció del vapor – 1832 – primera fàbrica a Barcelona  – “el vapor” era propietat de Bonaplana. Finals dels anys 30, principis dels 40 el vapor s’expandeix. Fins llavors la indústria era manual. Ara cada fàbrica té una central de vapor.
L’energia mou els telers, i no les persones. La inversió és important, per tant, per aprofitar posen més telers. El vapor fa que les fàbriques siguin molt més grans. Abans, 6 o 7 telers, ara milers de telers i centenars o milers de persones treballant. Amb el sistema manual es podia fer a tot arreu. Amb el vapor, l’aigua + carbó es necessiten – les fàbriques es posen al costat del riu. El tamany de les fàbriques canvia i la geografia de la indústria també. Augmenta brutalment la producció. 1833-1853 – la producció de teixit de cotó a Catalunya es multiplica per 5. La mecanització de la indústria d’entrada disminueix la mà d’obra. Els treballadors diuen que “les  màquines ens prenen la feina”. Filar teixir. Apareixen màquines selfactines – filen. Vénen de la Gran Bretanya. A Catalunya hi ha violència obrera contra les màquines: antimaquinisme / ludisme. John Lud. Ara les empreses tenen + telers, les empreses creixen = més treballadors = tot arreglat.
Durant la segona meitat del segle XIX, apareix el teixit llaner. La llana és una fira molt més cara.
Estava restringit a les altes capes de la societat – el Vallès Occidental era el lloc de concentració de la producció. La llana ve de Castella, la llana es compra allà, ve aquí i rentat + filat es fa aquí.
La indústria tèxtil de la llana es fa aquí i no allà, només a Béjar. El gran punt feble de la indústria catalana del segle 19 és la mineria, però Catalunya no hi ha carbó de qualitat, ni ferro ni res.
S’havia d’importar tot. Això és una feblesa. La Catalunya del 19 es converteix en la fàbrica d’Espanya. A mitjans del segle XIX, la meitat de l’activitat industrial d’Espanya es concentra a Catalunya.
Felip VII – primera dècada del 33-43: represa de la indústria i tal.
44-54: expansió – final del període: Guerra de Crimea. Crimea és una península a la costa nord del mar Negre. Hi va haver un conflicte. França i Gran Bretanya van fer la guerra contra Rússia des d’allà. Aquesta guerra fa que no arribi el blat rus a través del Mar Negre. El blat produït a 11 Castella creix. Ara ells poden consumir teixits catalans gràcies a la Guerra de Crimea. Després de la Guerra de Crimea hi ha un boom de la indústria tèxtil.
Fi del boom: fet exòtic: guerra civil als EEUU – el cotó venia del sud dels EEUU (Virgínia, Carolina del Nord). Volien asfixiar el sud. Bloquegen l’exportació de cotó: “La Fam del Cotó” – així es deia a Catalunya. Va ser l’any 1866. = crisi financera. Tot i així, l’any 1870 l’economia catalana i la  indústria es recuperen expansió i eufòria econòmica = Febre d’Or.
Esfondrament 1882. 1890-1898 – acaba la guerra civil americana – puja un altre cop la indústria catalana.
...

Tags: