Història de l'arquitectura tema 10 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 2º curso
Asignatura Historia de l'arquitectura I
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 04/05/2016
Descargas 12
Subido por

Vista previa del texto

RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMA 10_EL MÓN MICEIC. L'HÈLADE 1) SITUACIÓ Situat a la part continental, inclou ciutats com Micenes, Argos, Esparta i l'anomenat Poloponès. És una societat militar i armada, a diferència del món Minoic.
2) CRONOLOGIA Micènic 1700-1100aC Reformes 15001450aC 3) ARQUITECTURA MEGALÍTICA Es tracta d'una arquitectura defensiva, en falsa volta com els tholoi fets de tovots del Tresor d'Atreu o el Tresor de Clitemnestra.
4) MICENES Es situa al centre del continent, sense sortida al mar i entre muntanyes, en un lloc estratègicament defensiu.
A l'interior la ciutat inclou una estructura on estan situades les tombes reials en forma de cercle, com a centre de culte.
La ciutadella està tancada per dues fortificacions i fora s'hi troba la ciutat domèstica i la zona funerària. Al centre, el palau.
L'accés a les muralles es per la Porta dels Lleons que data del 1250aC.
El sistema defensiu es basa en el megalitisme, la unió i elevació de blocs en sec. El símbol s'aguanta sobre el pes del dintell i dos brancals. Per tal d'evitar el trencament es crea un arc de descàrrega el qual és fals ja que s'aconsegueix per aproximació de peces, no treballa. Es troba lleugerament inclinat cap endavant en busca de l'equilibri.
Es tracta d'una muralla ciclòpia (1650-1250aC): es retalla la base de la roca per aconseguir una rampa i per damunt la paret del mur com una cortina.
Pel que fa al recinte funerari, el cercle A data del 1550aC i és un cercle tancat per grans lloses (ortostats). Al centre de la plaça s'hi obrien foses amb elements sumptuaris com una màscara d'or, espases, corones...tombes nobles amb tot d'esteles d'escenes→representacions dels atributs de la reialesa.
43 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA Tholoi→Túmul en falsa volta més una cambra adossada més un promos que porta cap l'strominion (l'entrada en forma d'arc). Per exemple, el Tresor d'atreu de l'any 1250aC té la cúpula més gran construïda fins la creació del Partenó feta a partir de l'arpoximació de filaments.
De l'espai domèstic es sap poca cosa: la majoria que resten són cases de comerciants; i l'espai palacial és com fins aleshores: amb una gran pati central, una escalinata, el megàron i la sala del tron.
5) TIRINT Es troba molt propera a Micenes, és una ciutat militar amb sistemes defensius molt complexos.
És una ciutadella que està sobre un turó de manera que la pròpia roca actua de glacis. El sistema d'emmurallament és amb rampes amb portes molt ben fortificades però sense cossos de guàrdia. No tenen coneixement de l'arc de descàrrega.
Dins la ciutat s'hi troba el palau ben fortificat, de planta rectangular amb un pati central i la sala d'audiència amb la llar de foc. Les portes són senzilles fetes a partir de l'aproximació de filades.
6) PYLOS Està situada a la costa sud, de manera que té port obert a la Mar Jònica, cap a l'Àfrica. Era una ciutat molt comercial amb una prosperitat més elevada. És coneguda pel Palau de Nèstor (rei de Pylos).
El Palau compta amb un gran megàron central de quatre habitacions i una gran sala, cambres destinades a la familia reial, anaktron-a o sala de banquets, construccions externes com bodegues de vi i un únic accés igual a la porta dels Lleons.
Es divideix en dos grans blocs, el sud-est separat per patis centrals i el bloc principal amb les dependències reials i el megaron. Les cambres de la reina comptaven amb canalitzacions d'aigua neta i bruta. La banyera estava construïda de pedra folrada amb argila cuita i decorada.
L'argila cuita manté la temperatura de l'aigua calenta.
44 ...