INTRODUCCIÓ (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Nutrició Humana
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 22/03/2016
Descargas 4
Subido por

Vista previa del texto

NUTRICIÓ | Mireia Roca-Terry Aragüés INTRODUCCIÓ El metabolisme basal és l’energia mínima pel manteniment de les funcions vitals. Es mesura d’una manera molt precisa( la persona ha d’estar en repòs, en dejú de més de 8h, sense fàrmacs, sense cafè, sense fumar...). En concret s’ha de mirar el que crema l’individu mitjançant una mascareta que controla el consum d’oxigen.
En altres termes, podríem dir que el metabolisme basal és la mínima energia que permet al cos desenvolupar la seva activitat bàsica, és a dir, les seves funcions vitals per assegurar la seva continuïtat de vida.
Per a calcular el nostre metabolisme basal d’una forma senzilla: 24kcal x kg de pes x dia El consum energètic global és el total que gasta d’energia una persona per a desenvolupar el seu dia a dia.
Tenim diferents factors que engloben això, és a dir, per una banda hem d’alimentar el cos perquè estigui en funcionament tot el dia (metabolisme basal) però després hem d’afegir altres ‘’extres’’, per exemple: • • • • • • Necessitats de creixement ( Un nen de 12 anys cremarà molt més que un adult de 30).
Edat ( amb l’edat disminueix el metabolisme basal degut a la composició corporal, és a dir, el greix i la massa muscular. Els homes tenen un percentatge de massa muscular superior i per això tenen un metabolisme basal més alt. A partir de els 60 aproximadament augmenta la massa de greix).
Efecte tèrmic dels aliments( Necessari per a la bona digestió dels aliments. Quan una persona pren un aliment, aquest procés també gasta energia). El 10-15% del consum energètic correspon a digerir els aliments i absorbir-los.
Correccions relatives: Segons sexe, pes i talla.
Activitat física : Una persona amb més massa muscular tindrà una despesa energètica molt major, independentment del que cremi per l’activitat.
Altres factors: clima, termoregulació...
El fred justifica que haguem de menjar més. Actualment no necessitem la termoregulació que necessitàvem abans. Avui en dia, amb la calefacció i la roba, el nostre cos no ha de suportar canvis importants de temperatura i, per tant, no es té en compte en el consum energètic de tot el dia.
Càlcul de les necessitats energètiques( fórmula de la FAO/OMS): - Diferent entre homes i dones - Edat - Sexe(home/dona) NUTRICIÓ | Mireia Roca-Terry Aragüés PRIMER CRITERI: Quina diferència hi ha entre les necessitats energètiques i el metabolisme basal? Quan parlem de necessitats energètiques o AET( aport energètic total) fem referència al metabolisme basal més la constant de l’activitat física/energètica.
Metabolisme basal + activitat energètica(lleugera, moderada o intensa).
...