Tractament diabetis (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Nutrición Humana y Dietética - 3º curso
Asignatura Patologia Cardiovascular
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 22/06/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

TRACTAMENT DIETÈTIC. DIABETIS.
La diabetis està considerada pels especialistes com una pandèmia i classificada com la primera causa de les següents situacions i malalties: visió borrosa, ceguesa, set constant, debilitament muscular, pressió alta, malalties cardíaques, formigueig o adormiment de les extremitats, infeccions de l’aparell urinari, úlceres en els peus.
Metabolisme normal: El pàncrees produeix insulina. La insulina sintetitza la glucosa.
Diabetis tipus 1: El pàncrees NO produeix insulina. La falta d’insulina provoca excés de glucosa en la sang.
Diabetis tipus 2: El pàncrees produeix insulina. Les cèl·lules NO reconeixen la insulina causant l’excés de glucosa en la sang.
ABORDATGE TERAPÈUTIC: 1) 2) 3) 4) Valoració pacient Objectius del tractament Seleccionar mètode d’educació alimentària Avaluació i control TRACTAMENT:     Tractament dietètic Exercici físic Educació diabetològica (de forma multidisciplinar) Hipoglucemiants oral i/o insulina TRACTAMENT DIETÈTIC. Objectius: - Establir una ingesta nutricional adequada per aconseguir o mantenir un pes adequat Prevenir la hipoglucèmia Mantenir nivells de glucèmia normals Aconseguir i/o reduir les complicacions agudes: o Nefropaties o Neuropaties o Retinopatia CARACTERÍSTIQUES PLA ALIMENTARI:    CH: 45 – 60% del V.C.T.
o Fibra: 14g/1000 kcal o Sucres simples: no > el 5 – 10% del V.C.T Proteïnes: 10 – 15% del VCT (si no insuficiència renal) Lípids: 25 – 30% del VCT o Limitar greix saturat < 7% del A.C.T o Limitar greix trans o Limitar la ingesta de colesterol a 200 mg/dia o Augmentar el consum de A.G.M (oli d’oliva) i n – 3 PUFA (peix) CARBOHIDRATS:    Font principal: cereals integrals, fruites, verdures, llegums i làctics CH complexos = absorció més lenta i menors oscil·lacions glucèmiques L’índex i càrrega glucèmica podria aportar un benefici addicional  NO es recomanen dietes de < 130g/dia de CH  És important el monitoratge de la ingesta de CH RESPOSTA GLUCÈMICA. Hi ha factors que influencien en la intensitat i la durada de la resposta glucèmica:       La quantitat total de carbohidrats El tipus de sucre (monosacàrids, disacàrids,...) El tipus de midó (amilopectina, midons resistents) La manera de cuinar i processar els aliments La composició dels aliments (el greix i la fibra més lenta la digestió per tant buidatge gàstric més lent) El nivell de glucèmia abans de la ingesta OBJECTIU PLA EDUCACIONAL: OBJECTIU GENERAL: Que el pacient amb diabetis conegui i manipuli tot el que fa referència a l’alimentació, i li garanteixi el millor estat de salut possible. Afavorir auto – maneig de la malaltia.
OBJECTIUS ESPECÍFICS: - Tenir en compte necessitats nutricionals respectant preferències alimentàries, culturals i estils de vida.
Plaer amb alimentació Mantenir uns nivells metabòlics òptims Prevenir, retardar i tractar les complicacions de Diabetis Aconseguir un equilibri nutricional correcte Mantenir les glicèmies pre i postprandrials dins dels nivells fisiològics. Aconseguir HbA1c òptima Corregir errors dietètics i canviar els hàbits alimentaris FORMACIÓ: PRIMERA ETAPA: - Grups aliments i nutrients Identificar carbohidrats i absorció Complicacions agudes Elaborar i explicar dieta per racions SEGONA ETAPA: - Aprofundiment de l’aprenentatge dietètic: 1) Pesos i volums 2) Equivalències 3) Situacions especials 4) Aliments especials per a diabètics DB1 I EXERCICI:  Controls de glucèmies previs a l’exercici: o < 100 mg/dL, prendre suplement 5 – 15g HC i retardar inici activitat física 10 – 15 minuts o 100 i 250 mg/dL, inici exercici amb normalitat o > a 250 mg/dL, comprovar nivell de cetones en sang i/o orina, si són positius, retardar l’inici de l’activitat física fins que estiguin normalitzats EXERCICI I ALIMENTACIÓ EN DB1:   Davant la pràctica d’exercici, especialment de llarga durada, reduir dosis d’insulina i si cal ingesta HC extra La quantitat HC, dependrà de cada esportista i del tipus durada i intensitat de l’exercici.
BEGUDES AMB HC:  Contenen sucres, del 5 al 8% x 100mL [ ], tolerància durant la pràctica esportiva. Aporten sodi, potassi o clor, electròlits per reposar pèrdues minerals activitats més de 1h.
 Contenen sucres, 10% x 100mL [ ], mala tolerància durant la pràctica esportiva d’alta intensitat. No es recomana.
 Contenen sucres, >10% x 100 mL [ ], taurina, ginseng com a estimulants. No recomanades en DB.
HIPOGLUCÈMIA. Com s’ha de tractar una hipoglucèmia?  Si no hi ha pèrdua de coneixement: o Quan una persona pateix una hipoglucèmia sense pèrdua de coneixement, passa a restablir els valors de glucosa en sang, s’ha d’aplicar la “regla del 15” Regla del 15: 1) El correcte per tractar una hipoglucèmia en adults és ingerir 15g d’hidrats de carboni (HC) de ràpida absorció i esperar 15 minuts en repòs a que es restableixin els nivells de glucèmia.
2) NO s’han d’ingerir HC d’absorció lenta (caramels, dolços,...) perquè, encara que portin sucre, contenen també grassa (a més de calories innecessàries). Això fa que la seva digestió sigui més lenta: a. El sucre triga més temps en arribar a la sang b. Es retarda, per tant, el temps en restablir els valors de glucèmia 3) Tampoc convé superar els 15g indicats perquè podrien arribar a un efecte “rebot”, amb hiperglucèmia en les hores posteriors.
4) La resposta al tractament de la hipoglucèmia ha de ser evident als 15 minuts. En cas de que després dels 15 minuts d’espera no hi hagi millorat la situació, s’haurà d’ingerir altres 15 g de HC 5) Una vegada superada la xifra d’hipoglucèmia es considerarà si és necessari prendre algun HC més, en aquesta ocasió d’absorció lenta 6) S’ha de mesura la glucosa altre cop aproximadament 60 minuts després, perquè pot ser necessari novament un tractament addicional ...