Conceptes Tema 3 (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Ciencias políticas y de la Administración - 1º curso
Asignatura Introducció a la Sociologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 29
Subido por

Vista previa del texto

Introducció a la Sociologia Sílvia Caufapé Hostench Tema 3. Societat, cultura i procés de socialització • Cultura: Capacitat d’implantar pautes de conducta, d’imaginar i adaptar pausat socials a l’entorn. És tot allò que no procedeix exclusivament de la nostra existència biològica. Ens separa de la resta dels animals, i ens permet desenvolupar-nos socialment; és una eina humana per sobreviure. Està feta d’un fons comú de coneixements i convencions, i s’adquireix mitjançant una combinació de predisposicions innates i aprenentatge.
• Identitat individual: Resultat d’una combinació del programa genètic cognitiu de l’organisme i dels estímuls socials, institucionals i culturals on aquest es desenvolupa. L’existència autònoma d’individus només és possible en societats lliures.
• Explicació monocausal o Reduccionisme: reduir les causalitats d’un fenomen a una única causa.
• Procés de socialització: Procés que es produeix al llarg de tota la vida dels individus, del qual podem distingir: - Socialització primària: es produeix en els primers anys de vida i a l’entorn familiar - Socialització secundària: introdueix els àmbits concrets de la societat, es produeix fora de l’entorn familiar i suposa l’aprenentatge d’una conducta adequada - Desviació: es produeix quan un individu no acaba d’assimilar les pautes i conductes generals, se’l tracta com un desviat - Hi ha teories que postulen que la socialització proporciona només una explicació parcial de les creences i comportaments humans. No som còpies dels adults que ens influencien. La gent podria estar conformada tant per les influències socials com pels gens - El procés de socialització no és unidireccional. Els agents socialitzadors i els individus a socialitzar s’influeixen mútuament UPF 1 Introducció a la Sociologia • Sílvia Caufapé Hostench Agents de socialització: Individus o institucions que afecten al nostre procés de socialització. Van en funció de l’època, civilització i cultura, però en la nostra societat podríem dir que els més importants són la família, l’escola, el grup d’iguals, els mitjans de comunicació, internet, etc.
• Grup d’iguals: Grup de persones amb característiques molt similars a les nostres. Acostuma a ser gent de la nostra edat, i aquestes relacions estan en creixement. Influir en aquest tipus de relacions de manera externa és molt difícil, però últimament s’està tornant a donar-hi importància.
• Subcultura: Variants locals d’una cultura que s’estenen en un territori determinat, donat que la cultura no s’estén de manera homogènia sobre els individus en societats complexes. Estan lligades a l’ètnia, classe social, gènere, grup d’edat, etc. No sempre coexisteixen harmònicament amb la cultura dominant.
UPF 2 ...