TEMA 5 (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 3º curso
Asignatura Sistema de Penes i Sancions
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 13/04/2016
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 5: PRESONS Les primeres reformes en presons comencen a Anglaterra i més tard a l’Europa continental durant el segle XVII i XVIII. Més que presons eren cases de treball.
VEURE RESUM TEMA 3 LA EJECUCIÓN DE LAS PENAS PRIVATIVAS DE LIBERTAD.
A través de la investigació científica s’intenta que es comenci a pensar en un lloc on les persones puguin ser reeducades, és a dir, es pretén millorar les condicions de vida dels penats.
A principis del s. XX els EEUU sorgeix un moviment progressista i ens trobem les presons tal i com les coneixem avui, a través de determinats programes es pretén la rehabilitació. Aquí és quan comencem a veure el canvi de rehabilitació cap a la incapacitació. Aquí també es va crear el model panòptic de Bentham.
POSSIBLES SOLUCIONS AL FENOMEN PRISON CROWDING El que indica si una presó està sobre ocupada ens fixem en la capacitat que té la presó i el número de presos que hi ha.
Raons per a que a una presó hi hagi sobre ocupació: Hi ha elements de tipus: - Econòmic - Social (immigració: en determinats estats on la immigració és relativament nova) - Canvis legislatius de política criminal (que un país tingui un problema amb una determinada política i imposi pena de presó per segons quines conductes) - Canvis històrics (per ex, l’alemanya nazi: envien a camps de concentració a la gent en massa).
- Un altre canvi que afecta a la sobrepoblació a les presons són els canvis en el sentencing, és a dir, si hi ha jutges que imposen la pena de presó davant d’altres possibles alternatives, això genera un over-crowding.
- Un sistema penitenciari no avança, té presons velles per exemple, és un sistema que no va al dia amb un tipus de delinqüència que pugui passar en un determinat país.
- També pot ser que un determinat sistema de justícia sigui corrupte, o no sigui gaire democràtic o no sigui gaire competent.
- Un determinat estat tingui una determinada obsessió amb un determinat tipus de delicte, i pot ser que a tots qui cometen aquell delicte l’enviïn a presó. (A Espanya amb delicte de tràfic drogues, violència de gènere i delictes contra la seguritat vial) De totes aquestes causes la que té més pes, d’acord amb els acadèmics, és la dels canvis polítics Maneres de comptabilitzar presoners.
- Flow: Estudi longitudinal per saber quantes persones entren i surten de la presó Longitudinal - Stock: Saber en un moment concret quanta gent es troba en presó Transversal  Efectes del prison crowding Nacions unides té una sèrie de guidelines de com ha de ser les presons (Les seves visites no són vinculants).
- Infermetats venèries, problemes físics i mentals - Problemes de seguretat Es poden crear motins - El personal de seguretat ha d’estar administrant tractaments constantment El temps que es pot dedicar a cada inmate es redueix.
Solucions per eliminar la sobre població - Relacionada amb la teoria del labeling era la falta de criminalització Una conducta pot passar a ser administrativa en comptes de penal.
- Utilitzar molt més la probation.
- Amnisties, reduir sentencies - Política més dels països del Nord d’Europa Polítiques més lliberals i amb ús més freqüent de mesures alternatives MARC LEGAL, PRINCIPIS RECTORS 1. Quin és el text que ens diu quines penes ens podem trobar?  El CP 2. Llei orgànica general penitenciaria (1979) 3. Real Decret que desenvolupa la LO 1979 El principi rector que ens diu com ha de ser una presó és l’article 25.2 de la CE La presó i tot el sistema de penes han de tenir una finalitat reeducadora i de reinserció. La pena de presó ha de ser una pena humana (principi d’humanització). Tot el treball que un inmate fa a la presó, és remunerat i emparat per la Seguretat Social. El dret a la teva indemnitat corporal continua actiu (no et poden donar una pallissa, tens dret a un llit, etc.) Principi de legalitat (tot ha d’estar escrit) i finalment el principi d’intervenció judicial (Sempre hi ha un intervenció judicial).
GRAUS DE CLASSIFICACIÓ - Primer grau: Règim tancat. Tenim a aquelles persones que compleixen dos criteris: o Aquells qui tenen la perillositat més extrema o Persones que per determinades circumstancies no s’adapten bé als altres règims.
- Segon grau: Es donen tots els requisits per la convivència normal en una presó, menys el que l’habilitaria per la vida fora de presó. És el règim ordinari - Tercer grau: La gran majoria del teu temps el passes fora de la presó, pots o ve passar les nits allà. És el règim semi-obert.
- Quart grau: Llibertat condicional. No pernocta a la presó Requisits: o Que la persona estigui classificada en un tercer grau o Haver realitzat les 3/4 parts de la condemna o Que en aquesta persona s’hagi observat una bona conducta.
...