Teixit muscular (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Fisioterapia - 1º curso
Asignatura Fisiologia II
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 09/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TEIXIT MUSCULAR Funció:      Moviment Postura i propiocepció Producció de calor Bombeig de la sang Emmagatzemar i mobilitzar substàncies Propietats:     Excitabilitat elèctrica Contractilitat Extensibilitat Elasticitat Regeneració: Les fibres esquelètiques perden la capacitat de divisió. El creixement es deu a una hipertrofia més que una hiperplàsia.
Si hi ha una pèrdua de teixit muscular per lesió o degeneració, es reemplaça per fibrosis.
Hormona del creixement  provoca augment tamany de les fibres Testosterona  promou hipertrofia Les fibres cardíaques poden regenerar-se en certes circumstàncies.
El teixit muscular llis també es pot hipertrofiar. Tot i que per exemple en l’úter, tenen la capacitat de dividir-se (hiperplàsia). La capacitat de regeneració del múscul llis és superior a la del múscul estriat.
Producció d’ATP en les fibres musculars: Tres formes de produir ATP : fosfocreatina, respiració aeròbica i respiració anaeròbica.
Fisiologia contracció muscular – Fibres esquelètiques La miosina s’adhereix al llarg dels miofilaments apropant-los cap a la línia M, provocant un escurçament del sarcòmer i un apropament de les línies Z. Cicle contràctil: El reticle sarcoplasmàtic allibera Calci cap al citosol. El Calci s’uneix a la troponina, la qual provoca que el complexen troponina-tropomiosina es sepaari.
1-Hidròlisi d’ATP : carrega d’energia la miosina 2-Acoblament de la miosina a l’actina per formar ponts creuats: la miosina amb energia s’adhereix a l’actina i allibera el grup fosfat.
3-Deslliçament: els ponts creuats de miosina roten cap al centre del sarcòmer 4-Desacoblament: altres molècules d’ATP s’uneixen a la miosina enganxada al pont creuat, fent que s’hi desenganxi.
Fatiga muscular Incapacitat d’un múscul de mantenir força de contracció en una activitat prolongada.
Fatiga central: abans de la fatiga muscular, el nostre cos sent cansansi i desig d’acabar l’activitat. És un mecanisme protector del SNC.
Alliberació inadequada de Calci, deplecció de la fosfocreatina, nivells baixos d’ATP, baixa disponibilitat d’O2, caiguda de glucògen, acumulació d’àcid làctic.
Fisiologia de contracció muscular – Fibres cardíaques Com que l’influx de Calci cap al sarcoplasma és més llarg, la contracció és més llarga. Es contrau quan és estimular per les seves fibres autoexcitables.
Fisiologia de la contracció muscular – Fibres llises Passa per un augment de calci al citosol, però com que no hi ha túbuls transversos, sinó que hi ha cavèoles, el Calci tarda més a arribar als miofilaments. La contracció-relaxació està regulada per la Calmodulina.
...