Lectura 1. Mejorar la enseñanza de las ciencias (2017)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Educación Primaria + Educación Infantil - 3º curso
Asignatura Ciències experimentals 1
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 24/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Avui dia, la ciència es troba en una situació precària, ja que pràcticament no es treballa. No obstant això, les ciències són molt importants perquè es tracta d’una visió del món amb la que es pot relacionar amb altres coneixements com les llengües (aprens vocabulari, a escriure, a llegir, etc.) o les matemàtiques (aprens a elaborar i entendre gràfics, càlcul...). És per això, doncs, que les ciències són tan importants, ja que, juntament amb altres coneixements culturals com l’art, podem entendre el món que ens envolta (ex: quan mirem la sagrada família, sabem de quin estil és, podem conèixer la seva història i, a l’hora, entendre perquè s’aguanten algunes figures a partir de la física).
Està demostrat que als nens, en un primer moment, els agraden les ciències, però van perdent la passió per elles a mesura que creixen, ja que no experimenten ni comproven. Per aquest motiu, cal ensenyar ciència a partir de l’experimentació, de l’error i de la comprovació. Així doncs, és important presentar als nens alguns models rellevants perquè els vagin desenvolupant i ampliant al llarg de la seva escolaritat (des d’infantil fins batxillerat).
Tot i no tenir la recepta ideal per ensenyar ciències, ja que el context, els alumnes i l’escola evolucionen i canvien diàriament, sí sabem quines estratègies són més útils. Així doncs, cal tenir en compte que, a l’hora d’ensenyar ciències, cal utilitzar un llenguatge adequat, tenir en compte les emocions, incloure interaccions socioculturals als conceptes que volem treballar i, finalment, experimentar.
Per tant, la ciència, igual que els altres coneixements de l’escola, cal relacionar-la amb experiències personals i portar-la a la pràctica. No obstant això, cal tenir en compte que els raonaments que es puguin fer a partir de les experiències dels alumnes, no sempre seran les mateixes que ha fet la ciència, ja que, com hem dit anteriorment, aquesta és una manera diferent de veure, entendre i explicar el món. És per això, doncs, que cal ensenyar als nens a veure el món des de diferents punts de vista.
Tot i això, és necessari que la pràctica comporti que els nens reflexioni i es facin preguntes, de manera que podrem seguir desenvolupant el tema en qüestió i aprenent més coses. Una vegada aquests s’hagin plantejat preguntes, cal motivar-los perquè facin servir la imaginació amb l’objectiu de trobar respostes. Aquestes explicacions, però, hauran de ser discutides i debatudes.
Una altra tècnica esmentada anteriorment són les interaccions socioculturals les quals es basen en l’expressió d’opinions i el contrast d’aquestes i l’explicació d’hipòtesis i arguments per defensar o rebutjar una teoria concreta. D’aquesta manera, doncs, és com s’adquireix un aprenentatge més significatiu: a partir del debat. En aquest aspecte, com a mestres hem d’intervenir plantejant preguntes útils per aprendre i perquè els alumnes es replantegin la seva manera de raonar. Per fer-ho adequadament, és necessari que els estudiants aprenguin a comunicar la ciència fent servir diferents tipus de llenguatge: gràfics, oral, escrit, matemàtic, informàtic, etc.
...