Apunts PEPMI 23/02/2015 (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius
Año del apunte 2015
Páginas 3
Fecha de subida 23/02/2015
Descargas 10
Subido por

Vista previa del texto

Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius Evolució en les pàgines web del s diaris.
- Trident Bloc de navegació - Publicitat Notícies Model tetradent Capçalera Menú de navegació (opcional) Menú de navegació Notícies Serveis i publicitat Notícies L’únic que no es mou en l’evolució del disseny dels diaris digitals és la columna de publicitat, que sempre ha estat a la dreta.
És el model vigent fins a 2006, quan es comença a suprimir la barra de navegació lateral. Això dóna més netedat i amplitud al disseny.
- Nou trident Capçalera Menú de navegació (opcional) Notícies importants Notícies secundàries Serveis i publicitat Multimèdia el 2000 El Mundo El País Gràfics interactius Gràfics interactius Vídeos de notícies rellevants Fotografies Àudio digital ABC Vídeos de notícies rellevants Fotografies Àudio digital Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius Els mitjans digitals com a negoci Des de 1995, la majoria dels mitjans digitals va adoptar un model de negoci basat en els ingressos publicitaris i en l’accés gratuït als continguts a la xarxa.
Posteriorment, sistemes de pagament per subscripció o d’accés a continguts, però gairebé tots van suavitzar els seus requisits o van deixar d’implantar-se (Financial Times, The Wall Street Journal).
Elpais.com va introduir un model íntegrament de pagament el novembre de 2002. Va reobrir els seus continguts de forma gratuïta el juny de 2005. No va funcionar perquè ningú veia la necessitat de pagar per una informació d’accés gratuït en altres diaris.
El març de 2010, El Mundo va començar un servei de pagament a la xarxa a través de la plataforma Orbyt, que el juny de 2011 havia superat els 35.000 subscriptors.
Freemium convina el pagament per accés a algunes seccions amb la gratuïtat d’altres continguts.
El creative commons Són pocs, però 35 de 281 mitjans a internet permeten l’ús lliure dels seus continguts. Com fan negoci? La clau és oferir el que no ofereixen altres mitjans, que la informació que tu dones no la donin altres mitjans. Llavors pots demanar subscripcions. És l’única opció que tenen els nous mitjans a internet. La qualitat de la informació és l’única manera en què es pot lluitar contra les grans corporacions.
Model de negoci del mitjans digitals - Ingressos per publicitat Pagament per continguts Comerç electrònic (alguns grups multimèdia, que tenen interessos en altres sectors com l’editorial, la música o els viatges) Projectes sense ànim de lucre (non profit, crowdfunding) Freemium Altres formes de negoci dels mitjans digitals: - Publicitat Subscripció Identitat digital Identitat digital és tot allò que identifica un individu a la xarxa.
Gestió de la identitat digital: visibilitat, reputació i privacitat a la xarxa com un component inseparable i fonamental.
Com es construeix una identitat digital? Participant a la xarxa (textos, imatges i vídeos).
Reputació Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius És un component clau de la nostra identitat, reflecteix qui som i defineix com interactuem amb els altres.
Com ens poden trobar? Els motors de cerca de blogs, els meta motors socials, les eines de seguiment de comentaris, les eines de microblogs, els agregadors socials o xarxes socials i els motors de cerca de persones.
Optimització de motors de cerca (SEO), millorar la visibilitat / màrqueting online.
Competències digitals Conèixer les diferències entre els diversos llocs de xarxes socials i com usar-les.
Saber quin ús podem donar als materials que hi ha a la xarxa.
Trobar i ajustar la configuració de privacitat dels llocs de xarxes socials.
Crear marca. Joan Costa: les marques desperten imatges mentals dins del col·lectiu. La marca és una imatge que aconsegueix despertar i instal·lar en la ment del públic l’estratègia de comunicació i de posicionament, els valors que representa per a la societat i la seva universalitat.
Tenim un projecte amb uns valors i que s’ha generat una identitat digital. Volem donar-li un nom al projecte. Usarem les anomenades tècniques de naming. Ho farem a partir d’unes característiques: - Buscar una identitat pròpia Buscar i generar diferència Oferir una determinada qualitat Generar competència Treballar la fidelitat del lector Guardar la memòria del lector: que l’ús del mitjà generi una memòria Tot això hauria de projectar-se amb un nom i ser present a la marca.
La diferència fonamental entre identitat digital i marca: la identitat digital són les evidències que deixem a la xarxa, i la marca no té perquè expressar-se a la web.
Tècniques de naming tradicionals - Nom curt (5 lletres) Fàcil de pronunciar en 5 idiomes Millor si acaba en A Que soni familiar ...