El poder de la comunitat: com Cuba va sobreviure al bec del petroli (2015)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura SOCIOLOGIA DE L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 12/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Reflexió sobre “El poder de la comunitat: com Cuba va sobreviure al bec del petroli” Quan la Unió Soviètica va col·lapsar en 1990, l'economia cubana es va esfondrar. Les importacions de cru es van veure reduïdes per sota de la meitat – les d'alimentació per un 80%-, la gent estava desesperada.
Aquest documental comença amb una breu història del bec del petroli (peak oil), el moment en què la producció mundial de petroli arribarà al seu màxim i començarà el seu descens.
Cuba, l'únic país que s'ha enfrontat a aquest tipus de crisi – reducció massiva dels combustibles fòssils- és un exemple d'opcions i esperança.
Aquest documental explica les dificultats i lluites així com la comunitat i creativitat del poble cubà durant aquesta època difícil. Veiem com els cubans van fer la transició entre un sistema agrícola altament mecanitzat i industrialitzat cap a un sistema basat en mètodes de cultura orgànica i permacultura, jardins locals i urbans. És una mirada original a la cultura cubana durant aquesta crisi econòmica que criden “el període especial”.
Veient aquest documental, m’he adonat de la gran importància que té el món, ell ens proporciona tota mena de coses magnífiques, es clar, que cadascuna al seu temps i amb un temps determinat; és el cas, per exemple, del petroli, en aquest documental diuen que el petroli cada vegada va disminuint (com és normal), i a Cuba per això van sofrir una crisi molt gran.
A més, he de dir que els ciutadans de Cuba, són uns herois, ja que per ells mateixos van haver de buscar unes alternatives perquè per culpa de petroli van perdre molts beneficis, com per exemple, van conrear ells mateixos horts urbans, jardins... Això és admirable, des del meu punt de vista penso que els ciutadans van ser els que van ajudar al país.
On nosaltres vivim no hem sofert per això, però, qui sap?... Moltes persones haurien de veure aquest documental i adonar-se’n del que tenim, que no és poc, del meravellosa que és la terra i així poder canviar cap a millor, tenint de referents als ciutadans cubans que tan bon van fer.
Jo, d’ençà que vam veure el primer documental on deia que la terra s’estava degradant a poc a poc (he de dir que aquest documental em va arribar molt) vaig començar a “conrear” en la meva terrassa llimones i plantes aromàtiques, ja sé que no és gaire cosa, però per alguna cosa s’ha de començar. I tu, ja has començat o penses començar? ...

Tags: