Àmbits d'actuació (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Fisioterapia - 1º curso
Asignatura Fonaments científics, histórics i socials de la fisioteràpia
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 16/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Fonaments científics Anna Trigueros TEMA 2. ÀMBITS D’ACTUACIÓ DE LA FISIOTERÀPIA UROGINECOLOGIA, OBSTETRICIA, COLOPROCTOLOGIA Conjunt de diferent tècniques, manuals i instrumentals que tenen com a objectiu restablir la musculatura del sòl pèlvic, per a restablir: - Una funció urinària normalitzada Una funció estàtica pélvica equilibrada Una funció anus-rectal normalitzada (quan les pacient tingui necessitat de anar al lavabo ho pugui fer amb normalitat) Una sexualitat satisfactòria (tractament de les disfuncions sexuals, tant masculines com femenines) Indicacions - En disfuncions urològiques IU Prolapses uterins i de bufeta Pre-post operatori Patologies Colo-proctològiques IF i estrenyiment.
Dispaneurèmies (les sensacions impulsiva d’orinar a la nit) Problemes en relacions sexual Pre-post part.
Tècniques - Teràpia conductual / educació Bio feedback Electroteràpia (per estimular o inhibir el to muscular) Teràpia manual GAH Reeducació postural (per restituir les pressions abdominals) Restituir les pressions intra-abdominals GERIATRIA La fisioteràpia en geriatria s’enfronta a un pacient pluri-patològic i pluri-medicat i que pot ser més o menys independent.
Beneficis - Frena la atròfia muscular Afavoreix la mobilitat articular Evita la descalcificació òssia Disminueix el ric de arteriosclerosis i hipertensió.
Redueix el ric de formació de coàguls als vasos i, per tant, de trombosis i embòlies.
Disminueix el perill d’infart de miocardi.
Augmenta la capacitat respiratòria Reforça el sistema nerviós i immunitari Evita la obesitat Conserva més àgils i atents els sentits, més capacitat de reacció Reforça l’activitat intel·lectual Contribueix a l’equilibri psicoafectiu amb la família o amb l’entorn Fonaments científics Anna Trigueros PEDIATRIA Branca de la fisioteràpia que s’encarrega dels nens dels 0 als 18 anys. Es tracta qualsevol afectació aguda o crònica que afecti al desenvolupament psicomotor del nen. Aquest desenvolupament influirà en la dependència del nen en l’etapa adulta.
Objectius - Ajudar al nen a agafar la màxima independència.
Afavorir que participi en les activitats de la vida diària ja sigui a casa, a l’escola o en la comunitat i en l’entorn.
Proporcionar suport i recolzament a la família.
Col·laborar de manera interdisciplinària amb la resta de professionals que atenen al nen i amb la seva família: sanitària, Mestres, educadors i socials.
Desenvolupament infantil, el més similar possible al d’un nen sa.
Atenció precoç, quan abans es comenci el tractament millor.
Escola educació especial, diferenciades per edats.
Pediatria ortopèdica Centres de desenvolupament infantil i atenció primària (CDIAT): atenció de 0 – 6 anys.
Centres d’educació especial (CEE): atenció de 3 – 18 anys.
Centres d’educació ordinària amb integració de motorics (CEPIM) i/o en equips psicopedagògics d’educació (SPE): atenció de 3 – 18 anys.
Àrees de rehabilitació pediàtrica dels hospitals: atenció de 0 – 16 anys.
Centres privats.
Organitzacions sense ànim de lucre: associacions, ong, etc.
Nivells de prevenció: No només es treballa amb nens malalts sinò que també s’han de fer tractaments de prevenció a: - A tots aquells nens que hagin patit o pateixin alguna malaltia crònica, hospitalitzacions, risc social… Sense una altre problemàtica afegida.
Nens que presenten anomalies transitòries amb la fi d’evitar alteracions posturals i mals hàbits alhora de moure’s.
Nens amb alt risc biològic sense afectació neurològica (freqüentment prematurs) Nens amb afectació cerebromotrius (paràlisis cerebrals) Nens amb patologies neurològiques diferents a les paràlisis cerebrals: traumatisme crani encefàlic, espina bífida, etc.
Nens amb malalties neuromusculars: atròfia muscular espinal, distròfia muscular de Duchenne… Nens amb síndromes que cursen amb una patologia motora: Down, Rett, WOlf, Angleman… Nens que pateixen patologies múscul-esquelètiques: luxacions, escoliosis, torticolis congènita,… Nens que pateixen patologies de l’aparell respiratori: asmes, bronquiolitis,...
En el nen sa s’ha de fer una labor preventiva i educativa per tal de prevenir.
Fonaments científics Anna Trigueros PNEUMOLOGIA Branca de la fisioteràpia especialitzada en el tractament, prevenció i estabilització de les afeccions del sistema tòraco-pulmonar.
Optimització de la funció respiratòria - Permeabilització de la via aèria.
Reeducació del patró ventilatori.
Reeducació de la mobilitat de la caixa toràcica.
Reexpandir el teixit pulmonar.
Entrenament de la musculatura respiratòria.
Reentrenament a l’esforç.
CARDIOLOGIA Part de la fisioteràpia que treballa sobre els pacients que han tingut una afectació cardíaca i que els ha afectat a la seva vida quotidiana i/o han requerit una cirurgia.
Indicacions Patologies més freqüents que es tracten.
- - Cardiopatia isquèmica: o Infarts aguts de miocardi o Operacions de by-pass, aorto- coronaris,...
o Després d’una angioplàstia coronària o Angina d’esforç estable Transplantament cardíac.
Malalties valvulars operades Malalties congènites operades Insuficiència cardíaca crònica Arteriopaties perifèriques Subjectes sans amb molts factors de risc.
Intervenció hospitalària És una intervenció precoç (a les 24h). Es fa un tractament general (EESS i EEII i funció respiratòria.
Els exercicis cada cop són més intensos. I es fa una teràpia educacional explicant què ha passat, què ha de fer i quina factors de risc que té.
ESPORT Tracta o prevé les disfuncions de l’aparell locomotor que es produeixen per la pràctica esportiva o per l’activitat física.
Va dirigida a: activitat física lliure o pautada, esport de base, esport amateur no reglat, esport reglat, esport d’elit i esport terapèutic en poblacions de risc.
Àmbits: CAR (centres d’alt rendiment esportiu), clíniques provades, en el terreny de joc, gimnàs o centres esportius, etc.
Patologies més freqüents: - Contractures i sobrecàrregues musculars Distensions i ruptures fibril·lars Patologies tendinoses i lligamentoses.
Post.cirurgia Fonaments científics Anna Trigueros REUMATOLOGIA Patologies reumàtiques: fibromiàlgia, síndrome. de fatiga crònica, artrosis, artritis, osteoporosis, etc.
Objectius: - Maneig del dolor Maneig de la inactivitat Prevenció i/o correcció de les deformitats Ortesis Millora de la capacitat funcional Promoció de l’activitat física TRAUMATOLOGIA I ORTOPÈDIA Tracta afeccions de l’aparell locomotor que requereixin o no de cirurgia i que poden afectar a les 4 extremitats o columna vertebral. PTC, PTR, artròdesi columna, plàsties lligamentoses, esquinços, distensions lligamentoses, fractures.
Objectius: - Millorar la mobilitat, balanç articular i balanç muscular.
Reeducació de la propiocepció Prevenció i promoció ( no a les recaigudes) NEUROLOGIA Patologies neurològiques del sistema nerviós (SNC i SNP) - Neuromusculars Esclerosis múltiple ELA AVC (accidents vasculars cerebrals , ictus) TCE traumatismes cranioencefàlics.
Lesions medul·lars Lesions nervis perifèrics.
Objectius: - Minimitzar les deficiències Fonamentar la màxima autonomia Independència del pacient.
Mètodes de treball: Mètode perfetti Brunstromm Mètode Bobath Facilitació neuromuscular porpoioceptiva Tècnica de Kabat Fonaments científics Anna Trigueros ESTÈTICA Branca relativament nova (no fa més de 5 anys que s’aplica). És la part de la fisioteràpia aplicada a l’estàtica, del culte al cos. Tractament anti-arrugues, cel·lulitis, post-liposucció,...
Facial: neteges de cutis, dermabrasions, líftings, drenatges limfàtics facials Corporal: drenatges limfàtics a les extremitats, anti-cel·lulítics, reafirmants, fangs, parafangs, envoltures, post augment o reducció de pits, post-liposucció Cirurgia plàstica reparadora: empelts teixits, cremats, cicatrius.
VETERINÀRIA Millora de la salut dels animals tant en petits com en grans animals. Tècniques molt similars a les dels humans.
Bàsicament patologies traumàtiques, neurològiques o reumàtiques. També és fan tractaments postoperacions.
ARTS ESCÈNIQUES Prevenció i tractament de lesions en ballarins de dansa, ballet, música, cantants, actors,...
CURES PAL·LIATIVES És una branca de la fisioteràpia dura, perquè parlem de pacients que no es poden curar i amb malalties en un estat molt avançat, que el seu pronòstic de vida és inferior a 6 mesos. Que fem el que fem moriran.
En aquestes unitats els símptomes són importants i molt forts. Provocats per factors diversos i que van canviant.
Hi ha un gran impacte emocional en el malalt, la família, l’equip,...
Beneficis Els hi millora i redueix els efectes adversos. Els tractaments milloren la supervivència en pacients amb càncer i millora el risc de recurrència, és a dir, que apareguin nous càncers.
Fonaments científics Anna Trigueros 3 fases: 1. Independència à el pacient es vesteix, menja, es mou per ell sol i el que hem de fer és potenciar la seva independència. Aquesta independència, però és perdrà al llarg de la malaltia.
2. Pèrdua independència à haurem d’estimular les activitats de la vida diària com anar al lavabo, evitar que apareguin úlceres a la pell per pressió,...
3. Dependència total i mort à pal·liar símptomes i impedir que el pacient pateixi. Minimitzem riscos tenint en compte que els dies previs a la mort es deixa descansar al pacient. Hi ha uns símptomes associats que t’indiquen que el pacient està a hores de morir-se quan arribem i fisioterapeuta ja no hi entra.
És molt important el suport a la família i que sigui en informada. Suport al dol.
COOPERACIÓ INTERNACIONAL Part de la fisioteràpia molt nova. Cooperar en grans catàstrofes naturals i en processos de guerra.
2 fases: 1. Fase d’emergència à el fisioterapeuta no té un lloc clar, tot i que hi ha algun que ja comença a cooperar en aquestes fases. Just en el moment de la catàstrofe es busquen els supervivents i es classifiquen segons les lesions que presenten. En cas que el fisioterapeuta no pugui estar en el terreny del desastre, pot ajudar al pacient politraumatitzat.
2. Fase de RHB à rehabilitació de pacients que han sobreviscut i que després d’aquesta experiència tenen unes discapacitats i uns dèficits (pacients atrapats, cremats,...). El fisioterapeuta actua amb l’objectiu de potenciar l’autonomia i la independència del pacient.
...

Tags: