Preguntes Tema 1 (2016)

Examen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Economía - 3º curso
Asignatura Història Econòmica Contemporània
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 10/04/2016
Descargas 29
Subido por

Descripción

Preguntes model-examen de seguiment per preparar els exàmens d'Història Econòmica Contemporània amb en Josep Pujol.

Vista previa del texto

Preguntes de seguiment.
1. Sobre el patró or, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions: a) La lliura era la moneda clau a causa de l’elevat superàvit comercial de Gran Bretanya amb el mon. F(dèficit per la gran compra de material basic (100M £ ans 90) b) La lliura era la moneda clau perquè fàcilment es podia fer escassa.V(pq GB era creditor mundiar (tipus de descompte etc)).
c) La lliura era plenament convertible en or a causa de l’abundància d’or a Gran Bretanya. F (GB no tenia or (dades or GB i EEUU)).
d) La lliura era plenament convertible en or, perquè no es podia demostrar que era inconvertible. V (pq el banc sempre defensava i hi havia confiança).
Raonar les respostes (1/2 pàgina) 2. Sobre els sistemes bimetàl.lics, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions.
a) Els tipus de canvi eren flexibles.F b) Les relacions entre els preus d’encunyació de l’or i la plata havien de ser similars als preus del mercat.V)Ley de Greshan).
c) Van entrar en crisi perquè l’oferta d’or va augmentar molt a partir dels anys 1870.F (augmenta oferta plata mètode electrolític que rebaixa costos, mines de nevada, demanda or per pagar GB i la £, etc.).
d) La seva crisi va estimular l’expansió del diner bancari.V/F (desmonetització plata estimula diner bancari, però ja es venia estimulant des d’abans).
Raonar les respostes (1/2 pàgina) 3. Sobre el procés que va portar a la desmonetització de la plata, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions: a) Es va desmonetitzar a causa del continuat augment dels preus de l’or.V (pq augmenta oferta de plata 1gAu-15Ag (mirar any) 1gAu-40gAg 1820)).
b) Es va desmonetitzar a causa de la creixent oferta de plata en els mercats mundials.V (explicat abans).
c) La seva desmonetització no va generar problemes de liquiditat perquè l’oferta d’or es va incrementar molt.F (va ser per diner bancari) b) La seva desmonetització va generar problemes de liquiditat i deflació.F(degut al diner bancari, els preus canvien entre 1870-90 per l’entrada al mercat mundial d’aliments d’EEUU i altres + caiguda cost transport).
Raonar les respostes (1/2 pàgina) 4. Sobre el procés d’adopció del patró or, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions: a) Es va difondre de forma coordinada entre els països i molt ràpidament. F b) Tot i que l’or havia de ser l’únic metall de reserva dels nous sistemes monetaris, molts bancs centrals utilitzaven divises.V c) La circulació monetària a escala nacional era principalment de monedes d’or.F (cuadre bitllets + dipòsits i argumentar 1850-1913).
d) Els pagaments i cobraments internacionals es feien principalment amb transferències d’or. F (lletres de canvi, quadre GB-Suècia).
Raonar les respostes (1/2 pàgina) 5. Sobre el sistema del patró or, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions.
a) Els tipus de canvi eren fixos perquè les balances comercials estaven equilibrades.F (GB gran dèficit).
b) Els bitllets dels bancs eren plenament convertibles en or.V (debia ser així llei monetari).
c) La Lliura i el dòlar eren les monedes clau.F (EEUU era deutor, dolar no servia) d) La balança de capitals britànica era positiva. F (GB creditor, inverteix molt a l’estranger, per tant envia diner fora del país, per tant balança negativa).
Raonar les respostes (1/2 pàgina) 6. Sobre la Lliura durant el patró or, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions: (repedita) a) La Lliura era la moneda clau a causa de l’elevat superàvit comercial de Gran Bretanya amb el mon.F b) La Lliura era la moneda clau perquè fàcilment es podia fer escassa.V c) La Lliura era plenament convertible en or a causa de l’abundància d’or a Gran Bretanya. F d) La Lliura era plenament convertible en or, perquè no es podia demostrar que era inconvertible.V Raonar les respostes (1/2 pàgina) (NO ENTRA) 7. Sobre les unions monetàries que es van intentar a Europa entre la dècada de 1860 y 1913, indicar si son correctes o incorrectes les següents afirmacions: a) Es van basar en la creació d’una nova unitat monetària i un únic Banc Central.F b) La coordinació de les polítiques econòmiques nacionals va afavorir molt el bon funcionament de la UML.F c) La coordinació de les polítiques econòmiques nacionals va afavorir molt el bon funcionament de la UME.V b) La seva evolució mostra que era bàsic evitar processos inflacionaris per assegurar-ne un bon funcionament.V Raonar les respostes (1/2 pàgina) ...