Estudi Predimed (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Nutrición Humana y Dietética - 3º curso
Asignatura Patologia Cardiovascular
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 22/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

ESTIL DE VIDA MEDITERRANI, SALUT I LONGEVITAT. ESTUDI PREDIMED.
L’origen de la Dieta Mediterrània ve del Mar Mediterrani, on es troben zones d’oliveres i conques mediterrànies.
ESTUDI DELS 7 PAÏSOS: 1) Prevalença de malaltia coronària: La més gran en els EEUU > Finlàndia > Itàlia > Grècia 2) Mortalitat a 10 anys per malaltia coronària: Finlàndia > EEUU > Holanda > Itàlia > Grècia FACTORS QUE EXPLIQUEN LA DISMINUCIÓ DEL RISC CARDIOVASCULAR EN ELS PAÏSOS DEL SUD D’EUROPA: - Factors genètics  poc probable - Hàbits de vida  probable o o Dieta Mediterrània Activitat Física Es requereixen estudis amb el major grau d’evidència científica.
FACTORS DE RISC D’ATEROSCLEROSIS:   NO modificables: edat, gènere, genètica Modificable: o Lípids (cLDL, cHDL, TG) o Hipertensió o Diabetis o Obesitat o Homocisteïna o Hàbits (tabaquisme, dietes aterogèniques, alt consum d’alcohol, sedentarisme) EL RISC DE MALALTIA CORONÀRIA DEPÈN DE LES CONCENTRACIONS DE cLDL y cHDL (FRAMINGHAM).
MORTALITAT GLOBAL 2000: PRINCIPALS FACTORS RELACIONATS: hipertensió arterial, tabac, colesterol elevat, baix pes, ETS, elevat IMC, inactivitat física i alcohol.
OBESITAT: l’epidèmia del segle XXI. Inclosos els nens.
L’obesitat augmenta el risc de malaltia cardiovascular. El sobrepès augmenta el risc de malaltia cardiovascular.
LA IMPORTÀNCIA DE LA DISTRIBUCIÓ CENTRAL DE LA GRASSA: La grassa abdominal té relació amb l’infart de miocardi.
L’obesitat abdominal és una diana terapèutica en el control del risc CV. Els factors de risc són la hipertensió, la dislipèmia i la diabetis tipus 2; això provoca finalment una malaltia coronària.
SUMA DE FACTORS ATEROGÈNICS: Efecte multiplicador sobre risc CV (Tabac + Hipertensió + Colesterol).
El tractament dels factors de risc cardiovascular pot retardar la progressió de la aterosclerosi i l’aparició de les seves principals manifestacions clíniques: els events cardiovasculars.
LES MILLORS ARMES CONTRA LA MALALTIA CARDIVOASCULAR: DIETA I EXERCICI - Exercici - Dieta Mediterrània tradicional PATRÓ DE DIETA MEDITERRÀNIA: 1) Evidències científiques: a. Augment de la longevitat b. Prevenció de: i. Mortalitat per CV ii. Mortalitat per càncer iii. Incidència de CVD iv. Síndrome metabòlic v. Diabetis vi. Demència vii. Depressió c. Pocs assaigs clínics aleatoritzats JERARQUÍA DE LA MEDICINA BASADA EN L’EVIDÈNCIA: DIETA MEDITERRÀNIA, RISC VASCULAR I EVENTS CARDIOVASCULARS DESPRÉS D’UN INFART DE MIOCARDI: INFORME DEL LYON DIET HEART STUDY DISSENY: Assaig clínic aleatoritzat sobre els efectes d’una dieta d’estil mediterrani en una mostra de 605 pacients que havien patit un infart de miocardi.
GRUPS D’INTERVENCIÓ GROUPS:   Dieta Mediterrània suplementada amb una margarina rica en àcid alfa – linolènic (n = 303) Dieta Step I de l’Associació Americana de Cardiologia (n = 302) SEGUIMENT: 46 mesos OBJECTIUS:    Valorar els efectes d’una Dieta Mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra sobre la incidència de complicacions cardiovasculars majors (mort cardiovascular, infart de miocardi i accident vascular cerebral).
Valorar els efectes d’una Dieta Mediterrània suplementada amb fruits secs (nous, avellanes i ametlles) sobre la incidència de complicacions cardiovasculars majors Valorar l’efecte de la ingesta moderada de vi sobre la incidència de complicacions cardiovasculars ALTRES OBJECTIUS:   Determinar els canvis en el metabolisme de la glucosa, pressió arterial, perfil lipídic, pes corporal, marcadors d’inflamació i altres marcadors intermedis de risc vascular per entendre millor com els canvis dietètics poden modificar el risc de patir complicacions cardiovasculars Identificar els subjectes amb determinades característiques fenotípiques i genotípiques que poden beneficiar-se més de la dieta mediterrània MIDA DE LA MOSTRA I AL·LEATORITZACIÓ: 7.447 participants.
- Dieta Mediterrània Oli d’Oliva Verga (1L/setmana) - Dieta Mediterrània Fruits Secs (30g/dia) - Dieta Baixa en Grasses INTERVENCIÓ: ESTRATÈGIES PEL CANVI:   Estratègies addicionals: o Llistes de la compra per estació o Menús i receptes Sols en els 2 grups de Dieta Mediterrània: Provisió d’aliments clau: o 1L/setmana o 30g/dia VARIABLES PRIMÀRIES: - Mort de causa cardiovascular - Infart de miocardi no – fatal (IAM) - Accident vascular cerebral no – fatal (AVC) CONCLUSIONS: 1. Una intervenció amb una Dieta Mediterrània tradicional suplementada amb Oli d’Oliva Verge Extra i Fruits Secs redueix en un 30% la incidència de complicacions cardiovasculars majors (mort de causa cardiovascular, infart de miocardi i accident vascular cerebral) 2. Aquest estudi aporta una evidència científica de primer ordre a favor de la eficàcia de la Dieta Mediterrània tradicional en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular 3. Sembla que mai és tard per canviar (millorar) els nostres hàbits alimentaris i reduir els nostres factors de risc vascular 4. Una dieta mediterrània suplementada amb aliments rics en grassa no saturada (AOVE i FS): a. No dóna lloc a un augment de pes ni del perímetre abdominal b. S’associa a un menor risc de diabetis, millora el perfil lipídic i disminueix la pressió arterial c. Redueix la prevalença de síndrome metabòlic d. Redueix els marcadors d’estrès oxidatiu, així com els biomarcadors d’inflamació CAP A UNA DIETA MEDITERRÀNIA ENCARA MÉS SANA: - Canviar l’oli d’oliva comú per oli d’oliva verge extra - Augmentar el consum de fruits secs i peix blau - Substituir els cereals refinats per integrals; augment del consum de fibra dietètica - Reduir la ingesta de sal (sodi) - Mantenir el consum moderat de vi - Reduir el consum de carn vermella i productes processats de la carn - Evitar el consum de begudes refrescants ensucrades, brioxeria, dolços i pastissos ...