Sistemes reguladors de la tensió arterial (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Anatomofisiologia
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 03/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Sistemes reguladors de la TA

Vista previa del texto

Anatomofisiologia Sistema cardiovascular Mecanismes de reguladors de la pressió arterial La pressió/tensió: la força que fa sobre les pareta que ocupa/tensió que suporten les parets.
Mecanismes no patològics d’augment de la pressió arterial: -exercici físic -sexe -Estrès/ansietat _la presió arterial s’ha de prendre en repòs, 2 o 3 preses i fer mitja Braç dret, a l’alçada del cor.
Pes(greix)/tensió arterial, estan íntimament relacionats La sal a la dieta, té molt impacte sobre la tensió ( retenció de líquids ).
L’elasticitat arterial (greix acumulat”colesterol”, edat”imperfeccions a les artèries”) Arterioesclerosi.
Regulació pressió arterial: 1- Control local: vc: adrenalina, Noradrenalina, vasopressina. VD: bradicinina, histamina.
VC/VD: serotonina i prostagrandinas.
2- Control Nerviós ( ràpid ).
Quí? – SN autònom, vegetatiu o involuntari: Simpàtic (A, NA): Acció directa sobre la micro i macro circulació amb VC ( VD muscular), augment de la f. Cardíaca i inotropisme. Exercici, terror, ansietat (PA x2 en 5-10segons).
Anatomofisiologia Parasimpàtic (AC): Acció indirecte a través del control carfíac pel nervi vagus o X p.c. : disminució f. Cardíaca i contractibilitat i VD.
COM? Manteniment de la PA pel sistema nerviós: a- Per baroreceptors: receptors de pressió que detecten excés de PA a la paret de grans artèries de caròtides i crossa aòrtica que davant de HTA provocant VD i bradicàrdia activant el N. Vagus (parasimpàtic) per feedback negatiu. Relació de PA amb canvis porturals ( bipedestació brusca, sedestació, ...) Masastge carotidi.
B- per quimioreceptors: responen químicament a la manca d’O2 o excés de CO2 o disminució del pH ( augment de H+ o acidesa). Situats també a l’aorta i en bifurcacions carotídies que estimulen un augment de la PA ( moderadament ): Chatelier H2o+co2 <-> h2co3 <-> hco3 + h+ Hiperventilació que: -Pèrdua de co2 ( hipocàpnia) -augment del pH Alcalosis respiratòria -pèrdua de coneixement i tetània.
D- Resposta isquèmia del SNC, que la baixada de la tensió arterial el propi SNC a través de l’activació simpàtica ( adrenalina) augmenta la VC i la freqüència cardíaca, així com el sistema endocrí a través de les suprarenals (cortisol) que genera un augment de la volèmia.
3. CONTROL CARDÍAC.
QUI? – Per reflexes auriculars cardíacs, COM? – Davant d’una distensió per canvis de volum bruscs AURICULARS secreta ANP o Pèptid Natriurètic...
4. CONTROL RENAL ( lent i constant ).
QUI? APARELL JUXTAGLOMERULAR Anatomofisiologia SISTEMA: Renina(feta pel ronyo)- Angiotensina(fetge) – Aldosterona (reté sal, per tant reté líquids i augmenta l’activitat simpàtica) IECA: Inhibidor de ECA (inhibeixen la producció de angiotensina II, x baixar pressió.
5. ControL PER ELASTICITAT DEL SISTEMA VASCULAR.
-Ona de pols i elasticitat vascular.
La elasticitat arterial i venosa es un regulador mecànic de les ones de pols i pics de PA.
L’ingesta excessiva de sal, l’augment del colesterol, l’oxidació per envelliment, el sedentarisme i el tabac, son alguna dels factors de la pèrdua gradual de la elasticitat vascular i l’aparició d’arteriosclerosi i aterosclerosi que posteriorment pot donar l’aparició de trombosis i embòlia posterior.
Valors de referència: Normal: 120-80mmHg HTA: 140-90mmHg Entre 120-140 i 80-90 son preHA HipoTA: valors per sota de 40mmHh de diastòlica posen en perill el filtrat glomerular.
Anatomofisiologia ...

Tags: