5.1 Lepidosaures diversitat (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Biología Ambiental - 4º curso
Asignatura Biologia i diversitat de vertebrats terrestres
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 12/04/2016
Descargas 15
Subido por

Vista previa del texto

Tema 5: Lepidosauria | 51 TEMA 5. LEPIDOSAURIA EUREPTILIA (ROMERIIDAE) Sinapomorfies Eureptilia - Ossos parietal i escatós àmpliament en contacte En Parareptilia: escatós i parietal no estan en contacte (hi ha altres ossos entremig).
En Tortugues l’escatós ja contacta amb el parietal però la zona de contacte és estreta.
En Eureptilia ambdós ossos estan àmpliament en contacte, si trobem espècies amb àrees de contacte reduïdes es tracta d’una adaptació secundària.
Protorothyrididae i Captorhinidae (grups a cavall entre anàpsids i diàpsids, sense fenestres temporals) Captorhinidae Esquelet d’aspecte similar a un llangardaix actual. El crani és triangular i presenta una o varies fileres de dents. La majoria eren herbívors. Ex: Labidosaurus.
Protorothyrididae Eren animals petits, insectívors (amb dents punxegudes). Representen formes de transició que condueixen cap a diàpsids.
Ex: Cephalerpeton ventriarmatum DIAPSIDA (dues barres) Sinapomorfies dels diàpsids - Fenestres temporals superior i inferior darrera de cada òrbita Fenestra infraorbitària a nivell del paladar (suborbital; sota cada òrbita) 52 | B i o l o g i a i d i v e r s i t a t d e v e r t e b r a t s t e r r e s t r e s FENESTRA TEMPORAL SUPERIOR limitada inferiorment pel postorbital i l’escatós, els quals formen la barra superior.
FENSTRA TEMPORAL INFERIOR limitada inferiorment pel iugal i el quadratiugal, els quals formen la barra inferior.
Dos grans grups de diàpsids: - Lepidosaures (sargantanes, llangardaixos, serps, tuàtara) Arcosaures (cocodrils i ocells) stem Diapsida: grups extints Stem Diapsida Solament conserven la fenestra temporal superior (pèrdua de la fenestra temporal inferior). Aquesta única fenestra temporal està limitada inferiorment pel postorbital i l’escatós.
ICHTHYOSAURA - Animals marins similars a dofins i balenes actuals (1-16m) Van aparèixer al Triàsic, durant el Juràssic es van diversificar i al Cretaci van anar disminuint fins a desaparèixer la majoria fa uns 93-100 MA.
Extremitats en forma de pala i amb polifalangia (augment del nombre de falanges per augmentar la superfície de l’aleta) Adaptacions a la natació Amb el rostre allargat i un aleta dorsal.
Eren depredadors: s’alimentaven de cefalòpodes bàsicament.
SAUROPTERYGIA - Animals semiaquàtics amb extremitats llargues que mesuraven entre 60cm i 14m.
Van aparèixer a finals del Cretaci.
Les formes més primitives recordaven als llangardaixos o sargantanes Tendència evolutiva a adaptar-se a l’ambient aquàtic: en PLESIOSAURIA trobem la màxima adaptació.
o Pliosauroidea: crani molt gran (mandíbules de fins a 3m) i coll relativament curt o Plesiosauroidea: crani petit i el coll molt llarg (amb un gran nombre de vèrtebres, alguns grups presenten fins a 70 vèrtebres cervicals).
Tema 5: Lepidosauria | 53 Sauria (Neodiapsida) Sinapomorfies de Sauria - El cinquè metatarsià és petit i en forma de ganxo Sense cleitre a la cintura escapular (os que relaciona la cintura escapular amb la regió corporal en formes primitives) LEPIDOSAURIOMORPHA Sinapomorfies de Lepidosauria - Astràgal i calcani fusionats Rhynchocephalia Sinapomorfies de Rhynchocephalia - Una filera de dents maxil·lars i una altra de dents palatines a cada costat Expansió posterior del dentari Gephryosaurus Sphenodontida: Solament una espècie actual* Sinapomorfies Sphenodontida - Maxil·lar amb 2 o 3 dents fusionades Altres caràcters: la majoria presenten implantació acrodonta (alguns amb pleurodonta).
IMPLANTACIÓ: procediment mitjançant el qual les dentes estan unides a les mandíbules - Acrodonta: dents implantades a la punta de les mandíbules i fusionades a elles: aquest tipus d’implantació la trobem en Sphenodon, moltes serps, molts escatosos i Rhynchosauria.
Pleurodonta: La implantació ocupa una posició més interna.
Subtecodonta: les dents estan implantades a la part interna en una petita cavitat (varietat intermitja entre pleurodonta i tecodonta).
Tecodonta: dents implantades en alvèols (cavitats profundes de l’os). Típic d’arcosaures.
54 | B i o l o g i a i d i v e r s i t a t d e v e r t e b r a t s t e r r e s t r e s *Sphenodon punctatus (tuatara de les illes Nord) Sphenodon guntheri (Tuàtara de les illes Brothers) Mida més petita que l’anterior, color més uniforme i taques grogoses.
 La diferenciació de les dues espècies és per caràcters morfològics. A partir de dades genètiques però, es defineix tot com una sola espècie.
SQUAMATA Sinapomorfies Squamata - Pèrdua de la barra temporal inferior Pèrdua del quadratiugal Os quadrat mòbil: incrementa l’obertura de la boca Dicotomia clàssica: Iguania i Scleroglossa  la dicotomia es basa en caràcters morfològics, no hi ha estudis genètics que ho suportin.
Iguania Sinapomorfies - Llengua muscular: serveix moltes vegades per la captura de preses Famílies d’Iguania Llinatges d’iguanidae Tema 5: Lepidosauria Scleroglossa (llengua endurida)  Grup més divers Sinapomorfies - Part posterior de la llengua aplanada i ceratinitzada Captura de les preses per compressió de les mandíbules i les dents Llengua com a sistema quimiosensorial molt important Llinatges de Scleroglossa Llinatges de Serpentes | 55 ...