Curs d'Introducció a la Universitat (2013)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 1º curso
Asignatura Introducció a la Sociologia
Profesor C.C.
Año del apunte 2013
Páginas 2
Fecha de subida 28/03/2015
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

ASSAIG SOBRE L’ABANDONAMENT ESCOLAR A CATALUNYA En el següent assaig em disposo a desenvolupar algunes de les raons que ens han dut o ens han pogut incitar de manera involuntària a que gran part dels estudiant de la comunitat autònoma de Catalunya abandonin els estudis, majoritàriament abans de tenir una formació completa.
Primer de tot, serà necessari definir el concepte d’abandonament escolar. Aquest terme s’utilitza per designar aquells alumnes que deixen d’assistir a classe i que, per tant, queden fora del sistema educatiu.
Per començar, les estadístiques de l’Anuari de 2011 sobre l’Estat de l’educació a Catalunya ens mostren que un 21,8% dels alumnes que cursen la ESO no arriben a graduar-se, i del percentatge d’alumnes aprovats, una quarta part, decideix no continuar formant-se.
És ben cert que en aquesta època de crisis en la que actualment vivim, molts joves s’estan replantejant la opció d’una futura formació complementària als estudis cursats anys anteriors o d’un no abandonament dels estudis, per a poder tenir un ventall més ampli de possibilitats a l’hora de trobar feina. Aquest fet, ha provocat que la taxa d’abandonament disminueixi i s’aconsegueixi, d’aquesta manera, arribar a un dels seus nivells mínims en 12 anys.
Tot i això, el panorama general que la crisi econòmica aporta, és un fet que provoca en l’abandonament escolar una desmotivació en els diferents estudiants, i ens representa una situació d’incertesa, ja que és un gran nombre de persones que es troben en la mateixa situació, amb un 23,85% d’atur a Catalunya –segons l’INE (Segon trimestre del 2013)-, cosa que fa que el fet de reprendre els estudis es vegi com a una opció arriscada, ja que el que voldrem principalment serà tenir uns ingressos per poder viure de la millor manera possible.
Un altre factor a favor de l’abandonament són les retallades, que en aquests últims anys el govern ha decidit aplicar al sistema educatiu–per exemple, en l’últim any, hi ha hagut un augment del 65% en la matrícula universitària (Yagüe, 2012)- . Conseqüentment, això provoca una situació d’incomoditat a les aules, ja que els alumnes moltes vegades no poden gaudir del material necessari i els professors estan descontents i desmotivats degut a l’ increment d’hores laborals i la disminució del sou.
La consellera d’ensenyament Irene Rigau, defensa que les universitats haurien de renovar els continguts que imparteixen en les seves facultats d’educació i formar millor als futurs professors, cosa en la que estic totalment d’acord. (Vallespín, 2012) En conclusió, la situació de crisis actual és un gran element de desmotivació per tots aquells qui volen seguir cursant estudis per millorar la seva trajectòria professional ja que no ens trobem en una posició favorable, degut al gran índex d’atur que tenim en aquest moment a Catalunya, que remarco que és del 23,85%.
BIBLIOGRAFIA: Institut Nacional d’Estadística (2n trimestre del 2013). EPA. Tasa de paro español en Cataluña, des de www.ine.es Vallespín, I. (2012). Cataluña a la cabeza en fracaso y abandono escolares. El País CATALUÑA. 5 de setembre del 2012. Des de ccaa.elpais.com Yagüe, A (2012). Les matrícules universitàries pugen fins al 65%. El Periódico CATALUNYA. 19 d’abril del 2012, des de www.elPeriodico.cat ...