OBLIT (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura psicologia
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 07/09/2014
Descargas 23
Subido por

Vista previa del texto

L’OBLIT És evolutiu. Que oblidem es absolutament necessari.
Si el record requereix l'adquisició, retenció, recuperació, etc. de la informació, l'oblit és qualsevol errada en el procés.
Un problema fonamental en la recuperació del passat és el de l'estructura de la memòria i la gran quantitat d'informació que s'hi troba continguda.
L'oblit té 2 consideracions: Qui creu que si MLLT no es perd mai més i l'oblit seria la pèrdua d'accés a una empremta determinada. Seria l'OBLIT FUNCIONAL, experiència subjectiva de l'oblit.
L'altra corrent creu que hi ha una pèrdua real de la informació o distorsió d’empremtes existents per l'acomodació d'informació nova (Loftus) 1. Necessitat d’oblidar Sense oblidar no podríem recordar. No és una malaltia de la memòria sinó una condició per la seva salut i la seva vida. Té valor adaptatiu, cal eliminar informació per continuar funcionant adaptativament.
La memòria humana té diferents mecanismes (inhibició de la recuperació, repressió, dissociació, bloqueig, etc.) la funció del qual és eliminar o oblidar part de la informació.
Influència negativa que a vegades poden tenir els esdeveniments carregats emocionalment sobre la memòria. Per exemple víctimes d'atacs violents (violacions, homicidis frustrats...) poden patir una pèrdua temporal de la memòria i de l'esdeveniment. Ara bé si aquest oblit és conscient o inconscient, intencionat o involuntari, no hi ha acord entre els investigadors i els teòrics, el que sí és que l'oblit es produeix amb finalitats adaptatives.
Corba de l'oblit d'Ebbinghaus Després d'aprendre per primera vegada una informació, aquesta no s'emmagatzema de forma continuada i permanent a la memòria.
TOT EL CONTRARI!! Es calcula que una hora desprès d'aprendre un contingut ja hem perdut la meitat de la informació que havíem introduït.
Ara bé la corba d'oblit cada vegada és menys pronunciada. A la nostra memòria i quedaria per terme mig una cinquena part del que hem après. Tornarem a oblidar-ne una part però la corba de l'oblit no serà tan alta com l'anterior. Podrem cada vegada establir períodes de temps més llargs on fer la repetició per evitar l'atrofia d'informació.
Com evitar-ho? Repetició i “sobre estudi”. Tanmateix això no assegura que l'endemà no tinguem el mateix resultat. Cal la repetició sistemàtica. L'important no és la repetició sinó la CONTINUÏTAT. Si estudiem un contingut i malgrat ja sabem que en perdrem una part el reestudiem dies desprès, es recupera gairebé el 100% del contingut temporalment.
2. PER QUÈ ES PRODUEIX L'OBLIT? Ebbinghaus va estudiar la influència variable en el temps de retenció de la informació i va trobar que la pèrdua era molt ràpida a l'inici.
En el per què ho fem, no hi ha un acord teòric: REPRESSIÓ (la memòria endolceix els records) és el nom clínic que rep la funció protectora molt útil d'impedir els pensaments desagradables. És diferent de l'amnèsia que ja tractarem més endavant PRESÈNCIA DE VARIABLES COM TEMOR, ANSIETAT, POR que bloquegen la recuperació d'aquests que bloquegen la recuperació d'aquests.
ESVAÏMENT O PÈRDUA D'INFORMACIÓ: Per manca d'úsMala percepció o recepció de la informació que es vol mantenir. Quan les circumstàncies externes no són les idònees o fallen els canals de recollida d'informació (sorolls, mala il·luminació, cansanci de l'observador, etc.) INTERFERÈNCIA DE LA INFORMACIÓ PROACTIVA: la informació anterior no ens permet generar nous records (cas dels opositors que estudien noves lleis que han canviat) RETROACTIVA (la nova informació ens bloqueja l'antiga: quan estudiem dos idiomes i el nou ens interfereix amb el que ja sabíem) PÈRDUA DE LES CLAUS DEL RECORD: quan el context ens falla, identifiquem que coneixem a la persona però no sabem situar-la en el lloc que li pertoca AMNÈSIES O ALTERACIONS DE LA MEMÒRIA:PER DETERIORAMENT FÍSIC (Alzheimer, síndrome de Korsakoff) PSICÒGENA (degut a un trauma psicològic no és neurològica). Pot ser: ANTEROGRADA (impossibilitat de crear nous records) RETROGRADA (no recorda la informació anterior) És molt diferent quan parlem de malalties com l’Alzheimer on el que es dóna és una degeneració física i orgànica real del cervell.
...