Apunts Mètodes 10/02/2014 (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Mètodes de recerca en comunicació
Año del apunte 2015
Páginas 4
Fecha de subida 12/02/2015
Descargas 6
Subido por

Vista previa del texto

Mètodes de Recerca en Comunicació Tema 1. La formació investigadora dels comunicadors i el seu paper en les institucions i en les empreses Àmbits de desenvolupament de la formació i recerca en comunicació Economia i polítiques de comunicació Productes i creadors Textos, discursos, missatges, productes i continguts Audiències, recepció, opinió pública, propaganda i influència -Estructura de la comunicació -Newsmaking -Els productes/textos comunicatius -Anàlisi d’audiència -Economia de l’empresa informativa/cultural -L’Agenda Setting -Les rutines productives -Els sistemes comunicatius -Els discursos de la comunicació -L’anàlisi de contingut -Anàlisi de la recerca -La compressió del discurs i la producció de sentit -Els estudis culturals -Economia política de la comunicació Quan plantegem el treball, ho hem de fer des de la perspectiva de quin problema hi té la societat, i des de quina perspectiva ens situem.
El camí de la recerca, la seva importància, oportunitat i eficàcia El mètode científic té unes normes fixes acceptades per la comunitat científica: - És fàctic, és objectiu (en l’aplicació de la metodologia) Transcendeix els fets. Podem generalitzar-la sempre que sigui una metodologia que segueixi les normes Segueix normes metodològiques formalitzades Verifica empíricament i “problemitza” És autocorrectiu i progressiu Les seves formulacions són de tipus general És objectiu (perquè segueix unes normes) Les diferents formes d’aproximació al coneixement científic 1. Abducció El coneixement abductiu d’una llei general en fa una hipòtesi i treu un cas. Són les hipòtesis que fem cada dia.
L’anell amb exposició al sol deixa marca (llei) Si tens una marca al dit és perquè has portat un anell (probabilitat) Si has portat un anell és que has estat casat (probabilitat) Els homes són mortals Sòcrates és mortal Mètodes de Recerca en Comunicació Per tant, Sòcrates és un home Aquest coneixement no és coneixement científic 2. Deducció De diferents lleis establin un cas. Si les premisses són certes, el cas sempre és real. El coneixement deductiu no amplia el coneixement, però sempre és cert. No descobrim res.
Sòcrates és un home (llei) Els homes són mortals (llei) Per tant, Sòcrates és mortal 3. Inducció De diferents casos en treu una llei. Sempre pot sortir una altra investigació que demostri que en un cas no es dóna la llei i invalidi la llei. Tot i així, és necessari per generar coneixement. La inducció és usada pel coneixement científic.
Sòcrates és un home Sòcrates és mortal Per tant, és probable que els homes són mortals amb més o menys grau de veritat El que fem també amb el coneixement científic és anàlisi, síntesi i analogia.
Relació entre teoria, metodologia, mètodes i tècniques d’aplicació Procés de recerca: A partir d’una teoria apliquem una metodologia.
Mètodes de Recerca en Comunicació Paradigmes i teories en Ciències de la Comunicació: les principals orientacions i àrees de recerca en Comunicació Les ciències de la comunicació parteixen de molts àmbits: antropologia, lingüística, hist`riua, estructura i polítiques de comunicació, etc.
Hi ha diferents paradigmes. Com a investigadors, ens situem més o menys a un paradigma, una forma de veure el món i una forma d’aplicar la ciència.
Paradigmes empíric-analítics (Lasswell, Lazarsfeld): són molt positivistes respecte els mitjans.
Consideren que els mitjans solucionen les coses, poden convèncer la gent, poden ajudar-nos a ampliar la democràcia.
Perspectiva interpretativa (semiòtica, usos i gratificacions): parteixen d’interpretar els mitjans, què fa la gent amb els mitjans, etc.
Teoria crítica (Escola de Frankfurt): demostrar les contradiccions de la societat. Consideren els mitjans com una forma de comunicació.
La investigació en comunicació i les seves demandes socials Emissors Mitjans Continguts Audiències -Professionals -Estructura econòmica dels mitjans -Estudi del missatge -Característiques sociodemogràfiques de l’audiència -Producció -Presa de decisions -Característiques socials, polítiques, econòmiques i culturals en la construcció del missatge -Organització dels mitjans -Perspectiva històrica -Representacions socials i culturals -Estereotips -Estudi de les imatges -Consum -Efectes -Valors -Anàlisis dels textos -Usos i gratificacions -Semiòtica -Interacció -Estudis de mercat -Programació -Participació -Polítiques de comunicació -Gèneres -Aspectes tecnològics -Aspectes tipogràfics i de disseny -Formats -Publicitat -Efectivitat del missatge -Persuasió -Estudis comparatius Mètodes de Recerca en Comunicació Fan investigació les universitats i els centres de recerca. També fan investigació les empreses d’audiència, els mitjans tenen el seu propi departament d’investigació d’audiència, i les organitzacions.
Centres d’investigació / grups de recerca: S’hi dediquen professionalment Centres d’investigació / associacions: No fan investigació per si soles sinó que la gent es fa sòcia dels que recerquen. Paral·lel a una altra tasca laboral dedicada a la recerca. Fan congressos i publicacions.
Publicacions especialitzades i recursos en xarxa: Les investigacions es publiquen en revistes científiques ...