TEMA 3 - Diagnòstics d'embaràs (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 3º curso
Asignatura Clínica Materno - Infantil
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 11/09/2017
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI UNIVERSITAT DE GIRONA CLÍNICA MATERNO-INFANTIL TEMA 3 - DIAGNÒSTICS D'EMBARÀS Per saber que una persona està embarassada hi ha uns símptomes subjectiu.:    Presumpció: canvis hormonals, falta de menstruació. Són tots aquells símptomes subjectius.
Probabilitat: prova d'orina o proves sanguínies (més ràpida), ens diuen si estem probablement embarassades. Proves de laboratori que diagnostiquen un possible embaràs, no poden ser diagnòstic de certesa ja que hi ha malalties que incrementen l'hormona que es mira sense que hi hagi embaràs viable.
Certesa: escoltar un cor diferent de la mare que batega ens assegura embaràs. Sinó podem també els moviments fetals.
En l'actualitat se sap que una dona està embarassades per: SÍMPTOMES SUBJECTIUS:      Manca de menstruació Nàusees i/o vòmits Trastorns urinaris Dolor mames Distensió abdominal.
SIGNES EN L'EXPLORACIÓ --> depenent de les setmanes d'embaràs.
     Modificació en mames: ho corrobora la dona.
Augment pigmentació cutània: pot ser que presenti línia alba (abdominal) Contraccions Braxton – Hicks (16 setmanes): contraccions de la matriu Mesurar alçada uterina Modificacions úter: o Signe de HEGAR (6 – 7 setmanes): una mà toca explora externament sobre la símfisis del pubi i una altra en el tracte vaginal. Si aquestes mans es troben, hi ha sensació que es troben pot ser que la dona estigui embarassada. Si els dits queden separats la dona no està embarassada.
EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI o o o UNIVERSITAT DE GIRONA CLÍNICA MATERNO-INFANTIL Signe de PISCACEK (12 setmanes): es realtiza un tacte amb la mateixa maniobra de Hegar. Amb la mà que palpa l'exterior s'intenta veure si es perceb alguna deformitat, notat en cas que hi hagi embaràs.
Signe CHADWICK (6 – 8 setmanes): visualitzar o comprovar la pigmentació que adquireix la vagina d'una dona embarassada. Es pigmenten d'una tonalitat més violeta per la hipervascularització de la zona.
Signe NOBLE BUDIN (11 – 12 setmanes): al realitzar el tacte vaginal intentar veure si es nota el sac vaginal ocupat.
PROVES COMPLEMENTÀRIES DE LABORATORI Detecció hormona gonadotrofina coriònica (B-HCG): aquesta hormona és específica de l’embaràs i la podem detectar en sang com en orina. Utilitzem: - Proves biològiques  Prova de la granota: s’agafava una granota mascle, injectaven orina de la dona a la granota i si ejaculava significava que estava embarassada.
 Proves immunològiques: durant un embaràs, el cos de la dona actua com si fos un antigen i crea anticossos, però és una relació antigen anticòs estable. Per això, abans es buscava a partir de proves l’anticòs que es formava.
Les proves de laboratori es basen en la capacitat antigènica de la HCG, capaç de produir anticossos.
Aquesta hormona HCG té dues porcions: alfa i beta. Aquesta alfa és comú en altres hormones però (FSH, LH, TSH).
L’HCG es comença a produir cap a la segona setmana i augmenta els seus valors fins a la 8-9 setmanes, després comença a baixar, mantenint-se en valors estables fins al final de la gestació. Aquesta hormona serà la responsable de les nàusees i vòmits del primer trimestre.
Tot i així, tot i que l’HCG és hormona de l’embaràs, no es pot utilitzar com a diagnòstics de certesa ja que també apareix quan no hi ha embarassos viables (mola, coriocarcinoma, etc.) on l’HCG es veu augmentada, igual que en una gestació múltiple (bessons) que també s’augmenta més.
Quan hi ha una HCG molt elevada cal fer anàlisis sanguini per quantificar la hormona i determinar si és embaràs viable o no.
DIAGNÒSTICS DE CERTESA - Identificació ultrasònica Identificació del batec cardíac fetal Percepció moviment fetals actius EMI RODRÍGUEZ CAMPRUBI - UNIVERSITAT DE GIRONA CLÍNICA MATERNO-INFANTIL Identificació radiològica (en desús) Aquestes proves depenen de la data de la última menstruació (FUR= Fecha Ultima Regla).
Depenent de la data de la última menstruació es faran unes proves o unes altres.
A partir de la 6ª semana detectarem el cor per ECO, però abans (4-5setmanes) ja veurem un sac gestacional.
Una altra tècnica per detectar el batec cardíac (FCF) és el Doppler (a les 10-12 setmanes). Abans de les 12 setmanes no ens ho podem plantejar perquè el Doppler es posa a sobre l’adbdomen, i fins a les 12 setmanes l’embaràs no puja de la símfisis del pubis, a les 12 setmanes allà serà l’alçada uterina que va creixent i ho podem sentir.
En canvi, en l’ecògraf, com que es realitza amb sonda vaginal ja el podem sentir abans, però per ecògraf abdominal no podríem.
Per altra banda, també es pot utilitzar l’estetoscopi de pinar per detectar el batec cardíac, que es posa damunt de l’abdomen de la mare i s’escolta el batec del fetus, però a partir de les 18-20 setmanes aprox. El problema d’aquest és que tan sols ho escolta l’explorador, la mare no sent el batec.
Tant pel Doppler com per l’Estetoscopi, cal saber com està col·locat el fetus, allà on es sospita que té l’esquena, ja que s’han de posar a l’abdomen just a l’esquena o a la part anterior del fetus.
...

Tags: