Performance (2017)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Psicologia Social
Año del apunte 2017
Páginas 5
Fecha de subida 16/06/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

David Carmona Florez Psicología Social PERFORMANCE Nom: David Carmona Florez Grau: Criminologia Assignatura: Psicologia Social Professora: Jenny Cubells Curs: 2016-2017 David Carmona Florez Psicología Social Respon a les següents preguntes de manera argumentada, a partir de l’experiència realitzada, els elements teòrics de què disposis, la bibliografia recomanada i altra bibliografia consultada: 1. Diari de camp a. Descripció de la performance.
Al ser un escriptor aficionat no em va costar posar-me un trage i seure en una cafeteria de Tarragona per interpretar a un novel·lista que dóna els últims retocs a la seva primera novel·la perquè acaba d’anar a veure al seu editor per publicar per primer cop.
Quan van aparèixer uns antics companys de classe i em van veure escrivint al portàtil, van treure ells el tema. Els hi vaig dir que estava acabant el meu llibre, però poc més ja que, com era gent coneguda, vaig preferir no donar massa explicacions.
Finalment, vaig fingir dues trucades telefòniques amb les quals vaig donar informació a la gent del voltant: la primera, amb el meu suposat editor, que m’havia aconseguit un contracte estàndard i al qual li deia que tindria el llibre acabat en un parell de setmanes; a la segona trucada faig fingir parlar amb la meva mare, a la qual li donava les bones notícies i, a més, li deia que començaríem amb dues mil còpies i que ja en farien més a mesura que s’anessin venent els exemplars perquè l’editorial no es volia arriscar a perdre diners.
b. Com ha estat la reacció dels altres i com nosaltres reaccionem i ens sentim respecte d’aquesta. Com ens veuen els altres i com ens tracten? (ens miren?, s’acosten a nosaltres? Ens eviten? Ens ajuden?).
Pel carrer la gent em mirava només pel fet de portar trage, al demanar un tallat vaig notar que la dona que em va atendre tractava amb més respecte. De fet, quan em vaig aixecar van entrar dues senyores grans que em van tractar de “vostè” per preguntar-me si marxava i si podien seure elles.
David Carmona Florez Psicología Social Mentre parlava amb els meus amics la gent em mirava de reüll i durant les trucades ho feien amb una barreja d’incredulitat i admiració, suposo que va ser degut a la meva edat.
Cal puntualitzar que durant les trucades em vaig posar nerviós perquè el monòleg va ser improvisat, però ho vaig aprofitar per actuar com si m’emocionés el fet de publicar. Hi va haver un moment en el que vaig experimentar l’efecte Pigmalión, explicat per Rosenthal i Jacobson (citats per Gutiérrez i Rafael, 2010), ja que jo mateix em vaig creure la historia i vaig dir-li al no res (durant la “trucada” amb ma mare) que tenia por per com sortiria tot.
c. Com ens hem sentit? Al principi m’incomodava que la gent em mirés i sentia vergonya quan “trucava”, però després em vaig ficar en el paper. En general ha estat una experiència positiva i vaig poder notar com m’afectava emocionalment la reacció de la gent, em vaig sentir molt content.
d. Reflexions respecte a l’exercici • Què hem après? He pogut comprovar que moltes vegades la gent actua per prejudicis dels que molts cops no són conscients.
• Veiem diferències respecte a com interactuen amb nosaltres normalment? Sí, normalment acostumo a passar inadvertit pel carrer i la gent no em tracta com si fos adult.
• Com ens influeix com ens veuen els altres i com es relacionen amb nosaltres? Goffman (citat per Herrera i Soriano, 2004) va comparar la identitat social amb una obra de teatre en la que cadascú actua acord al que espera dels altres (es segueix un guió). Per aquest motiu, si la gent que no ens coneix ens veu de David Carmona Florez Psicología Social manera diferent a com ens veu la gent que sí ens coneix, ens tractaran de manera diferent i acord amb la imatge que s’han format sobre qui som.
• Valoració personal de l’exercici L’exercici m’ha agradat molt. Em va sorprendre la facilitat amb la que la gent modifica el seu comportament depenent de com vesteixis i de qui creguin que ets. També destaco el moment del efecte Pigmalió, en el que la línia entre la realitat i la ficció es va desdibuixar.
2. Relaciona la pràctica realitzada i com t’has sentit al desenvolupar-la amb les teories de la identitat social que et semblin oportunes.
Tornant a mencionar el teatre de Goffman, veiem que només pel fet “d’anar elegant” la gent creu que la persona que té davant és important o adinerada, per aquest motiu la tracten de la manera en que es tracta generalment a les persones d’aquestes característiques.
Aquest comportament també es pot lligar amb la teoria del mirall de Cooley (2005), ja que diu que la interpretació de la reacció dels altres modifica el nostre sentit del ser. Vaig experimentar aquest fenomen durant tota la performance, ja que de mica en mica em creia més i més el meu paper, fins al punt d’arribar al meu comportament durant la “trucada” amb la meva mare.
Tal i com proposa Tajfel (citat per Scandroglio, López i San José, 2008), “part del autoconcepte de l’individu estria format per la seva identitat social”.
Com a resum, es pot dir que la nostra identitat individual depèn de la social ja que aquesta té el poder de modificar-al mitjançant la interacció. El nostre comportament i la consciència de nosaltres mateixos, com a part de la societat, es construeix i s’adapta a partir de la interacció amb allò que ens envolta.
* (5.000 caràcters sense espais) David Carmona Florez Psicología Social Bibliografia Cooley, C. H. (2005). El yo espejo. Cuadernos de información y comunicación, (10), 13-26.
Recuperat de https://revistas.ucm.es/index.php/CIYC/article/viewFile/CIYC0505110013A/729 0 Gutiérrez, A. M. i Rafael, E. V. (2010). El efecto Pigmalion en la actividad docente y administrativa. Quipukamayoc: Revista de la Facultad de Ciencias Contables, 17 (33), 173-181.
Herrera, M. i Soriano, R. M. (2004). La teoría de la acción social en Erving Goffman.
Papers, (73), 59-76.
Recuperat de http://www.raco.cat/index.php/papers/article/viewFile/25784/25618 Scandroglio, B., López, J. S. i San José, M. C. (2008). La Teoría de la Identidad Social: una síntesis crítica de sus fundamentos, evidencias y controversias.
Psicothema, 20 (1), http://www.psicothema.com/pdf/3432.pdf 80-89.
Recuperat de ...

Tags: