Tema 3.1 Sistema nerviós: Cèl·lules glials. (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Fisioterapia - 1º curso
Asignatura Fisiologia II
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 21/04/2016
Descargas 31
Subido por

Vista previa del texto

Pedro Larín TEMA 3.1 SISTEMA NERVIÓS: Cèl·lules glials.
Tipus de cèl·lules glials 1. SNC: Astròcits, oligodendròcits, micròglia i ependimocits 2. SNP: Cèl·lules satèl·lit i cèl·lules Schwann Funcions generals 1. Funció mecànica: Red de sostén i aïllament 2. Funció tròfica 3. Síntesis de les beines de mielina que recobreixen els axons.
- SNC: OLIGODENDRÒCITS - SNP: cèl·lules de Schwann 4. Juguen un paper important als fenòmens de degeneració i regeneració del teixit nerviós.
Cèl·lules glials i axons de les neurones Mielinització de les fibres nervioses: -SNC: Els oligodendrocits mielenitzen les fibres nervioses mielíniques però NO les amielíniques.
- SNP: En les fibres nervioses mielíniques: La cèl·lula de SCHWANN recobreix 1 sol axó formant una beina de mielina (en les fibres nervioses mielíniques.) En les fibres nervioses amielíniques: La cèl·lula de SCHWANN envolta varis axons però NO forma mielines.
 Nòdul de Ranvier -Fibres nervioses mielíniques: Conducció ràpida (transmissió dels potencials d’acció entre els nòduls de Ranvier).
-Fibres nervioses amielíniques: Conducció lenta.
Organització estructural del sistema nerviós Sistema nerviós central (SNC): 1. Substància gris: Somes neuronals, dendrites i cèl·lules glials.
També conté axons amielínics i podem trobar també axons mielínics.
S’organitza formant capes o nuclis.
2. Substància blanca: Fibres nervioses (axons) mielínics i cèl·lules glials.
Sistema nerviós perifèric (SNP): 1. Ganglis nerviosos: -Neurones ganglionars i cèl·lules satèl·lit.
-Fibres nervioses mielíniques i amielíniques; cèl·lules de Schwann -Teixit conjuntiu 2. Fibres nervioses: -Axons mielinitzats i/o no mielinitzats -Cèl·lules de Schwann -Teixit conjuntiu 3. Plexes nerviosos ...