Palazzos urbans de França (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art gòtic dels segles XIV-XV
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 01/04/2016
Descargas 2

Vista previa del texto

En el bon govern tenim les virtuts i en l'altre banda hi ha el mal govern amb els vicis. Està organitzat amb el bon govern a la ciutat de Siena i les virtuts d'aquest; i el mal govern i les conseqüències d'aquest a la ciutat. Hi han simulacions de pòrfir, de marbre a la part inferior, no estan fetes d'aquests materials sinó que són simulacions fetes en pintura d'aquests materials nobles. També fet per els germans Lorenzetti. A la part del camp, veiem que està domesticat on la intervenció de l'home ha permès que sigui un camp ric, veiem que hi han molins hidràulics, cases de camp, cabanes...
Bon govern: La presentació és fa amb el bé comú. torbem la prudència, magnanimitat, templança i pau que ajudaran al bé comú. Després hi ha la justícia i la concòrdia, i els ciutadans que es beneficiaran de tot això.
Mal govern: Veiem la tirania, traïció, crueltat, guerra, injustícia i discòrdia representades en personatges. En el centre de la composició veiem a la tirania com a mal de tots els mals. Són les pintures que estan pitjor conservades. Veiem una casa arruïnada on es mostren els efectes de la crisi en les finestres, i diversos enderrocs que envaeixen el carrer. En la part del camp del mal govern es representen incendis, cases de camp arruïnades...
Palau urbà de Jacques Coeur Jacques Coeur era un burges de Bourges, fill de mercaders i comerciant. És un hom que en l'aspecte professional va tenir molt d'èxit. Comerciava internacionalment. Va ser anomenat tresorer per el rei va generar enveja en els altres i va caure en desgràcia. Va ser acusat infundadament de la mort d'una amistat del rei i el van empresonar, però va poder fugir de la presó i posar-se sota el servei del papa Nicolau V l'any 1455. A partir de que s'ennobleix i abusarà del signe privatiu heràldic (quelcom associat més a la noblesa que no als ciutadans).
Heràldica: Important perquè cada família noble tindrà el seu propi escut per distingir les seves propietats. El segle XIII es normalitza. En el segle XIV trobem que això s'acaba i deixa de ser tan rígid, algun noble o artista pot agafar l'escut d'algu altre. Fins al segle XV que es torna a normalitzar.
Seguim amb Jacques Coeur, al ser ennoblit per el rei adopta un emblema (imatge/ signe) parlant. Són emblemes parlants aquells que no son geomètrics sinó que són més figuratius. Trobem la petxina del pelegrins de St.Jaume i el cor. Es va fer construir un gran palau dintre de la ciutat de Bourges. També va fer un a Montpeller.
Castell Felip-August: S'ha conservat molt bé el de Bourges. Tindrà una planta més regularitzada, un pati interior amb una bona il·luminació, un pis o dos pisos. A l’exterior que està completament aïllat perquè les finestres estaran al interior, a l'exterior hi haurà un mur perimetral perquè serà la part més feble per possibles atacs.
En època gòtica, no s'abandona aquest esquema però canvia la posició dels castells. Començaran a aparèixer palaus dintre de les ciutats. Primer el rei i després quan els burgesos s'enriqueixen faran el mateix seguint el model reial.
L'edifici de Jacques Coeur es la expressió d'aquest ennobliment davant la seva societat. Té aspectes molt bizarres, segueix la idea de representar personatges en el balcó però en escultura "homes i dones finestreres" es troben a una façana secundària. El palau s'ha conservat en un estat excel·lent, està organitzat a l'entorn d'un pati centra. Té dos pisos, dintre d'aquests dos nivells hi ha les seves nobles la capella que es un dels espais més bonics, també hi ha l'aula maior. A l'entrada hi havia dues torres que marcaven de manera solemne l'entrada.
No només és interessant l'arquitectura, sinó quines solucions s'han utilitzat. com per exemple la volta estrellada, que no es gens comú en un context d'arquitectura civil ja que s'utilitzava molt en l'àmbit eclesiàstic. Aquí trobem latrines i banyeres que no era comú que un palau hi haguessin aquests elements de confort.
Porta on es representa l'arcàngel St.Miquel per protegir al propietari.
L'arquitectura està molt cuidada, avantguardista perquè fins i tot les finestres que s’utilitzen per l’època era el model més innovador. En la part ornamental de les parets va comptar amb uns escultors molt imaginatius, es creu que el propietari els hi va deixar llibertat perquè experimentessin lliurement. Ja que aquests recursos que veiem no es tornen a trobar en cap altre edifici.
Si veiem una de les habitacions, hi ha una xemeneia que està decorada com un castell. Veiem les torres de defensa com un joc ornamental. A la part alta tornem a veure els finestrers, hi han decoracions que representen un exterior dintre d'un edifici, uns personatges que llencen pedres als que volen assaltar l'edifici. Destaca el talent i la imaginació. Estem en un moment de l'avantguarda de l'escultura. Es troben els millors arquitectes, escultors i pintors.
Igual que en un palau Felip-August la capella era molt important. Aquí, ho tornem a veure, veiem un gust per els àngels que es representen a la coberta com si fos el cel. Pel que fa al a escultura estem en un ple dolç que pertany al gòtic internacional, i pel que fa a les pintures son de ple trencat que pertanyen a una nova manera de treballar. Tornem a veure el seu emblema parlant que l'aguanten dos àngels.
...