Periodisme de marca i periodisme de dades (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Producció i expressió en multimèdia i interactius
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 16/02/2015
Descargas 27
Subido por

Vista previa del texto

Periodisme de marca A causa de la voluntat de les empreses a donar un valor afegit als seus productes es creen mitjans de comunicació, sovint online. Aquests mitjans busquen donar una bona imatge a la marca a partir d'una fidelització de lectors que conformen el seu sector de negocis.
No cal que el mitjà tracti el producte que es vol, en últim terme, vendre, sinó que sovint tracten els valors que les marques volen transmetre.
Algunes empreses, fins i tot, en comptes de crear mitjans contracten mitjans ja existents.
Tot i que el periodisme de marca ha tingut un augment gràcies als mitjans online, aquest tipus de «periodisme» no és nou. Un exemple de periodisme de marca clàssic són les revistes dels avions.
Un altre exemple són els anuncis de medicaments per recepta que apareixen en les revistes especialitzades per pacients mèdics, ja que la publicitat massiva de medicaments amb recepta està prohibida.
La majoria d'associacions de periodisme no ho considera periodisme en tant que no existeix independència professional, ja que depèn econòmicament de l'empresa que vol vendre el seu producte.
La principal diferencia del periodisme de marca amb el publireportatge és que aquest últim té com a finalitat primera publicitar un producte.
Periodisme de dades Una de les funcions del periodisme de dades és il·lustrar i presentar de manera agradable la informació que ofereixen les dades dures.
La gran virtut del periodisme de dades és que sovint les dades són accessibles a tothom, només cal que algú hi dediqui prou temps per processar-les.
És igualment valuós l'acompanyament necessari per contextualitzar les infografies que presenten les dades.
Cal tenir en compte que el periodisme de dades no és més objectiu que la resta de periodisme.
...