TEMA 13. La incorporació de la Catalunya Nova (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 3º curso
Asignatura Historia Medieval de Catalunya
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 22/04/2016
Descargas 18
Subido por

Descripción

BLOC 3. LA CONFEDERACIÓ CATALANO-ARAGONESA (1149-1333)

Vista previa del texto

TEMA 13. La incorporació de la Catalunya Nova - Política d’expansió peninsular, satisfent així còmodament les necessitats de reproducció del feudalisme, sistema impulsat des de dins per unes lleis de dinàmica de creixement, operants des del moment mateix de la gestació del sistema. És un sistema improductiu que s’ha de generar contínuament amb noves terres.
- Després d’una primera etapa de lluites a l’interior de les velles fronteres (les revoltes feudals del segle XI) i després d’haver pactat la reordenació de l’edifici polític i dels espais de poder amb la construcció de les monarquies feudals, les constel·lacions nobiliàries, mogudes per aquells mecanismes expansius, es llancessin sota la direcció dels monarques a una pugna militar i política pel control dels homes i la terra, en el context peninsular, més enllà de les pròpies fronteres.
- A mesura que es van incorporant nous territoris (l’anomenada ‘’Catalunya Nova’’) aquests es van repoblant amb les ja vistes (al bloc anterior) cartes de repoblació i franquesa.
- Aquesta Catalunya Nova comença organitzar-se al segle XII, amb les noves conquestes (com Lleida i Tortosa).
Aquí, les propietats són més grans, moltes en mans de l’Església per donacions reials (Ramon Berenguer IV dona als monges cistercencs el monestir de Poblet), així com també dels ordes militars (a les terres de l’Ebre).
- Les velles estructures feudals existents a la Catalunya vella seran aquí menys dures, per la qual cosa la repoblació serà afavorida des d’un principi. Així, tot i que si és un territori socialment més equilibrat, el feudalisme tindrà també el seu protagonisme i la seva dinàmica fruit de la conquesta expansiva.
Veure apunts BLOC 2 ...