Síndrome Meningi i Hipertensió Endocraneana (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura fisiopatologia
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 13/04/2016
Descargas 17
Subido por

Vista previa del texto

FISIOPATOLOGIA - NEUROLOGIA @emargaritboada SDME. MENINGI Conjunt de signes i símptomes que tradueixen l’existència d’un procés irritatiu, generalment inflamatori, a nivell de les leptomeninges (cobertes que hi ha en l’encèfal, en el cervell) durant el qual es poden danyar també vasos i nervis que discorren per l’espai subaracnoideo.
ETIOLOGIA - Infeccions Hemorràgies (sub/aracnoidea) - Neoplàsies (càncer, tumor) Altres INFECCIONS - BACTERIANES (les més freqüents)  Meningococ (gent jove sobretot, molt contagiós), Pneumococ (dóna lloc a una pneumònia, més comú en gent gran), H.
Influenzae, BGN, Listeria, Mycoplasma, Estafilococs, Estreptococs del grup B...
- VIRUS  Enterovirus, VIH, Virus Herpes...
- ESPIROQUETES  Treponema pallidum, lestospiras - PARÀSITS  Amebes, Strongyloides - FOCUS PARAMENÍNGICS  abscessos, mastriditis, sinusitis, trombosis venosa intracraneal (complicacions d’otitis, de sinusitis...) - ENDOCARDITIS BACTERIANA  infecció de les vàlvules del cor. Sol donar-se en persones que tenen una vàlvula ja malament, s’infecta i fa petites verrugues al voltant de la vàlvula i surten gèrmens, que poden anar a parar al SNC i pot causar meningitis.
- SÈPSIS  d’origen urinari o pulmonar. Poden passar al torrent sanguini i arribar al SNC.
CAUSES NO INFECCIOSES (només tenir en compte la 1a de la llista, les altres no cal).
- HEMORRÀGIA SUBARACNOIDEA (sagna, hemorràgia cerebral), (traumatisme), EPIDURAL (diferents etapes meninges).
NEOPLÀSIES CEREBRALS PRIMÀRIES I MESTASTÀSIQUES MENINGITIS QUÍMICA MENINGITIS PER FÀRMACS SUBDURAL 1 FISIOPATOLOGIA - NEUROLOGIA - @emargaritboada MENINGITIS DEL MOLLARET MALALTIES IMMUNOLÒGIQUES o Lupus eritematós sistèmic o Malaltia de Behçet o Sarcoïdosis SÍMPTOMES I SIGNES DE SOSPITA Mal de cap, febre i rigidesa de nuca (símptomes cardinals). La rigidesa de nuca és important en gent gran. No sempre es manifesten tots els símptomes.
EXPLORACIÓ DIAGNÒSTICA FONAMENTAL Examen del líquid cefaloraquidi a través de punció lumbar.
MANIFESTACIONS CLÍNIQUES (amb més detall) - Cefalea intensa Febre (>39ºC, esgarrifances, la gent gran a vegades no en tenen) Nàusees i vòmits (en escopeteig) Hipersensibilitat a estímuls (fotofòbia), ja que està molt irritat a nivell de SNC.
Lesions cutànies (petèquies  taquetes a la pell) Convulsions (quadre clínic molt seriós) Alteració de la consciència (coma) Afectació dels parells cranials o altra focalitat Rigidesa de nuca (posició en gatell) Signes de Kernig i Brudzinski ÈDEMA DE PAPIL·LA Protrusió edematosa del disc papil·lar amb turgència venosa i borrament dels límits.
Hipertensió endocraneana.
2 FISIOPATOLOGIA - NEUROLOGIA @emargaritboada EXPLORACIONS SDME. MENINGI Punció lumbar per extreure líquid cefaloraquidi. Abans s’ha de fer alguna prova d’imatge o mirar el fons de l’ull per comprovar que no hi hagi tensió intercranial.
La punció es pot fer amb el pacient assentat o en decúbit lateral amb l’esquena arquejada, d’aquesta manera s’obren més els espais entre vertebres per poder fer la punció. Es fa entre la L4-L5 o L5-S1. També es pot fer a nivell cerebral tot i que hi ha un alt risc de tocar la medul·la i en canvi si es fa en la part més inferior de la columna ja no hi ha medul·la en sí, sinó filets.
Dintre l’agulla que s’injecta hi ha un mandril. Es van traient les gotes poc a poc (treus unes gotes, tornes a introduir, treus més gotes.. així evites la descompressió total).
1  líquid groguenc, indica meningitis vírica.
2  indica hemorràgia aracnoidea. Per comprovar que la sang és de la meningitis es canvien els tubs introduïts al pacient. Si la sang s’aclareix és que ha sigut culpa de la introducció dels tubs i no de la malaltia. Si la sang continua sortint sí prové de la malaltia. Si es coagula no es tracta d’hemorràgia subaracnoidea.
3  “aigua de cefaloraquidi normal.
roca”, transparent, 1 2 3 4 líquid EXPLORACIONS (II) ESTUDI DEL L.C.R. (líquid cefaloraquidi) - Aspecte, pressió (manòmetre) Glucosa, proteïnes i cèl·lules Tinció de Gram, Ziehl-Neelsen, tint xina  funcionen bé per determinar si hi ha algun bacteri, tot i que es poden fer aïllaments i cultius per assegurar-se’n.
Cultius microorganismes Citologia (cito-centrífuga) Altres: PCR, bandes oligoclonals.... les proves d’imatge ajuden poc. Sí que es poden veure espais cerebrals més eixamplats però són dades molt indirectes.
3 FISIOPATOLOGIA - NEUROLOGIA @emargaritboada TRACTAMENT TRACTAMENT INICIAL MENINGITIS  corticoides i antibiòtics.
QUIMIOPROFILAXIS A CONTACTES  escoles, guarderies, residències...
TRACTAMENT HEMORRÀGIA SUBARACNOIDEA  control pressió arterial + corticoides.
S’ha de fer una prova d’imatge. A través de catèters arterials es pot arribar a la zona i es poden coagular les zones més dilatades.
SDME. HIPERTENSIÓ ENDOCRANEANA CLÍNICA - Cefalea, vòmits Altres: convulsions, VI parell, patiment del tronc, bradicàrdia, vertigen...
Papil·ledema (papil·la, ull) 4 FISIOPATOLOGIA - NEUROLOGIA @emargaritboada ETIOLOGIA LOE (lesió ocupant d’espai, dintre el cervell ocupa espai el que pot ser un tumor o un abscés, és molt important fer proves d’imatges), trombosis senós venosos, meningitisencefalitis, hipertensió endocraneana benigna.
5 ...