TEMA 2 L’IMPACTE DE LES ACTIVITATS TURÍSTIQUES A ESPANYA (2013)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Turismo - 1º curso
Asignatura Fonaments del Turisme
Año del apunte 2013
Páginas 2
Fecha de subida 08/02/2015
Descargas 3
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 2: L’IMPACTE DE LES ACTIVITATS TURÍSTIQUES A ESPANYA 1.EL MODEL TURÍSTIC ESPANYOL: PERSPECTIVA ECONÒMICA I TERRITORIAL. ELS FACTORS CONDICIONANTS DEL MODEL: LA ‘RENDA DE SITUACIÓ’ DE LA MEDITERRÀNEA ESPANYOLA 1.1.ANÀLISI DE L’EVOLUCIÓ DE L’ENTRADA DE TURISTES A ESPANYA FINS L’ACTUALITAT 1.2.EL MODEL QUANTITATIU El MODEL TURÍSTIC ESPANYOL és QUANTITATIU QUALITAT, caracteritzat per creixement continuat de l’oferta i la demanda d’un fort component immobiliari(gran concentració en llocs on no estava planificat a causa de l’oferta turística) ; basat en els avantatges estàtics (sol i platja, sense fer cap tipus d’esforç ja tinc primera posició) i en els preus baixos. Aquest model ha de transformar-se mitjançant la introducció de millores en un model més competitiu que el converteixi en un veritable sector econòmic. Algunes d’aquestes millores podrien ser: a) la qualificació i diversificació del sistema de l’oferta.
b) la gestió eficaç dels recursos ambientals.
c) la configuració de productes innovadors Avantatges comparatives estratègiques sense fer res vas per davant dels altres competidors = RENDA DE SITUACIÓ. Fenomen que ha provocat el boom turístic.
2.ASPECTES ESTRUCTURALS El turisme econòmicament és un sector transversal engloba moltes coses.
Només el 32,1 % està declarat com allotjament turístic, això genera el 84 % de llocs de treball del sector.
Per tant, el 67,9 % que és allotjament il·legal, genera un 16 % de treball.
Cada model turístic genera un model territorial, models concentrats en països com l’Estat Espanyol.
Crea uns DESEQUILIBRIS FUNCIONALS en termes econòmics: Ingressos : desequilibris territorials. (La Rioja) (Barcelona-St.Quirze) Aquests D.F comporten DESEQ.ESTRUCTURALS: Que afecten a l’estructura del territori. (Al 30% del litoral espanyol hi ha infraestructures) (Consum dels recursos naturals = Repercussions negatives. (desforestació, etc) Per lluitar en contra hauríem : a) Remodelar espais b) Fer una ocupació selectiva de les àrees amb valor ecològic.
c) Planificació sostenible del turisme *No lluitem en contra pq l’aportació del turisme ( 10,3 % PIB) és molt important en l’economia. Tb crea molts llocs de treball. I el turisme és un component central de l’equilibri de la balança de pagaments.
Balança de pagaments  Els països produeixen riquesa, la exportem i la venem fora (Ingres x Exportació).
És a dir, la balança està equilibrada si exportem tant com importem.  Espanya es més importador que exportadors. Sempre té la balança negativa, però, el turisme fa que sigui equilibrada.
3.LA COMPETITIVITAT DEL MODEL TURÍSTIC ESPANYOL La millora de la competitivitat del model turístic espanyol ha d’assumir: 1) Ordenació del territori i el desenvolupament sostenible, especialment en el Litoral.
2) Lluitar en contra de l’excessiva diferència del sol i platja. Dit d’una altra manera: Lluitar en contra l’especialització excessiva de segments barats de demanda pels espanyols i europeus.
3) Enfortir i configurar mecanismes competitius de comercialització i distribució turística.
4) Professionalitzar el sector i aplicar racionalment les nostres tecnologies.
5) Millorar l’organització institucional del turisme, és a dir, la correspondència política-administrativa i la seva administració amb els agents socials i econòmica.
Aquests 5 reptes s’han de fusionar amb: a) L’increment de la qualitat b) El refús de les estratègies basades en la guerra de preus.
c) Promovent la formació de tots els components del sector.
...