7. Ampliació Tema 4: El monopoli (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Teoria i estructura econòmica
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 05/04/2016
Descargas 4
Subido por

Vista previa del texto

Carme Rocamora i Seguí Teoria i Estructura Econòmica Ampliació tema 4 El monopoli Quan només hi ha una empresa que el domina. L’empresa té tot el mercat del producte i això implica que pugui exercir influència sobre el preu i sobre la quantitat venuda.
El monopolista és preudeterminant (pot restringir el seu volum de vendes si vol incrementar el preu o reduir-lo si pretén augmentar les quantitats ofertes i venudes).
També busca la maximització dels beneficis i per tant, per assolir-lo ha de fixar la seva producció al nivell en que l’ingrés marginal sigui igual al cost marginal; però a diferència que en competència perfecta, un monopolista pot influir sobre el preu per aconseguir més benefici.
Diferencies monopoli i competència perfecta La diferència està en les vendes: per vendre majors quantitats, el monopolista ha de demanar preus mes baixos, mentre que l’empresa competitiva pot vendre tant com desitgi al mercat vigent.
1. En el monopoli es produeix una quantitat menor que la que es produiria si el mercat fos de competència perfecta 2. En el monopoli es ven a un preu més elevat que al que correspondria en una situació de competència perfecta Això revela la pèrdua d’eficiència que ocasiona el monopoli en relació a la competència perfecta: a iguals condicions de costos, es produeix menys i a un preu més elevat.
La recta d’ingressos marginals en monopoli no coincideix amb la de demanda, sinó que està per sota. L’equilibri en ambdós mercats s’assoleix en condicions diferents: 1. Per maximitzar el seu benefici, l’empresa perfectament competitiva iguala el seu cost marginal al seu ingrés marginal, que és el seu preu de mercat 2. L’empresa monopolistica iguala també el seu cost marginal al seu cost marginal, que no és igual que el preu, sinó més baix. Per tant, menys eficient Monopoli discriminador Quan els oferents que tenen suficient poder de mercat actuen com monopolistes discriminadors per obtenir més avantatges.
Un monopoli discriminador és el que ven el seu producte fixant diferents preus (discriminar el preu) a diferents grups de consumidors. Aquest comportament és el resultat que el monopolista sàpiga que no tots els compradors tenen la mateixa renda o condicions de consum. Per tant, ven el Carme Rocamora i Seguí Teoria i Estructura Econòmica producte a preu més alt als que tenen més renda i més baix als que menys.
També pot discriminar segons el lloc.
Si discrimina encertadament, pot obtenir molts més beneficis.
...