Discurs audiovisual (audio) (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Llenguatges Comunicatius Escrits i Audiovisuals
Profesor M.G.
Año del apunte 2015
Páginas 3
Fecha de subida 22/03/2015
Descargas 0
Subido por

Descripción

L'audio en els audiovisuals.

Vista previa del texto

Discurs d’AUDIO 2014-2015 El discurs audio(visual) El so a la ràdio i la banda sonora a la televisió Cada so te la seva història Lenguatge radiofònic Paraula: informació Música: llenguatge emocions Efectes sonors: llenguatge de les coses Silenci: absència total i/o presència sonora El so a la televisió in off fora de camp ambient intern on the air La Música Sentit anímic: capacitat de la música per provocar emocions (alegria, melancolia, tristesa, vitalitat, agonia) Sentit imitatiu: la capacitat de la música per descriure fenòments naturals i provocar la seva imatge mental (p.e. fragments musicals que fan pensar en un paisatge, en el vent, etc.) Què aporta a la narració audiovisual? Organitza un discurs Descriure un ambient Exaltar emocions Traslladar a espais i temps Reconstrucció d’una acció Diajetic: es al lloc (música) Extradiajectic: no està al lloc (música) Qualitats Objectiva Subjectiva Descriptiva Organització Sintonia: fragment musical que apareix al començament i al final del programa o en diverses pauses. Una bona sintonia ha de complir dos objectius: - Destacar el contingut audiovisual de la resta presents a la programació radiotelevisiva - Definir el càracter general (ritme, temàtica, etc.) del programa.
Cortina: és un fragment musical de menor durada que la sintonia que a la ràdio és utilitzat per indicar un canvi temàtic als informatius i magazines.
Ràfega: fragment musical més breu que l’anterior que serveix per separar blocs temàtics.
Cop musical: fragment de música ‘potent’ que s’utilitza per destacar un moment determinat.
Llenguatges Comunicatius Escrits i Audiovisuals Alberto del Arco García Discurs d’AUDIO 2014-2015 Marca sonora Identificació de la cadena.
Sintonía de cadena: Elemento sonoro distintivo del conjunto de emisoras que están agrupadas en una misma comercial o pública.
Sintonía de emisora: Distingue a una emisora concreta de a cadena, por lo que es necessaria la información verbal referente a la freqüencia en el dial.
Sintonía central del programa. Presente en la careta de entrada y salida, formas habituales de exposición.
Sintonías generales complementarias. En los programas tipo contenedores, formato macromagazine, pueden identificar diferentes bloques, reforzar las prestentaciones… Contingut principal Funció programàtica - Emissores temàtiques musicals - En una entrevista, p. e. presentació d’un disc, música predilecta de l’entrevistat, etc.
Descripció Eix diagetic Descriure l’ambient: 2P - 3P Descriptiva ambiental (ràdio) Ambient (TV) Eix extradiagetic Traslladar a espais i temps Descriptiva ubicativa Exaltar les emocions: PP - 2P Descriptiva expressiva (ràdio) Expressiva (TV) Reconstrucció d’una acció Dramàtica (TV) Funcions i la digèsis Tipologia Qualitat Àmbit Descrip. Ambiental objectiva Diegesis Descrip. Ubicativa descriptiva Extradiegesis Extradiegesis Extradiegesis Llenguatges Comunicatius Escrits i Audiovisuals Alberto del Arco García Discurs d’AUDIO 2014-2015 Els efectes sonors Funcions Què determina la seva funció? El tipus de presència en la narració: - Ambientacio - Contextualització - Accentuació - Organitació Funcions dels efectes sonors al llenguatge televisiu Tipologia Representació Àmbit Descriptiu Objectiva Diègesis Extressiva Subjectiva Extradiègesis Dramàtica Subjectiva Diègesis / Extradiègesis El més habitual es trobar fragments músical per causar emocions que efectes que son utilitzats per crear una ambientació.
Tipologia Representació Àmbit Descripció Ambiental Objetiva Diègesis Descriptiva Expressiva Subjetiva Extradiègesis Narrativa Objectiva Diègesis Subjetiva Extradiègesis Organització El silenci Ràdio TV Interactiu Descriptiu Ex. entra a la classe i no hi ha ningú Narratiu Dramàtic Eliminar sons per donar dramatisme Expressiu Un dels interlocutors no diu res Expressiu Ex. Una parella i un no diu res.
Llenguatges Comunicatius Escrits i Audiovisuals Alberto del Arco García ...