Història de l'arquitectura tema 8 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 2º curso
Asignatura Història de l'arquitectura I
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 16/03/2016
Descargas 22
Subido por

Vista previa del texto

RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMA 8: EGIPTE, L’ARQUITECTURA DOMÈSTICA ARQUITECTURA DOMÈSTICA Casa Modesta→Tovot i palla. Cases de planta rectangular, pati central i de dos pisos. Terrat era utilitzables.
Cases de l'ànima són maquetes d'espais domèstics com les maquetes trobades a la tomba de Meketre de la XI dinastia (2134-1995aC).
Casa Noble→Fang i pedra. De distribució semblant a la modesta, incorporaven jardins amb estanys artificials i capelles pel culte.
DEIR EL-MEDINA, LUXOR Situada darrera del turó Quknet Mura, es tracta d'una ciutat construïda per als treballadors de les tombes de les Valls i les seves famílies tancada per un mur que serveix de delimitació de l'espai urbà. Dins el mur s'hi troba el pou, el temple Tolemaic, el temple d'Amon, la ciutat d'obrers i la necròpolis. Un carrer principal que intentava distribuir.
La ciutat estava formada per un seguit de cases iguals, de promoció, on només les dels patrons eren una mica diferent, més grans i amb rebostos. Eren cases allargades amb un vestíbul, una sala que servia de dormitori, sala d'estar i menjador més elevada per unes columnes i al final la cuina i el rebost.
Cau el mite dels esclaus, la majoria de treballadors eren homes lliures que vivien en una societat de treball igualitària i se'ls facilitava una ciutat dormitori on descansar durant la nit després del dia de treball.
Les fonts que ens arriben per conèixer aquesta vida són els papirs i els ostraka, ceràmiques on s'hi escrivia.
A la necròpolis de la ciutat s'hi recupera la fórmula piramidal. Eren les tombes dels constructors i els mestres d'obra.
El temple (segle IV-IIIaC) dedicat a un patró grec, era tripartit: un vestíbul columnat, una pronaus i el sancta santorum.
36 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TELL EL -AMARNA, AL MINYA Degut a la reforma política religiosa amarniana que influeix també en l'art, el faraó Amenofis IV va implantar el monoteisme i treu del poder als sacerdots de Tebes. Akhnaton, que es el nou nom que es dóna a si mateix, creia que l'únic déu era Atón, el déu del Sol. (Podria ser l'antecedent de la ideologia judeo-cristiana) Va traslladar la capital des de Tebes a un nou lloc, on edificà una ciutat des de cero. La reforma dura el que dura la seva vida, quan mor Ay posa en el poder a Tut'Ankamon i el poder el recuperen els sacerdots, es recupera el politeisme i també la capital.
No és una ciutat compacta, està dividida en barris i envoltada per un seguit d'esteles que delimiten i sacralitzen el nou espai urbà.
Barri Central→S'hi situa el Palau Reial amb paviment pintats i el temple major. Al voltant es creen barris segons les jerarquies.
Barri Obrer→De regularitat absoluta i certa igualtat de manera que les cases mesuren el mateix (arquitectura popular).
Maru Aton→Akhnaton ha de trencar amb tot l'anterior per implantar la seva reforma. Fa edificar un enorme complex templari fora de la ciutat amb un llac artificial (120x60 metres).
Casa→Incorporaven una capella, sales per convidats i lavabos. Situades properes entres elles perquè s'hi concentres la noblesa. Es tracta d'una arquitectura molt rica que pugui atreure a la resta de noblesa tebana, confrontada amb els sacerdots i que per tant eren el suport del faraó.
Són cases de camp sofisticades, la noblesa egípcia era terratinent. L'ala pública acollia els clients amb una galeria i una sala amplia. L'ala privada incloïa el dormitori, les cambres menors, les habitacions de bany i latrines. El terra estava tot pintat i decorat.
Destaquen: Casa de Ranefer, senyor dels cavalls i estables, primer carrista del rei i governador de la cavalleria; i la Casa del Visir Najt, governador de Marne i amb multitud de dependències.
Palau→Enorme i grandiós, tenia un accés al pati central distribuïdor i a un altre accés fortificat cap a les dependències i sales hipòstiles. Paviments i sòcols pintats.
Construït principalment amb tovot doncs era un material econòmic i senzill, ideal per construir ràpid mentre vivia el rei, doncs la ciutat era de nova planta. La pedra la utilitzaven en llocs molt concrets com a decoració o folratge. Al costat del palau s'hi situaven els temples.
Temple d'Aton→Tot descobert dedicat al déu solar, és un hipetre. L'accés està custodiat per pilons que porta a un espai central: el Per-hai o "casa de l'alegria" i d'aquí al Gem-Aten on "Aton ha estat trobat" amb 365 retaules d'ofrenes a altars solars. Hi ha un temple més petit molt similar. Algun fresc ens indica com eren les cases nobles, sembla ser que de tres pisos. Les noves investigacions han trobat pedreres i esteles.
37 ...Comentario de mbasvillalba en 2018-04-06 12:19:09
Grácias!