RESUM: TIC Tema 2 (2014)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura (TIC) Tecnologies de la Informació i la Comunicació
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 14/12/2014
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

EL DISCURS TECNOLÒGIC Enfocaments: 1. Enfocament instrumental: Les tecnologies són artefactes industrials desenvolupats gràcies a la difusió d’innovacions. Comença i acaba en una màquina, no hi ha context social.
2. Enfocament cognitiu: La tecnologia és coneixement científic aplicat a la resolució de problemes pràctics. Es desenvolupa gràcies a la inversió en R+D.
3. Enfocament sistèmic: La tecnologia són sistemes tècnics (artefactes, materials i energia i els agents internacionals que transformen els materials i l’energia) desenvolupats gràcies a la innovació social i cultural.
Partim de l’enfocament sistèmic. Considerem la tecnologia com coneixements, productes resultants d’aquests coneixements i sempre contextualitzat.
La tecnologia reflexa els propòsits i valors de la nostra societat. Fer tecnologia és fer política, i com que aquest és un assumpte d’interès general, hauríem de tenir la oportunitat de decidir el tipus de tecnologia que volem.
DETERMINISME TECNOLÒGIC Corrent de pensament que considera que la tecnologia és capaç d’incidir, de manera directa i positiva, en el desenvolupament social i econòmic. És el motor del progrés.
Idees bàsiques: 1. El desenvolupament tecnològic és autònom 2. El desenvolupament social ve marcat per la tecnologia La tecnologia és el motor de la història, la causa dels canvis socials. El desenvolupament tecnològic és el motor del canvi social i econòmic.. El determinisme s’accelera i amplifica amb les TICs. La tecnologia manté una relació unidireccional amb la societat. No podem fer res per evitar-ho.
Tant tecnofílics (la T té la resposta a tot, tot ho arregla, ens salvarà) com tecnofòbics (la T ens enfonsarà) poden ser deterministes. Són dos extrems que tenen una cosa en comú: la tecnologia és autònoma i ens determina socialment.
CONSTRUCTIVISME SOCIAL Pretén combatre el determinisme. Colen evitar l’anàlisi lineal del desenvolupament tecnològic, estudiar les tecnologies fallides i, en definitiva, l’evolució conjunta de la tecnologia i la societat.
1 Per explicar l’èxit o fracàs d’una tecnologia, fem servir termes de desenvolupament sociotecnològic. Que una T tingui èxit no vol dir que funcioni.
SOCIAL SHAPING OF TECHNOLOGY (SST) Wiebe Bijker va idear 3 models per explicar el desenvolupament d’artefactes tecnològics: 1. Materialista 2. Cognitiu 3. Modelat social Defensa que la tecnologia fomenta un actitud passiva cap al canvi tecnològic, que ens centrem en com adaptar-nos-hi en comptes de com modelar-la.
És un antídot del determinisme tecnològic. Emfatitza la importància de les eleccions humanes.
Insisteix que la tecnologia no segueix el seu propi camí de manera autònoma sinó que és modelat per factors socials.
L’evolució tecnològica és contingent: s’explica per la interrelació d’elements tecnològics, socials i històrics. Les tecnologies neixen del conflicte o la resistència.
Del model de modelat social apareixen 3 nous corrents: 3.1. Aproximació sistèmica La tecnologia aplicada a diferents societats i territoris podria tenir diferents aplicacions, “la tecnologia és un sistema” T.P.Huges. És un sistema complex, on hi podem trobar artefactes físics com organitzacions, elements científics, legislatius i recursos naturals. Es parla d’un “estil tecnològic” 3.2. Actor-network 3.3. SCOT 80’s. Estudien casos concrets, posant èmfasi en l’element social. Posteriorment, estudien casos més macro i com impacte la T a la societat, posant èmfasi en la construcció, la modernització social, la politització de la cultura tecnològica i la gestió de la innovació.
Fases: a) Flexibilitat interpretativa: Flexibilitat a l’hora de ser dissenyat i interpretat un artefacte tecnològic. Cada grup social rellevant valora de forma distinta un mateix dispositiu.
b) Estabilització: quan els grups socials ja ho han discutit, els dispositius s’estabilitzen fins la seva clausura. La flexibilitat interpretativa va disminuint.
Tipus de clausura: i. Retòrica: Que la gent arribi a creure que el problema ja s’ha resolt ii. Per redefinició del problema: Derivant el problema, intentant convèncer 2 c) Interpretació: Relacionar l’artefacte tecnològic amb un context sociopolític més ampli. No podem extreure la tecnologia del context o marc tecnològic que l’envolta.
El desenvolupament tecnològic es pot explicar com un procés social on hi participen varis grups socials rellevants. No s’acaba quan el dispositiu surt de la fàbrica sinó que continua quan els usuaris li donen un ús i significat.
Crítiques a SCOT: No es determina el concepte de “grup social rellevant”. S’ignora l’activisme social i polític, no es denuncien les accions de poder. No es consideren les persones que no utilitzen aquella tecnologia.
DETERMINISME I MITJANS Gràcies a la T, hi ha canvi social i econòmic. Les tecnologies de la comunicació són essencial per a la societat. Teoria de l’agulla hipodèrmica: els mitjans manipulen a les persones. Revolució de la comunicació equival a revolució social.
Els mitjans són extensions dels nostres sentits. Cada vegada que un sentit queda limitat, hi ha algun mitjà que representa l’extensió.
Qualsevol tecnologia no és determinista o constructivista, depèn del discurs, de la perspectiva.
3 ...