botanica tema 7.2 (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 1º curso
Asignatura Botànica Farmacèutica
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 30/03/2016
Descargas 24
Subido por

Vista previa del texto

Tema 7: FONGS Tema 7.2: DIVISIÓ ZYGOMYCOTA / ZIGOMICOTA Presenta la voltant de 870 espècies.
Miceli: - Presenta les hifes filamentoses de tipus sifonal, és a dir, multinucleades sense cap tipus de separació o envà. Per tant, diem que tenen un miceli sifonal.
Mai presentarà septes. Únicament en trobarem en les hifes que formen els gametangis, durant la reproducció del fong.
Preproducció: o Asexual: es porta a terme a partir d’espores endògenes.
Es forma un esporangi, que es troba situat a sobre un esporangiòfor que esta enganxat al miceli. A l’interior de l’esporangi es formen les espores endòspores. La columel·la es la part de l’esporangiòfor que penetra dins de l’esporangi.
Sexual: Es porta a terme a partir d’una gametangiogàmia. En el cas dels fongs no es parla de gametangis femení i masculí sino de gametangis positiu i negatiu. La reproducció sexual dóna lloc a un cicle monogenètic haploide.
Tenim dues hifes, la positiva i la negativa, que en els seus extrems formen els gametangis. Els gametangis positiu i negatiu poden ser iguals o diferents morfològicament. En unir-se la hifa positiva i la hifa negativa es fusionen els citoplasmes, però no els nuclis i donen lloc a un zigoesporangi (que dona lloc al nom de la divisió). El zigoesporangi és un organisme diploide, que equival al zigot i serà la única part del fong diploide. El zigoesporangi pot tenir ornamentacions a la paret que ens permet determinar l’espècie de la qual formen part.
Habitat: poden ser: - Sapròfits, és a dir, poden viure sobre matèria orgànica morta.
Paràsits, en aquest cas viuen sobre matèria orgànica viva i donen lloc als filets blancs que es formen en les maduixes o en els tomàquets quan es fan mal bé.
- Simbionts, s’associen amb algues i generalment donen lloc a micorizes.
Usos: - S’utilitzen per a la obtenció d’aliments. Exemples: arròs, soja,...
També s’utilitzen per la obtenció: o Àcids. Exemples: àcid làctic, àcid oxàlic,...
o Vitamina a.
...