La notícia: Models informatius - Narcís Iglésias (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Comunicación Cultural - 2º curso
Asignatura Llengua i mitjans de comunicació I
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 12/03/2016
Descargas 10
Subido por

Descripción

Tercera part dels apunts

Vista previa del texto

3. La notícia: Models informatius Inici – Nus – Desenllaç  Model prototípic Els mitjans es plantegen com organitzar l’informació.
1. Les parts Comparació d’un diari actual amb la primera publicació catalana Diferències: -Diari antic: Identitat de gènere, títol més llarg i centrat, no té autoria -Diari actual: Informació distribuïda en columnes, es té cura de la llegibilitat, imatge, destacats, divisió en dos del títol i el cos de la noticia, té autoria, informació comprada: internacional i paràgrafs curts (Els mitjans amb diners tenen corresponsals, els que no, compren a les agències.
L’Ara destaca per comprar notícies al New york times).
Trobem seccions i subseccions temporals: cos, imatge, usualment titolets interiors i una peça de complement, ja sigui interna o externa, informatius o analítics.
Els espais per deixar respirar el cos s’anomenen Blancs i els destacats Highlights: És qüestió de descongestionar l’informació.
-Els anglosaxons van descobrir que per a una millor comprensió, eren millor les frases simples i curtes i, pel que fa els titulars: Molt breus i visual.
 Secció – Epígraf de secció  Titular – Avantítol/subtítol  Autoria – Periodista  Titolets  Blancs Organització de la notícia: Parts fonamentals Informació tipus = Piràmide invertida dividida en tres: - LEAD: Paràgraf d’obertura - BODY: Cos de la notícia - TAIL: Cua amb informació extra LEAD Primer paràgraf o entradeta, una opció és que el lead quedi destacat entre el títol i el cos. Conté les 5 W’s: Who, what, when, why, where? (a vegades How) Prototípic d’esdeveniments.
BODY Paràgrafs centrals: Des del segon fins el penúltim. És on trobem l’informació crucial, s’amplifica la complexitat de l’esdeveniment i, es jerarquitza per tal d’ajudar al lector (situar-lo). Cada paràgraf amplia una W’s i està pensat per ampliar el lead.
TAIL Sol ser l’últim paràgraf, però a vegades en són més. L’últim titolet sol ser l’inici del Tail.
2.Models informatius, l’esdeveniment i el discurs L’informació es treballa a escala, s’ha de simplificar la notícia  Abstracció de la realitat.
En paper l’extensió és important, en digital no S’ha de fer coincidir al màxim la font amb el discurs, fer la mínima intervenció.
La notícia factual no és interpretativa, mode taquígraf,recull quasi tot allò dit a la conferència, el periodista organitza la notícia -Notícia factual: Voluntat de recollir al màxim fidel possible l’informació. Seguiment de l’estructura del discurs de la font.
 Informar també és: TRIAR: Informació – Declaració, paràfrasis,..
DESTACAR: Informació i eliminar-ne CONSTRUIR: Focus informatius – Quina informació destaca CREAR: Un nou ordre del discurs – Dividir amb una jerarquia informativa 3.Titulars -Brevetat -Han de tenir ganxo (Hook)  Raons comercials: Millor tractament tipogràfic  Raons informatives/ periodístiques o Espai o Més concentració d’informació o Més enginyós o Reclam atractiu, més interès per l’informació Models crònics d’esdeveniments El lead i el titular van lligats: Resum d’un resum  Característiques principals  Resum directe del lead  El titular estira el lead al seu punt essencial Titulars informatius, descriptius i transparents Titulars descriptius  Seccions  Seccions o Política o Esports o Internacional o Opinió o Economia  Titulars enginyosos Gèneres o Notícia  Gèneres o Crònica o Articulisme d’autor o Editorial A l’hora de posar un títol s’ha de ser coherent amb el discurs que segueix Titulars creatius -DEPENDENTS: necessitem el subtítol, el lead o els gràfics per interpretar-los, no són autònoms informativament.
-CREATIUS: no descriptius, jocs lingüístics, no transparents des del punt de vista informatiu.
-ENIGMÀTICS: susciten interès, allò de què es parlarà no és evident.
Titulars segons contingut “Un 70 % de l’espai de política està ocupat per declaracions, i un 50% en les de cultura i societat” Titulars amb identificació del nom En periodisme, quan algú fa una declaració i no és molt conegut el seu nom precedeix el titular: “Antonio Sanz:...” Fet, esdeveniment, declaració Tipus de titular segons la transparència informativa -Descriptius, transparents, autònoms -Creatius, enigmàtics, dependents ...