TEMA 8 economia (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Lleida (UdL)
Grado Derecho - 1º curso
Asignatura Economia y empresa
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 18/11/2014
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 8. LA REDISTRIBUCIÓ DE LA RENDA I LA RIQUESA Concepte de renda És la quantitat de diners per unitat de temps. És el que es guanya normalment, en relació a mesos/anys.
Concepte de riquesa És la quantitat de diners (valors, serveis, béns...) estàtica i no té en compte la unitat de temps. Quantitat de béns i drets menys les carregues i obligacions (Patrimoni net).
La quantitat de diners que guanya un individu pel seu treball realitzat.
Concepte de patrimoni Conjunt de béns i drets menys conjunts de càrregues i obligacions. És el concepte jurídic El problema es que se creen moltes desigualtats: mala distribució = redistribució.
El mercat ja et dona una distribució funcional que és la inicial. Al treballador el paguen amb un salari i el capital li paguen un tipus d’interès o beneficis.
Criteris de justícia social Depèn als criteris que aplicarem impostos o transferències que permeten una redistribució , de la distribució inicial per a una distribució final o personal.
Els acadèmics (doctrina) han estudiat una sèrie de criteris per poder ordenar les diferents polítiques : Criteri de ‘’PARETO’’: Criteri en què tots pensem igual i des d’aquest moment, no tothom pensarà igual. I literalment diu: acceptarem qualsevol mitjà que suposi un benefici per algú i cap perjudici per ningú.
Criteri de dotació Criteri que està instal·lat en la societat nord-americana ja que és més lluitadora que la societat europea i es basa en quès les persones ens veiem retribuïdes en funció del que ens mereixem, per les nostres pròpies dotacions és a dir, l’esforç de cada individu per superar-se continuadament. I pretén la protecció dels drets de propietat 1 Criteri utilitarista Senyala que dividirem entre unes opcions aquella que pretén una majoria en benestar total, com a suma. Aquest criteri admet dos opcions: la suma (Bentham) i el producte (Nash).
Criteri igualitari Es aquell que busca la màxima igualtat per tots els individus per igual i per consegüent, l’Estat. (criteri comunista i anarquista) Criteri maxi-mini J.Rawls, va demostrar que es pot aconseguir un criteri de justícia per la via racional és a dir, el problema dels criteris que acabem de veure, estem tots involucrats a diferents ideologies i per consegüent, serà millor un criteri o un altre segons la població que hi hagi. Té l’avantatge, de que es pot demostra que tot el món el votaria si decideix baix els criteris de justícia social del el vel de la ignorància = imaginem-nos un Estat previ de la societat en què els individus no sabem res del seu futur, total desconeixement de la seva situació dins la societat. Maxi-mini; s’ha d’agafar aquella sèrie de mitjans que beneficien als més desafavorits (més pel més necessitats). Els éssers humans som conservadors, tenim por al que pot passar i si apartem aquesta inseguretat, podem canviar aquesta adversitat per una seguretat plena, sense riscos. -És un sistema que està majoritàriament acceptat. -Per exemple; els PIRMI; Renda mínima; pretén que tot el món tingui un mínim de renda de manera vitalícia.
El problema dels incentius En el moment que tu apliques uns impostos molt alts, elimina els incentius i el PIB baixarà això provoca el dilema entre eficiència i equitat.
-Els dos impostos més redistributius: IRPF i IS -Exemple renta: Impost sobre al renta De 0 a 100 0 % De 50 a 500 5 % De 500 a 1000 10 % De 1000 a 2000 20% L' impost de la renda és un dels més redistributius, però a la pràctica és un desastre.
L' impost de successions és doblement redistributiu en teoria, perquè té un sistema semblant.
Els tipus són creixents en funció de la renda, però també en funció de parentiu.
Si l'hi deixo a un estrany, per aquesta herència va a pagar una barbaritat.
Hi ha dos criteris: - Consanguinitat - Afinitat (paga més).
2 I un tercer criteri, que ens ho inventem a Espanya.
El patrimoni de l'adquirent, de l'hereu. Si el que rep l'herència és més ric, pagarà més que si el que rep l'herència és més pobre.
Dos tipus de transferències: - Dineràries En espècies: Béns públics, serveis públics. Aquestes estan redistribuint renda a favor dels més pobres.
Transferències finalistes: Ex Subvencions a les empreses perquè creïn més treball o les beques.
Transferències indeterminades: Et donen diners perquè ho gastis en lo que vulguis.
3 4 ...