Art grec (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 1º curso
Asignatura Art Antic i Medieval
Profesor F.X.M.
Año del apunte 2015
Páginas 3
Fecha de subida 12/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ART ANTIC I MEDIEVAL Francesc-Xavier Mingorance i Ricard BLOC 2: Art de l’Egeu S’anomena art egeu auqell anterior a l’art grec, al que pertanyen l’art Ciclàdic, art Minoic i l’art Micènic. Un cop parlem de Grècia trobem l’art clàssica amb el període Arcaic, període Clàssic i perìode hel·lenístic.
ART EGEU 1. ART CICLÀDIC Apareix al 3.000 fins el 2.000 a.C. i s’ubica a les illes cíclades, on hi havia una cultura marítima i comercial.
S’han trobat restes en zones sagrades on es duien a terme enterraments amb escultures que acompanyaven el mort. Els enterraments seran sencills i es fan escavats a la roca creant una cúpula per aproximació, se superposen pedres per tal d’anar construïnt els arcs per aproximació de filada.
ESCUTURA A aquestes tombs troben dues tipologies d’escultures: - Caixa de violí: que són les més antigues.
- Figures realistes: que apareixen amb els braços creuats.
- Ushebis — Encarregats de pendre cura del mort al més enllà.
- Ídols — No tenim constància de sacrificis, pero podien ser sustitucions d’aquests.
- Avantpassats — Representacions d’avantpassats que serveixen per protegir els morts i acompanyar la seva ànima.
Sempre són iguals excepte quan es representen tríades o músics (si hi ha músics no parlem d’avantpassats). En molts cassos són figures femeninas, en posició molt forzades, amb els braços creuats en senyal de protecció.
- Retrat — No té res (ni ulls, ni boca, ni orelles…), art molt conceptual.
- Tríada — Cara plana. Total de tres personatjes, dos denpeus i un tercer alçat. Llum Tipus: - zenital, sugereix que la divinitat esta veient-ho tot. El podem identificar com la presentació del temple i els fills de la divinitat.
Artistes o músics Animals — Els animals que poden causar la mort són adorets com una divinitat.
Hi haura decoració pintada, pero apareix en elements domèstics.
2. ART MINÒIC Es desembolupa entre el 3.000 i el 1.200 a.C., posterior i més llarg del ciclàdic. Se situa en la illa de Creta, però es difon per tota la Grècia occidental i d’Anatolia. Arthur Evans va comprar en 1900 la colina on s’ubicaba el palau de Knosso, el va excabar i va trobar una estructura molt compleza i laberínticava, per aixó va relacionar el palau amb el mite del minotauro i la figura del rei Minos.
Però sabem que en el 1.700 a.C. va haver-hi un terratremol que va enfonsar els palaus existents, i els minoics van reconstruïr-los. PEr aixó trobem molts palaus superposats.
Les polis s’estructuren al voltant d’una plaça central. Els tres palaus que més destaquen són: Knossos, Phaistos, Agia Triadha i Maila. També hi havia vil·les agrícoles més sencilles que depenien dels palaus.
- Període prepalatí Hi ha tres períodes: - Període dels Palaus Antics - Període dels Palaus Nous Es trobaben ubicats estratègicament en una illa al mediterràni, entre Gécia i Egipte, eren un poble fundamentalment mariner, i com les seves matèries primeres són escases, estableixen relacions comercials amb Grècia i Egipte, no eren guerrers. Van començar amb una escriptura geroglífica i posteriorment sil·làbica, va rebrer influències d’Orient i la seva art es molt vitalista, naturalista, refinat i ple de color, normalment amb sentit religiós.
ARQUITECTURA Tipus de construcció: - Palaus (No es conserva gaire) Residències nobiliàries Vil·les Aldees Les ciutats no tenien fortificacions, com no eren guerrers no tenine enemics, ningú no volia envaïrlos, a Grècia encara no hi havia cap cultura desembolupada.
No queden temples de gran tamany, no tenien lloc de culte tot i tenir religió desembolupada. Els palaus, com a centre administratiu de la ciutat, s’estructuren al voltant d’un pati rectangulas i tenen molts passadissos i escales que aportaven un efecte laberintic. Els magatcems se situen a l’oes perque l’est rep insolació. Es conserven 6 grans palaus.
Palau de Knossos — Gran extenssió (17.000m i 1500 cambres), envoltat de moltes vil·les nobiliàries, es tracta del palau principal de l’illa. Es va edificar a partir del 2.000 a.C. i es va reconstruïr i abandonar per motius desconeguts cap al 1.400 a.C. més tard va ser ocupat per doris o romans.
La seva estructura és la bàsica dels palaus minoics, segueix el model de ciutat-palau al voltant d’un pati, el que menys es conserva és el nord (posible teatre). El palau era molt policromat i amb grans columnes amb capitell negre.
-El megaró1 del rei tenia un tro de pedra - adossat a la paret, té pintures murals de grifs2 associats a la reialesa. Les representacions pictoriques que trobem al palau tenen gran infuència egipcia ( Perfil hieràtic, intent de simetria, colors vermells, verds i blaus).
-Al magró de la reina hi ha un mural repintat de dofins, amb un intent de naturalisme, els dofins com a símbol marítim.
-L’imatge del toro representa la tauromàquia, imatge omnipresent en la cultura mediterrànea. Es representa de perfil per l’influència egipcia.
Imatge de tres joves ballarines amb els pits en l’aire i amb corsets cenyits, els ulls són d’influència egipcia, però aquesta pintura és més propera a l’art grec.
3. ART MICENIC És contemporani i més nou que l’art minoic.
1 Una habitació rectangular amb dues petites finestres, pot evolucionar en un temple afegint-hi columnes, o en una domus o monestir afegint-hi un pati i una série de cambres. Deriva en l’arquitectura religiosa i civil.
2 Els grifs o griu són criatures mitològiques molt ferotges i perilloses. Tenen el cap i les potes davanteres d’àgila, amb plomes daurades i un bec ganxut, les darreres i la cua de lleó.
...