TEMA 7. MÀRQUETING (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Economia i Gestió de l'Empresa Agroalimentària
Profesor F.
Año del apunte 2017
Páginas 7
Fecha de subida 20/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ TEMA 7. MÀRQUETING. MODEL DE GESTIÓ 4C’S El què veurem té a veure amb el què es marca en el quadre del mètode CANVAS següent: Tot això junt té valor econòmic, per part de pèrdues i guanys, i valor financer per la part de la tresoreria ens dóna suficient per poder-ho portar.
Per què és necessari el màrqueting? O des de quin moment apareix la necessitat del Màrqueting. Quan apareixen les primeres empreses, tenim que la oferta és molt inferior a la demanda. Per exemple, quan apareix el primer automòbil per Henry Ford. En aquest cas, la fàbrica només era capaç de produir l’automòbil i hi havia molta gent que en volia un. Hi havia molta més gent que ho volia que la capacitat de producció que tenia. Era important el màrqueting aquí? No.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ A continuació, aquestes fàbriques inicials es van veure que eren molt rentables i van aparèixer nous competidors. Això va fer que s’equilibrés la oferta i la demanda. En aquest moment, el màrqueting tampoc és important. Aquí la venda del producte es basa en que “el meu producte és el millor” però arriba un moment en què la oferta és superior a la demanda. Aquí sí que diem que la venda està orientada al mercat i, per tant, necessitarem convèncer al consumidor que et compri a tu i no al competidor. Aquí ja parlem d’estratègia de màrqueting.
Què és el màrqueting Diem que el Màrqueting és un procés de doble sentit. Per una part, l’empresa entrega béns i serveis que algú a demandat (el client) i aquest client requereix enviar informació a l’empresa de quines són les necessitats que té. El màrqueting té la funció d’identificar aquestes necessitats per poder satisfer la demanda.
- La necessitat és un estat intern de tensió provocat quan no existeix un equilibri entre lo requerit i el que es té o posseeix. Les necessitats estan habitualment vinculades a l’estat físic de l’organisme.
En ocasions, quan les necessitats es tradueixen o enuncien en objectes específics ens trobem amb els desitjos, és a dir, els desitjos són necessitats orientades cap a satisfactors específics per a l’individu.
La demanda és el desig d’adquirir un producte, però amb l’agregat de que s’ha de tenir la capacitat d’adquirir-lo (econòmica, d’accés, legal) La necessitat és quan el client s’adona que precisa algun element per a la seva vida. El desig és quan aquesta necessitat es transforma en alguna cosa concret. La demanda passa a ser quan això concret passa a ser alguna cosa específica; una marca.
Per tant, has de conduir el client a la demanda del teu producte.
El màrqueting no crea necessitats, ja que aquestes són inherents a les persones, el practicant de màrqueting orienta els desitjos i estimula la demanda de determinat producte i marca; saciar la set, desig de prendre un refresc...
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ • Valor i satisfacció Valor és la relació que estableix el client entre els beneficis que percep del producte que s’ofereix i els costos (econòmics, temps, esforços) que representa adquirir-lo.
Altres elements, com la simplificació en la presa de decisió de compra, la lleialtat i la jerarquització de beneficis han sigut inclosos en el desenvolupament de l’oferta, a través de la creació de propostes de valor orientades a configurar productes i serveis que satisfacin òptimament les necessitats i desitjos dels individus a qui va dirigit. El grau de satisfacció és l’estat anímic de benestar o decepció que s’experimenta després de l’ús d’un bé.
• Intercanvi Implica la participació de dues o més parts que cedeixen alguna cosa per obtenir una cosa a canvi, aquests intercanvis tenen que ser mútuament beneficiosos entre l’empresa i el client, per construir una relació satisfactòria de llarg termini.
MARKETING: manera específica de dura terme la relació de intercanvi, que consisteix en identificar, crear, desenvolupar i servir a la demanda.
Tenim en principi dos tipus de Màrqueting; tenim el Màrqueting estratègic i el Màrqueting operatiu.
El màrqueting estratègic es tracta de tenir avantatge competitiu mentre que el màrqueting operatiu busca avantatge comparatiu. Quina diferència hi ha? L’avantatge comparatiu, són aquells avantatges que obtenim de cara a la competència però que les podem perdre per còpia o pel transcurs del temps. L’avantatge competitiu no es poden copiar ni es poden perdre per el transcurs del temps. Aquest últim és el què els interessa a les empreses, ja que els dóna un avantatge a les altres empreses.
Molts tenen Apple, quin és l’avantatge competitiu? El logo. Per què? Perquè ens està abocant a anys d’investigació, tecnològicament avançat.
Jo sóc una empresa que vull oferir-te el producte més barat per tant, puc enviar les meves fàbriques a la Xina i produir allà. Res no impedeix, però, que una altra empresa em copiï i faci el mateix. Amb el temps, perdré aquest avantatge que tenia durant un temps i em conduirà a buscar un altre avantatge comparatiu.
Funció comercial: conjunt d’activitats dirigides a la creació de mercats o a la consecució de participacions en mercats ja existents, satisfent permanentment les necessitats dels consumidors, mitjançant l’oferta de determinats productes o serveis obtenint en aquesta activitat un benefici per a l’empresa.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Màrqueting: - Procés social i administratiu pel què els grups i individus satisfacis les seves necessitats al crear i intercanviar béns i serveis - L’art o ciència de satisfer les necessitats dels clients i obtenir guanys al mateix temps Aquests serien uns exemples de màrqueting estratègic.
Model per a la gestió del màrqueting (4C’s) Es diu 4C perquè es basa en 4 estadis que comencen per la lletra C.
Tot està basat en un mercat de referència. Abans era un mercat local però ara, gràcies al internet, a passat a ser un mercat global, per tant, les necessitats de màrqueting han canviat.
Aquí el consumidor no vol ser com els demés, s’estan diferenciant. Molts compradors volen productes que estiguin dissenyats especialment per a ells.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Quan analitzem el mercat de referència, hem de veure quines són les necessitats que satisfarem, quin serà el grup de compradors al què va dirigit i quines tecnologies hi ha en el mercat a disposició per poder-les satisfer.
Per exemple, tenim la necessitat de que l’avi jugui amb el seu nét. Però existeix un problema, una necessitat; l’avi no pot escoltar al nét perquè amb l’edat apareix la sordesa. Quin és el grup de compradors? En aquest cas seria de la 3ra edat. De seguida veiem la tecnologia que pot oferir la nostra empresa.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Aquí diferenciem tres tipus d’agents: El prescriptor ha de tenir algo de moral perquè te l’has de creure. El consumidor i comprador poden coincidir però no té per què.
El comprador seria per exemple, el què fa la compra a casa.
Què és la segmentació? Procés d’anàlisi que permet identificar diferències en el mercat i agrupar consumidors en grups homogenis integrants dels quals responen de forma similar a un programa de màrqueting.
Criteris de segmentació: - - Objectius o Demogràfiques: sexe, edat o Socioeconòmics: renta, ocupació...
o Geogràfics: regió, hàbitat...
Subjectius o Personalitat: lideratge, autoritària...
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA o Estils de vida: opinió, aficions...
ARUIZPEREZ ...

Tags: