El capitalismo y la democracia (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencia política y Gestión pública + Derecho - 1º curso
Asignatura Ciencia Política
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 29/12/2014
Descargas 36

Descripción

Apuntes referentes a la relación entre el capitalismo y la democracia

Vista previa del texto

Ciència Política El capitalisme democràtic. Dues teories i mitja Democràcia i Economia social de mercat Es un model vigent des del fi de la Segona Guerra Mundial fins als anys 70. S’estableix un pacte polític segons el qual els recursos econòmics no han de determinar els recursos polítics. Hi ha una economia (capitalisme) que genera unes desigualtats que si posen en perill la igualtat dels recursos polítics, l’Estat ha d’intervenir. Això es fa amb l’Estat del Benestar.
En cas de recessió, l’Estat ha d’intervenir per restablir la capacitat de consumir, és a dir, fomentar la despesa pública interna. Política fiscal progressiva (redistribuir dels que més tenen cap als que menys tenen).
Models d’Estat del Benestar D’Estat de Benestar hi ha de diferents tipus: el model institucional, el model residual, el model continental i el model llatí o del sud.
Desmercantilització Desfamiliartizació Solidaritat Unitat Exemples - Institucional Residual Continental Llatí / Sud Elevat Baix Mitjà Mitjà / baix Elevat Mitjà Baix / mitjà Molt baix Intensa Feble Mig Mig Ciutadà Individu Família Família Països escandinaus Països anglosaxons Països centreeuropeus Portugal, España, Itàlia Desmercantilizació: treure del mercat alguns béns i serveis Desfamiliarització: l’Estat assumeix acciones que abans eren de família (cuidar a les persones grans, etc.).
Democràcia i Economia liberal de mercat Es un model vigent des dels principis dels anys 80 fins al s.XXI. Apareix un període de creixement d’atur i de creixement d’inflació. Es comencen a qüestionar tècniques keynesianes; cal intervenir menys i assegurar condicions de crèdit favorables per aquells que creen diners, és a dir, les empreses. Es la teoria liberal de mercat.
L’economia en mans privades (privatitzada) per tal de que la funció de creació de riquesa i la seva distribució quedi en mans del sector privat. L’Estat hauria només d’assegurar la llibertat i la propietat privada, desregularitzan si fos necessari.
Els Estats perden capacitat de portar a terme polítiques fiscals, pressionats pels poders econòmics.
Democràcia i Economia neoliberal (post-democràcia) Es un model present des del s.XXi fins a l’actualitat. Es basa en una simetria contraria; els recursos econòmics poden condicionar els recursos polítics. En el model social era al revés, l’important eren els recursos polítics. No hi ha ètica al darrera. El sector privat és lliure, el capitalisme es sobreposa al sistema polític determinant-lo. Això pot arribar a governs tecnocràtics imposats per loobies o grups d’influència, etc.
...