TEMA 2. Cartografia (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Biología - 2º curso
Asignatura Anàlisi i Cartografia de la vegetació
Año del apunte 2015
Páginas 4
Fecha de subida 17/03/2015
Descargas 20
Subido por

Descripción

Apunts realitzats amb les aportacions del docent i el material vist a classe.

Vista previa del texto

ANÀLISI I CARTOGRAFIA VEGETAL Tania Mesa González 2º CURS BIOLOGIA UAB TEMA 2: CARTOGRAFIA Model conceptual KID:  Dades  font de dades (teledetecció, camp) + Eines d’interpretació (SIG)  Informació  cartografia  Coneixement  anàlisi Sensors ex-situs  es troben lluny de la realitat que volem captar.
 Càmeres fotogràfiques que van en plataformes aèries  Fotografies airborne (aereotransportat)  Imatges del satèl·lit  van en orbita a altituds molt altes.
 UAV  vehicles aeris no tripulats. A diferencia dels Satélite i avions que cobreixen tot el món o grans regions, aquests donen informació molt detallada però a poca distancia. No pot estar gaire lluny, per no perdre el control.
Airborne Teledetectors Remote sensing Satèl·lits Sensors in-situs  estan a prop del que volem estudiar.
 Sensors col·locats en el territori: a) Estacions meteorològiques (avui dia la majoria envien informació de forma automàtica) b) Control de la contaminació.
c) Torres de flux del CO2  mesuren la quantitat de CO2 prop de les plantes.
d) Sondes  llencen globus per a mesurar el perfil atmosfèric. Es podria considerar in-situ.
e) Expedicions al camp.
f) Altres que s’encarreguen de la oceanografia.
 Els sensors integren una sèrie de dades, que es poden interioritzar (formar una base de dades) per acabar formant mapes analògics, de diferents aspectes mitjançant diversos mètodes.
 Integrant diferents mapes que mesures aspectes diferents, poden arribar a fer un anàlisis de la zona  SIG Els esquemes d’informació geogràfica, es realitzen amb sistemes per capes, que s’acaben barrejant, per tal d’obtenir informació separada, però relativament relacionada entre sí.
 Mapes de cobertes  una corba de nivell o isohipsa (isòbata = refereix al fons marí) és una línia que uneix tots els punts que es troben a la mateixa altitud.
NATURALESA DE LES DADES Les dades temàtiques poden ser:  Nominals  numèriques, alfanumèriques o text  Ordinals  Cícliques  Escalars CONCEPTE DE MAPA  Representació gràfica d’informació definida per la seva localització en l’espai (referida a un sistema de coordenades universal o local) i pels seus atributs topològics i temàtics.
 - Implica abstracció de la realitat del món físic - Ho fan a escala y contenen simbolització i projecció (transformació geomètrica) Ens relaciona coordenades amb atributs (altitud i/o atribut temàtic) i el temps: x, y, z | a, t - Cada punt del mapa ens dona un sistema de coordenades universal o local.
- Hi ha diferents sistemes per a donar coordenades.
- Presenten també atributs topològics i temàtics.
 La seva finalitat és  facilitar la navegació i la exploració del territori.
 Ens dóna consciència geospacial.
 És una eina de governança.
Elements d’un mapa: a) Sistema de coordenades  per saber la referència.
b) Llegenda  permet relacionar la simbolització (textura, colors, tipus de línies).
c) Escala  ena ajuda a saber la proporció. El concepte d’escala només te sentit en mapes de paper, perquè tens una distancia mapa que representa una distancia en la realitat.
 Molts cops un mapa es pot completar amb un mapa de situació.
MAPES ANALÒGICS .Vs DIGITALS   Cartografia analògica: - No cal tenir una elevada especialització per manipular la informació.
- No depèn de la connexió a les xarxes de subministrament.
Cartografia digital: - La informació ocupa menys espai físic però avui en dia el problema d’emmagatzematge és important.
- Major facilitat d’actualització i de repetició amb paràmetres diferents (simulacions).
- Visualització cartogràfica amb moltes possibilitats.
- Enorme potència de consulta i extracció d’informació.
- Integració d’informació molt diversa  interoperabilitat = que tant a nivell de dades o software les coses es puguin integrar, es a dir es facin de forma estàndard.
- Possibilitat de fer anàlisis sofisticades (geocomputació).
- Major consistència i eficàcia.
TIPUS DE MAPES 1. Mapa topogràfics  Mapa amb informació bàsica d’un territori que serveix de base per elaborar cartografia temàtica.
- En ells hi ha la representació del relleu, i la seva morfologia (corbes de nivell de la latitud = isoipsa). La latitud es mesura a partir dels vèrtex geodèsics, que la marquen amb molta presició.
- En ells també es mostra la toponímia  el nom dels llocs.
2. Mapes temàtics  poden mostrar molts aspectes diferents segons en l’ambient en que estigui enfocat.
- Polítics - Urbans - Vegetació - Socio-Econòmics - Físics - Geològics - Comunicacions - Climàtics - Riscs ambientals QUE HI HA DE DIFERENT EN LA INFORMACIÓ ESPACIAL?  La informació es multidimensional  sempre es 3D o 4D, si afegeixes el temps.
 Informació multiescales, segons el que ens interessi saber.
 Gran volum de dades  Conceptualització complexa  Projecció a una superfície plana  Dinàmica en el temps ...