Tema 9. Telencèfal (2015)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Neuroanatomia
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 10/03/2015
Descargas 3
Subido por

Vista previa del texto

Nuclis estriats i prosencèfal basal Nuclis de substància grisa:  Prosencèfal basal  Nuclis estriats  Caudat – segueix la forma del ventricle lateral (unit al putamen per la part anterior)  Putamen – lateral al pàl·lid (més gran)  Pàl·lid – situat lateralment al tàlem  Accumbens (estriat ventral)– unit al putamen, a la punta Nucli lenticular Classificació filogenètica dels nuclis estriats:  Paleoestriat: pàl·lid  Neoestriat (estriat): caudat, putamen i accumbens ( tot i que l’accumbens acostuma a classificar-se com a límbic) Classificació funcional: Principalment, el telencèfal controla el moviment (refinament dels moviments). En aquesta funció intervenen el caudat, el putàmens i el pàl·lid.
Estriats + nucli subtalàmic + substància negra  ganglis basals (control del moviment) La substància negracprojecta axons DA cap al neoestriat formant la via negroestriada El pàl·lid rep informació del neoestriat i del subtalàmic i envia al subtalàmic (?) En la malaltia de Huntington es produeix una degeneració de les neurones GABAèrgiques del neoestriat. Produeix un augment de moviments (descontrolats). Va acompanyada d’una pèrdua progressiva de les funcions cognitives.
En la malaltia de Parkinson, les neurones que degeneren són les que formen la via negroestriada i en morir es produeixen alteracions motores. Molta dificultat per iniciar els moviments i quan el fa, el realitza correctament però de forma lenta.
El nucli accumbens està relacionat amb el substrat nerviós neural del reforç (neurones DAèrgiques que van de la via mesoestriada a l’escorça frontal. Relacionat amb la motivació, el plaer i les addiccions. Totes les drogues d’abús tenen en comú que produeixen alliberament de DA en el nucli accumbens.
El nucli caudat també està relacionat amb processos cognitius.
Prosencèfal basal: Regió del telencèfal situada en la part ventral del telencèfal.
Format per una sèrie de nuclis:  Nuclis septals (sota dels ventricles laterals)  Nucli basal de Meynert (sota del pàl·lid ) – són difícils de situar, no massa atenció Són nuclis colinèrgics que projecten a l’escorça cerebral. Les de l’àrea septal projecten a l’hipocamps (escorça antiga). Les neurones del nucli basal de Meynert projecten a la neoescorça. L’alliberament d’ACh produeix activació cortical.  aspectes funcionals: també estan relacionats amb atenció, aprenentatge i memòria.
En relació amb l’Alzheimer: mort neuronal. Les primeres que moren són les neurones colinèrgiques dels nuclis basals del prosencèfal. Els primers símptomes estarien relacionats amb aquesta mort.
Els principals aspectes funcionals: Activació cortical, Atenció i Aprenentatge i memòria ...