Seminari 3 (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias Biomédicas - 4º curso
Asignatura Estratègies terapèutiques
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 02/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Estratègies terapèutiques SEMINARI 3. HARVONI, A DIRECT-ACCTING ANTIVIRAL MEDICATION AGAINST HEPATITIS C VIRUS És un nou fàrmac amb gran eficàcia en l'hepatitis C i la seva curació, ja que abans no es curava i és una malaltia molt greu. Està canviant la vida a molta gent.
HCV disease and incidence L'hepatitis C es transmet per sang o per saliva. El 85% són crònics. Els símptomes és una coloració groga, fatiga, pèrdua de gana.. Si no es cura pot fer càncer de fetge.
Treating HCV: past and present Diagnòstic per un test d'anticossos contra l'hepatitis C per saber si ha estat exposat i si tens la malaltia es fa un test de carrega viral on es mira la quantitat de RNA. Hi ha diferents genotips de 1-6 i el més comú és el 1. Cal identificar-lo en estadis inicials i latents. Es va diagnosticar per primer cop el 1989 i està associada a 500.000 morts a l'0any i molta gent no sap que està infectada.
Abans es donava IFN i ribavinir que es un profarmac que fa que el metabòlit secundari sigui actiu i en un anàleg de la guanosina i para la replicació viral.
S'havien d'ajustar les dosis perquè podria podrir anèmies, nàusees, diarees, insomni, depressió.. i si no funcionava s'havia de fer un transplantament de fetge.
37 Estratègies terapèutiques El nou medicament te una eficàcia de mes del 90% i els efectes adversos son mal de cap i fatiga i sobretot es donava quan es feia juntament amb la ribaviraina.
El nom comercial es de harvoni (sofosbuvir + ledipasvir). Les principals dianes que son susceptibles als fàrmacs son inhibidors de proteasa NS3, els inhibidors de NS5A (càpsida del virus) i el sofosbuvir que atura l'activitat de la RNA polimerasa.
Molecular genètic basis for Sofosbuvir’s effectiveness El Harvoni es un pro fàrmac que actua com a substrat de la polimerasa i un anàleg de la guanosina. El lloc actiu de la polimerasa esta altament conservat de manera que això assegura que aquesta droga funciona a totes les persones perquè aquesta polimerasa no varia entre genotips.
També té una barrera genètica alta per la resistència, es necessiten molts canvis d'antigen perquè es produeixi una mutació i es provoqui una resistència. Sense el lloc actiu la polimerasa no funcionaria.
Es van cristal·litzar polimerasa per identificar compostos que reconeguessin els virus dels diferents genotips.
Van trobar aquest fàrmac que te una potencia elevada (baixa dosi que produeix una alta dosi efectiva al fetge), afinitat baixa per les altres polimerases, baixa toxicitat associada.
Farmacocinètica és bona (temps que passa a la sang des de que el dones), dura 18 hores per tant amb una pastilla al dia n'hi ha prou.
Una l’altra cosa important es que inhibeix les CYP que metabolitzen els fàrmacs.
38 Estratègies terapèutiques No hi ha interferències amb fàrmacs contra la VIH i al ser un pro fàrmac i el fetge es qui fa el metabolisme actiu, fins a quin punt el fetge serà capaç de fer-ho , fins i tot en casos de cirrosi i de problemes renals moderats aquest és capaç de funcionar i és compatible.
En 12 setmanes no es detecta RNA en un 98% i si li afegeixes ribavirina el resultat no varia.
Es va mirar prop de 2000 persones amb el genotip 1 que és el més comú en diferents estadis i amb una presencia de RNA molt elevada. El primer que fan es un open-label, és a dir, tant pacient com metge saben el que s'està prenent. Es va dividir 800 persones amb 12 o 24 setmanes i amb o sense ribavirina. Es va veure que hi ha uns 98-99% d'efectivitat en els quatre grups, l'únic que empitjorava era la recaiguda en les persones que van fer el tractament de 12 setmanes amb una càrrega vírica molt elevada.
ION 3: Un segon estudi que havien estat tractats amb el tractament clàssic es va veure que es podia escurçar el tractament a 4 setmanes amb una eficàcia elevada.
ION2: és el tercer estudi amb pacients que estan tractats i sense cirrosi es podia fer tractament amb la combinació dels tres fàrmacs i es curaven un 94-99% i van veure que l'eficàcia no es millorava tot i posar els antics fàrmacs.
39 Estratègies terapèutiques El tractament recomanat depèn del teu perfil, si no has estat tracta amb o sense cirrosi es de 3 mesos. Si no tens cirrosi i nom olt RNA amb 8 setmanes en tens prou. Si t'han tractat sense cirrosi 3 mesos i si t'han tractat amb cirrosi és de 24 setmanes el tractament.
40 ...