6.4- Transformacions Urbanes [RESUM] (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Art i Història
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 14/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TRANSFORMACIONS URBANES La Revolució Industrial va provocar un traspàs de la població del camp a la ciutat, alternant l’equilibri que hi havia entre els dos. Els problemes que causen les migracions del camp a la ciutat son molt grans: d’acollida, falta d’infraestructures... La població es pensa que viatjant a la ciutat millorarà la seva situació econòmica.
La Revolució Industrial provoca el naixement de moltes fabriques i, per tant, la mobilització de milers de persones cap a les ciutats. Però aquestes no estan preparades per acollir a tanta gent.
Les ciutats industrials augmenten el seu rati en les afores de la ciutat i apareix la segregació social: barris obrers i barris rics.
D’aquesta manera neix la consciencia obrera.
Molts autors, preocupats pel tema, creen models utòpics per a solucionar els problemes:    Claude Nicolas-Ledoux:Ciutat residencialindustrial de Chaux.L’idea es construir de forma ovalada: a la part central hi trobem la casa de l’amo, al seu voltant les cases dels obrers i finalment els llocs de treball.
Aquest projecte es va dur a terme però només la meitat de la ciutat.
Al 1789 amb la Revolució Francesa es va destruir la ciutat per complert.
Charles Fourier:Falansterio.
L’autor creia que la societat corrompia a l’home i que per tant s’havia de construir un edifici aïllat de la insalubritat de les ciutats de la Revolució Industrial.
Una comunitat d’habitants de diferents sexes i edats que NO podia superar els 1620 habitants.
Havia de ser una comunitat autosuficient: cada persona treballava amb l’ofici que millor se li donava i, per aquesta feina, rebia un sou.
Hi havia camps per cultivar aliments, també fabriques, tallers...
El Baró Haussman y Napoleó III en 1859: Transformació de París.
Es derroquen muralles amb l’objectiu d’articular la ciutat amb grans carreteres. Es duen a terme grans demolicions d’edificis i carrers sencers per tal de guanyar territori.
París aconsegueix que els edificis i els monuments estiguin situats en zones amb molt bona visibilitat.
El projecte busca crear: “bulevard”, un tipus d’avinguda molt ampla amb bona circulació i amb arbres a banda i banda.
Haussman aconsegueix dotar a París de molta més salubritat, il·luminació, bars... París guanya vida.
Urbanisme Despòtic: perquè l’exèrcit pogués arribar a qualsevol lloc de París per a controlar alguna revolució o algun moviment obrer.
BoulevardMontmartre (1897): La Revolució Industrial dona nous subjectes al pintor (tren, estació, fàbrica...) a més a més, la Industria Química inventa el tub de pintura.
El quadre es pinta des d’un hotel i dona la sensació de moviment.
 Ildefons Cerdà:El Pla Cerdà, Barcelona (Eixample).
A Barcelona també es planteja la possibilitat de fer un projecte d’enderrocament de muralles per tal de guanyar territori a les afores. Els militars s’hi oposen perquè es una època d’alta conflictivitat social.
- L’objectiu de Cerdà es modernitzar la ciutat.
- Cerdà proposa la creació d’un conjunt de carrers paral·lels i transversals al mar que devien complir unes mesures concretes: la cera havia de mesurar 20m.
- Ciutat igualitària sense segregació social: tots els elements culturals distribuïts per tota la ciutat i no en un sol lloc.
- Molt espai verd: arbres, plantes...
- Pisos NO excessivament alts: 3,4 plantes.
- Crear illes de pisos i de cases perfectes.
- El punt de partida va ser a les Glòries.
- La Lliga Regionalista (partit català) va donar suport a Cerdà perquè volia especular amb el territori i edificar molt, però això va comportar que no es duguessin a terme les zones verdes.
...