T.1- Noves estratègies farmacològiques a la indústria farmacèutica (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias Biomédicas - 4º curso
Asignatura Estratègies terapèutiques
Año del apunte 2016
Páginas 9
Fecha de subida 02/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Estratègies terapèutiques TEMA 1. NOVES ESTRATÈGIES FARMACOLÒGIQUES A LA INDÚSTRIA FARMACÈUTICA S'està apostant per nous fàrmacs biològics com anticossos.
Productes naturals marins: invertebrats Tenim algues que tenen utilitat farmacològica. Tenim 20 productes marins en fases clíniques avançades anticancerígenes i analgèsics.
La empresa més representativa és Pharmamar. Yondelis és un fàrmac antitumoral.
L'any 1954 Zeltia va entrar al sector farmacèutic utilitzant vísceres d'animals d'escorxador, insulina, extractes hepàtics... L'any 1986 arriba a la presidència de Zeltia el fill del fundador de Pescanova i fa recerca de fàrmacs a partir d'organismes marins.
L'any 1996 neix Pharmamar i la investigació de Yondelis (es comercialitza l'any 2007).
La majoria de productes es treuen d'animals invertebrats. El Yondelis es treu del Ecteinascidia turbinata. És un agent antitumoral que actualment es produeix per síntesi química.
Té un mecanisme d'acció únic, s'uneix al solc menor de l'ADN i així impedeix la divisió cel·lular i els processos de transcripció genètica i la reparació de l'ADN. Té indicacions per sarcoma de teixits tous i també per tractament de càncer d'ovari recurrent i resistent a altres teràpies.
Pharmamar L'aplidin es treu de l'Aplidium albicans de la família dels tunicats. S'està estudiant pel mieloma múltiple i pel limfoma de cèl·lules T.
El zalypsis per mieloma múltiple i per sarcoma de Ewing.
Fase I , preclínica. Fase II i III amb malalts, fase clínica.
1 Estratègies terapèutiques Analgèsics Ziconotide: analgèsic potent. Es treu del cargol Conus magnus que és molt tòxic i pot tenir un efecte mortal.
Va ser el primer analgèsic d'origen natural.
Només es pot administrar per via intratecal (líquid cefaloraquidi), pot ser alternativa a resistència a morfina.
Pot donar augment de la pressió i per tant problemes tòxics i neurotòxics. No és una primera opció, sinó una última instància. El mecanisme d'acció és que bloqueja els canals de calci tipus N als nervis nociceptius primaris a la medul·la espinal.
1960-70: primeres investigacions marines per Baldomero Olivera, qui recordava els seus efectes mortals, ja que va viure la seva infantesa a les Illes Filipines on el cargol és abundant.
1980: el ziconotide va ser descobert per Michael McIntosh, i va ser el primer calmant derivat de les toxines del cargol cono mari.
2004: aprovat FDA EEUU.
Immunosupressors: terra S'obtenen a través de mostres de terra. A l'illa de Pasqua es va obtenir el Sirolimus (rapamicina) de la bacteria streptomyces hygroscopicus. S'utilitza com immunosupressor en transplantaments. També actua com a antiproliferatiu i antienvelliment.
El sirolimus forma un complex amb la FK binding protein 12 (FKBP12) i aquest complex inhibeix la via de mTOR i per tant no hi ha resposta a la IL-2 i els limfòcits T no poden activar-se.
També actua com a antienvelliment perquè actua donant resistència a la cèl·lula.
Cyclosporina Immunosupressor. Es va trobar en mostres del terra en una montanya a Noruega a través d'un fong que és el Tolypocladium inflatum i que és una droga que s'utilitza molt en transplantament d'òrgans.
Exemples diversificació - Grifols: productes hemàtics, productes de terapia intravenosa (sèrums), nutrició clínica, sistemes de diagnòstic i material mèdic i sanitari - Esteve: veterinària, complements dietètics - Almirall: biotecnología - Noves empreses: aliments funcionals com vitamines, fitoesterols, omega 3… Grifols ha diversificat amb els hemoderivats, productes de terapia intravenosa, serveis diagnostic, material mèdic i sanitari... Això ha fet que sigui l'empresa més ben situada econòmicament. Esteve ha diversificat amb veterinaria i complements dietètics. Almirall ha desenvolupat l'àrea de biotecnologia Altres empreses farmacèutiques i alimentaris s'han dedicat a aliments funcionals.
Gaviscon Inclou alginat de sodi que són algues noruegues que és barrejat amb bicarbonat sodi i carbonat calci. És un antiàcid.
CO3HNa + ClH → ClNa + CO2 + H2O L'alginat sodi + àcid clorhídric + Na → ClNa + àcid algínic (pH neutre) 2 Estratègies terapèutiques Sandoz- Novartis Prospecció de diferents terres.
Aliments funcionals És un híbrid entre aliment i medicament.
Tant el suplement com aliment funcional són per via oral. La majoria de suplement són vitamines, aa, enzims, herbes i van en format pastilla o càpsula.
L'aliment funcional pretenen millorar la salut o els riscs de contraure malalties. A un aliment s'afegeix minerals, fibra, AAGG.... però en forma d'aliments.
Aliment funcional - Prevenció malaltia - En fases inicials de la malaltia: controlar la malaltia - Malaltia instaurada: complement del tractament farmacològic.
Alguns exemples - Llet amb calci i CLA: àcid linoleic conjugat - Iogurts fermentats amb probiòtics que faciliten la digestió - Pa de fibra, cereals amb àcid fòlic (espina bífida) - Margarines amb fitoesterols per disminuir el colesterol Utilitat assaig clínic Necessari per aportar evidència de les propietats que es defensen perquè l'aliment funcioni Un assaig clínic és un estudi on es realitza una intervenció, no és observacional. Després hi ha una observació de l'impacte de la intervenció. És un estudi prospectiu, no retrospectiu, ho estem observem d'ara en endavant. Involucra a persones, voluntaris humans.
Primer s'ha d'establir objectius com l'eficàcia i la seguretat.
Els assajos clínics aporten evidència directa sobre l’eficàcia i la seguretat d’un tractament en l’ésser humà.
3 Estratègies terapèutiques Protocol d’un estudi clínic - Establir els objectius principals i secundaris: eficàcia i seguretat - Definició del tipus d’estudi: controlat (casos vs controls), aleatoritzat o no aleatoritzat, tipus d’emmascarament (simple cec o doble cec).
Dificultats estudis amb aliments funcionals - NO tots els aliments funcionals es mostraran efectius. Alguns necessiten un temps d’actuació major que el que limita un estudi clínic.
- Per avaluar petits canvis són necessàries proves molt sensibles.
- La valoració de la seguretat d’aliments funcionals ha de realitzar-se tant en voluntaris sans com en individus amb tendència a la patologia.
- Els estudis clínics en aliments funcionals han de seguir les mateixes directrius científiques i metodològiques que els medicaments.
Variables que poden avaluar l’eficàcia en aliments funcionals Variables que poden avaluar la seguretat dels aliments funcionals - Proves de funció hepàtica - Proves de funció renal - Bioquímica general: glucosa, perfil lipídic - Hemograma 4 Estratègies terapèutiques Estudi comparatiu Estudi creuat, 6 setmanes, 4 setmanes de rentat i 6 setmanes més. Resultat: les dues dietes produeixen efectes similars.
És aleatoritzat i no emmascarat.
El CLA és la barreja de dos isòmers, que en dosi de 3gr/dia s'administra en persones amb sobrepès i obesitat mòrbida. Eren homes i dones amb síndrome metabòlic. Això es fa en 12 setmanes.
Es va fer una DESA (densitometria) per veure els efectes ja que amb tres mesos es difícil veure diferencies en el pes.
La disminució del greix total va ser de 3%, es van eliminar les persones amb un IMC superior a 30.
5 Estratègies terapèutiques Les dues dietes produeixen efectes similars, no hi ha canvis en les apolipoproteïnes.
Estudi de si disminueix la massa de greix per làctics amb CLA 6 Estratègies terapèutiques Donuts Efecte de disminució d'absorció de lípids amb fibra soluble? Es valorava els triglicèrids, colesterol i glucèmia. Era emmascarat.
A les 2h després de donuts es produeix el pic i per això es quan s'extreu dades.
Els tres tipus de donuts augmenten els triglicèrids, el light ho augmenta menys i els de fibra un 31% menys.
7 Estratègies terapèutiques 8 Estratègies terapèutiques Homogenització de la mostra 9 ...