Tema 3 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 1º curso
Asignatura Introducción a la Criminología
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 07/11/2014
Descargas 13
Subido por

Vista previa del texto

LES PRIMERES ESCOLES Les primeres escoles busquen coneixement causal, busquen el per què la gent delinqueix (fins al 1970). Més tard, es dispersa en l’estudi del delicte i de la victimologia.
- Escola Clàssica (1780±) Una sèrie de pensadors (Beccaria, Bentham, Feverbach) tenen l’objectiu de construir un sistema penal nou, ja que es troben en un període de canvi: la Il·lustració, l’inici de l’època moderna.
1. Dret Penal: el dret penal de l’època medieval era inhumà, per això, l’escola clàssica vol construir un dret penal més humà, més benèvol, més humanitari. Així, porten a terme moviments en contra de la pena de mort, de la tortura, etc. A més a més, el dret penal medieval era molt imprevisible ja que venia càstigs i favors, era controlat per la monarquia, es castigava en funció de la posició social, etc.
El dret penal clàssic es basa en una sèrie de principis:  El principi del dany: només pots castigar allò que fa un dany social.
 El principi de legalitat: totes les penes han d’estar incloses en una llei prèvia a la delinqüència, no poden ser inventats.
 Principi de jurisdicció: només un jutge pot imposar una pena després d’un procés.
 El principi de culpabilitat: algú que no té capacitat de raonar no se li pot imposar una pena.
 El principi de proporcionalitat: les penes han de ser proporcionals al dany i a la culpabilitat.
 El principi d’humanitat: les penes no poden ser inhumanes ni degradants, no poden destruir l’essència de les persones.
2. Càstigs: el dret penal defineix els càstigs. El càstig més imposat és la presó, que combina idees de l’escola clàssica i la veuen com un càstig humanitari, ja que no destrueix l’ésser humà directament. A més a més permet aplicar penes proporcionals amb els delictes.
La presó té com a objectiu la reforma de les persones cap a bé. Aquest tema és motiu de discussió, ja que molts pensen que la gent no es reforma en les presons.
3. Criminologia: la criminologia ha de demostrar si per combatre la delinqüència la pena és útil. Segons els clàssics, la pena és útil, però ha de complir tres condicions:  Severitat: la pena ha de ser una mica més severa que el benefici del delicte.
 Certesa: la pena s’ha d’aplicar amb seguretat.
 Celeritat: la pena és útil, però perquè ho sigui ha de ser imposada ràpidament.
Ells parteixen de la idea que l’home és lliure i l’individu decideix si delinquir o no.
En aquest cas, la pena obté un paper de desmotivant.
- Escola biològica (1850) Aquesta és la primera escola que estudia el delinqüent. Un dels autors principals és Lombroso.
1. Criminologia: segons els autors d’aquesta escola, les persones estan determinades per una sèrie de causes (biològiques, socials, etc.), inclús els delinqüents. Per tant, la pena no és útil.
2. Càstig: entès com a mesura de seguretat. No és tracta d’una pena ja que el delinqüent no és culpable, sinó que està determinat. Per tant, per assegurar la protecció dels altres s’han d’aplicar mesures de seguretat amb indeterminació temporal. Aquestes mesures es poden aplicar abans de la realització el delicte.
Com es pot saber si el delinqüent s’ha curat o no? Amb anàlisis de risc, de personalitat, amb pronòstics de personalitat, etc.
3. Dret Penal: la idea bàsica és la perillositat, la possibilitat que la persona sigui reincident. Per l’escola biològica, els antecedents són molt importants.
Les dues escoles estan plasmades en el Codi Penal des del 1800.
...