TEMA 4. CONCEPTE I USOS DE L'EPIDEMIOLOGIA (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Salut Pública i Epidemiologia Nutricional
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 10/10/2017
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ TEMA 4. CONCEPTES I USOS DE L’EPIDEMIOLOGIA Introducció a. Concepte actual d’epidemiologia “Epidemiologia és l’estudi de la distribució de la malaltia i dels determinants de la freqüència de la malaltia en l’home”. Mac Mahon 1970.
“Epidemiologia és la ciència encarregada de l’estudi dels aspectes ecològics que coincideixen els fenòmens de salut i malaltia, a fi d’establir les seves causes, mecanismes de producció i els procediments tendents a conservar, incrementar i restaurar la salut individual i col·lectiva”.
Epidemiologia té 3 èpoques principals: 1- Fins el 1880. El causant de la malaltia era el miasme. És un producte que és un producte de la degradació d’un cos orgànic que respirem i ens contagiem. No sabien com es causaven les malalties. La prevenció aquí és fer canalitzacions, intentar fer neteja, etc.
2- Època que parla de malalties infeccioses. Es descobreixen els microorganismes, els agents infecciosos. El què causa les malalties són agents infecciosos. Aquí tindríem l’estratègia de precaució de vacunes, prendre antibiòtics, etc.
3- A partir del 1950. Aquesta època és de les malalties cròniques. La manera de fer prevenció és modificar els estils de vida.
Usos de l’epidemiologia a. Ciència d’investigació bàsica a. Identificar els factors etiològics de la salut-malaltia.
La legionel·losi és va descobrir en un Meeting amb militars i hi havia legionel·losi en l’aire condicionat. Es van fer diagnosi dels casos, es va mirar la malaltia i es va descobrir una nova.
També amb el virus del Zika. Aquest apareix en un bosc, es fan estudis en micos.
Què la causa i què la transmet.
b. Identificar noves malalties.
Fa uns anys es va descobrir el SIDA. Es va veure que una sèrie de persones tenien una sèrie de símptomes i tot estava relacionat amb drogoaddictes, prostitutes, etc. es va relacionar amb el virus VIH i es va descriure el SIDA.
c. Descriure la història natural de la malaltia i els determinants del seu curs.
Des d’abans que és asimptomàtica fins després, quan sigui simptomàtic.
b. Ciència d’investigació aplicada a. Avaluar l’eficàcia de les intervencions sanitàries.
Una intervenció sanitària pot ser una campanya per deixar de fumar. Hem d’avaluar si aquestes campanyes als col·legis, etc. són efectives. Hem d’anar avaluant per veure si funciona o no.
b. Avaluar l’eficàcia de noves drogues, vacunes, proves...
SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Relacionat amb medicaments. Si estem fent un nou medicament, hem de saber que funciona. Vacunes van sortint, es van provant, algunes estan finançades i altres no.
c. Descriure els nivells de salut i de la comunitat És necessari conèixer l’estat de la població per garantir la salut i fer les campanyes i quines són les adequades.
d. Identificar grups vulnerables o d’alt risc El pressupost és limitat, per tant, s’hauria de repartir de manera correcta.
e. Subministrar dades per a la planificació sanitària El mètode epidemiològic - Observar adequadament els fets. S’ha anat veure com evoluciona la malaltia, com es contagia, establir protocols, què passa amb les dones embarassades, etc.
Discernir quins elements són constants en ells. Què causa la malaltia, què provoca, etc.
Determinar les lleis que segueixen Mètode epidemiològic 1.
2.
3.
4.
5.
6.
Plantejar un problema Reunir fets i teories Formular una hipòtesi Verificar la hipòtesi Resoldre la hipòtesi Formular una llei o tesi Els estudis de Snow en l’epidèmia de còlera de Londres, 1854 1. Diagnostica l’epidèmia SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL 2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
ARUIZPEREZ Distribueix cronològicament els casos Efectua la distribució espacial Efectua una enquesta Estableix la causa Recomana tancar el pou Presenta un informe a la societat mèdica Culminació de la investigació per J. Snow iniciada per Whitehead.
a. Estableix relació malaltia-consum d’aigua (consumidors 80/57), (no consumidors 20/279) b. Revisa registres de defuncions: nena morta de còlera c. Estableix que roba bruta i bolquers van ser la causa de contaminació Maria Elisa Álvarez Obaya. Alcohol metílic (Espanya 1963) 1.
2.
3.
4.
5.
6.
50 morts per consum de rom i aiguardents i desenes afectats de ceguera (1963) recollida de mostres estableix la causa de intoxicació redacta informa conjunt amb metge municipal i el porten al jutjat reproducció analítiques zones afectades (Galícia, Canàries) judici i condemna processats (1967) Tipus estudis epidemiològics ...

Tags: