TEMA 1. EL CONCEPTE DE SALUT (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Salut Pública i Epidemiologia Nutricional
Año del apunte 2017
Páginas 6
Fecha de subida 14/09/2017
Descargas 3
Subido por

Vista previa del texto

SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ TEMA 1. CONCEPTE DE SALUT I ELS SEUS DETERMINANTS Concepte de salut Salut (segons la OMS): “un estat complet de benestar físic, mental i social i no només absència d’afeccions o de malalties” Aquesta definició és utòpica perquè tenir una salut física, psíquica i social és subjectiva perquè depèn del teu entorn. És molt difícil aconseguir el màxim. No inclou una capacitat i és estàtic, això és així.
Crítica a la definició de la OMS  subjectiva, estàtica i utòpica.
Salut (segons Terris): “La salut és un estat de benestar físic, mental i social, amb capacitat de funcionament i no únicament l’absència d’afeccions o malalties” Poden coexistir; pot haver una persona que té una malaltia i no se sap, però que aparenta salut. Per tant, en la definició de Terris, poden coexistir la salut i la malaltia.
SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Més tard surt aquesta definició. La salut pot estar influenciada per certs factors socials.
La salut es definiria com el nivell màxim de benestar físic, psíquic i social i la capacitat segons el seu entorn.
Els determinants de la salut Els determinants serien els condicionants de la salut.
SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Per explicar les diferències i igualtats en la salut.
Els dímers van tots al sistema sanitari. Aporten molts pocs recursos a la prevenció i clar, la gent estarà molt malalta perquè no s’ha invertit en prevenir la malaltia.
SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Els homes comencen a morir als 60 i les dones als 70. I hi ha més dones centenàries que homes.
Causa de mortalitat a Catalunya: 1- Malaltia aparell circulatori  més les dones 2- Càncer  més els homes SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Salut pública: l’esforç organitzat de la comunitat dirigit a protegir, fomentar i promocionar el benestar de la població quan està sana, i a restaurar i restablir la seva salut, quan aquesta es perd i, en cas de necessitat rehabilitar i reinsertar...
El sistema de salut fomenta i promou la salut. Aquí es durien a terme dues accions: 1- Protecció de la salut 2- Promoció de la salut EXAMEN!!!!! SALUT PÚBLICA I EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL ARUIZPEREZ Prepatogènic  no malaltia. Tindrem l’agent i depenent de l’ambient i hoste, a més d’una producció d’estímul i passarem a període patogènic. Període patogènic ja es té la malaltia.
Salut comunitària: responsabilitat i participació de la comunitat en la planificació, administració, gestió i el control de les accions que porten a l’òptim de salut d’una comunitat Medicina comunitària: és la medicina primària que suposa la prestació integrada de serveis preventius i assistencials a totes les persones sanes i malaltes d’una comunitat.
...

Tags: