COLETIASI I COLECISTITIS (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 2º curso
Asignatura CLÍNICA II
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 30/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

PROCÉS D’ATENCIÓ D’INFERMERIA A LES PERSONES AMB COLELITIASI I COLECISTITIS:

Vista previa del texto

PROCÉS D’ATENCIÓ D’INFERMERIA A LES PERSONES AMB COLELITIASI I COLECISTITIS: Colelitiasi: formació de càlculs biliars en les vies biliars i vesícula biliar.
Colecistitis: aquests càlculs causen inflamació de la vesícula degut a una obstrucció. Aquestes persones tenen el signe de Murphy, que quan apretes, i el pacient inspira, fa una apnea del dolor.
COMPLICACIÓ POTENCIAL – DOLOR: Activitats independents: - Avaluar les característiques, localització, intensitat i durada Observar l’existència de senyals no verbals i contrastar-les amb les verbals Comprovar la resposta de la medicació i comunicar al metge Facilitar el repòs al llit (posició semi fowler redueix a pressió intraabdominal) Utilitzar llençols suaus, hidratació corporal, calamina per reduir la irritació, sequedat, i sensació de pruïja a la pell Controlar la temperatura ambiental, evitar altes temperatures Recomanar l’ús de tècniques de relaxació, proporcionar activitats creatives Mantenir una bona comunicació amb el pacient.
Activitats de col·laboració: - Administrar medicació prescrita  Analgèsics i narcòtics (morfina)  Anticolinèrgics (la vesícula biliar es relaxa) COMPLICACIÓ POTENCIAL – DÈFICIT DE VOLÈMIA: Activitats independents: - Mantenir un registre del balanç hídric: entrades i sortides (control dels vòmits) Valorar: la pell, mucoses, polsos perifèrics, emplenament capil·lar, densitat de l’orina) Controlar signes vitals Controlar possibles parestèsies (sensació de rampes, convulsions...) Eliminar les visions/olors ambientals desagradables Realitzar una higiene bocal freqüent. Aplicar lubricant, ja que el vòmit és àcid.
Utilitzar agulles petites per injeccions i fer pressió més temps del normal, per prevenir el sagnat.
Valorar l’existència de sagnat. Ex: hematèmesi, melenes, sagnat a les genives...
Activitats de col·laboració: - Administrar antiemètics (metoclopramida) Mantenir al pacient amb dieta absoluta quan sigui necessari Introduir una SNG, connectar-la en aspiració suau en cas de vòmits abundants. Mantenir permeable.
Revisar resultats anàlisis clíniques Administrar líquids, electròlits i vitamina K via IV.
DIAGNÒSTIC D’INFERMERIA – DESEQUILIBRI NUTRICIONAL (ingesta inferior a les necessitats) Associat a: Por a que menjar causi diarrea, alteració de l’absorció de nutrients, ingestió limitada per prescripció mèdica.
Manifestat per: aprimament, disminució de massa muscular, peristaltisme excessiu, estretorrea.
NOC: Estat nutricional (capacitat dels nutrients que ingerim per satisfer les necessitats metabòliques).
NIC: Atenció integral de la nutrició Activitats independents: - Estimar i calcular les calories ingerides. Enregistrar disminució o augment de la gana Pesar al pacient Consultar amb el pacient sobre les seves preferències alimentàries, els aliments que li provoquen malestar Proporcionar una atmosfera agradable alhora de l’àpat Proporcionar higiene bucal abans dels menjars (una boca neta fa que tinguis més gana) Oferir al pacient begudes efervescents amb els menjars si no li provoquen gasos ni molèsties gàstriques Valorar la distensió abdominal, eructes, contractura abdominal Caminar i augmentar el grau de l’activitat Quan la colecistitis es torna aguda, al pacient presenta vòmits freqüents i no es possible recuperar una correcta nutrició modificant la ingesta, passarà a ser una CP: COMPLICACIÓ POTENCIAL – DÈFICIT NUTRICIONAL Activitats de col·laboració: - Consultar amb una dietista Proporcionar una nutrició parenteral o enteral Si el pacient porta SNG, iniciar una dieta hipocalòrica després de la seva extracció La dieta ha de ser rica en fibra. Eliminar aliments productors de gasos i rics en grasses.
Controlar anàlisis clíniques: albúmina (indica si el pacient està nodrit o no), proteïnes...
DIANGÒSTIC D’INFERMERIA – DÈFICIT DE CONEIXEMENTS Associat a: Limitacions cognitives, memòria, falta de familiarització del concepte, mala interpretació de la informació...
Manifestat per: moltes preguntes, seguiment incorrecte de les instruccions, complicacions...
NOC: Coneixement del procés de la malaltia i coneixement del règim del tractament NIC: Ensenyament del procés de la malaltia Activitats independents: - Donar informació i explicacions - Repassar el procés patològic. Explicar l’hospitalització i el temps previst - Repassar la pauta farmacològica i els possibles efectes secundaris - En cas d’obesitat, explicar els programes de reducció de pes - Ensenyar al pacient a evitar aliments rics en grasses, productors de gas, o irritants gàstrics - Repassar signes/símptomes que necessitin atenció mèdica: febre recurrent, vòmits persistents, dolor, icterícia, hematúria, hemorràgia en les mucoses...
- Recomanar al pacient que limiti el consum de xiclets, beure amb una “canyeta”, xopar caramels durs o fumar - Recomanar la posició semi-fowler després dels àpats - Explicar els motius perquè s’ha d’evitar els productes que continguin àcid acetilsalicílic, netejar-se al nas intensament, defecar amb força - Recomanar ús de raspall de dents suau i de la màquina d’afaitar DIAGNÒSTIC INFERMER – ANSIETAT: Associat a: factors fisiològics, amenaça pel canvi de salut, nivell socioeconòmic, nou rol...
Manifestat per: nerviosisme, inquietud, angoixa, augment de la tensió...
NOC: Autocontrol de l’ansietat o temor (accions personals per prevenir, reduir o eliminar sentiments d’aprensió, tensió o inquietud d’una font no identificada).
NIC: reducció de l’ansietat (minimitzar aquesta aprensió, temor, inquietud relacionada amb una font no identificada de perill per endavant).
Activitats independents: - Observar la conducta: inquietud, irritabilitat, falta de contacte ocular, conducta exigent - Recomanar l’expressió verbal de sentiments - Ajudar al pacient a identificar conductes d’afrontament positives - Proporcionar informació verbal i escrita de les accions que li proposem (ex: repòs al llit, limitació ingesta bucal...) Si l’ansietat passa a PÀNIC, passarà a ser una CP: COMPLICACIÓ POTENCIAL: ANSIETAT PÀNIC Activitats de col·laboració: - Administrar medicaments segons indicació (sedants – diazepam, ansiolítics...) - Derivar al pacient a professionals de salut mental treballador social DESPRÉS DE LA INTERVENCIÓ...
COMPLICACIÓ POTENCIAL – DÈFICIT DE VOLÈMIA Activitats independents: - Control del balanç hídric (drenatge biliar, drenatge de la SNG, drenatge de la ferida) - Control dels signes vitals + valorar mucoses, la turgència cutània, els polsos perifèrics, emplenament capil·lar - Utilitzar agulles petites per injeccions i aplicar més pressió de lo normal - Recomanar al pacient que utilitzi un raspall de dents suaus en cas d’hemorràgia Activitats de col·laboració: - Administrar hemoderivats - Administrar electròlits i vitamina K - Administrar sèrum - Control d’anàlisis clínics COMPLICACIÓ POTENCIAL – CURA DE LA FERIDA Activitats independents: - Observar el color i les característiques del drenatge biliar i la SNG - Mantenir el drenatge de la bilis en sistema tancat per reduir la contaminació i fer un comptatge de les pèrdues. Subjectar el drenatge de la bilis correctament - Canviar embenat, netejar la pell amb aigua i sabó i utilitzar una solució al voltant de la incisió per evitar excoriació (vaselina estèril, òxid de zinc...) - En cas de gran volum de drenatge utilitzar bosses de colostomia - Observar els punts de punció si s’ha fet la intervenció per laparoscòpia - Col·locar al pacient semi-fowler - Observar si el pacient té singlot, distensió abdominal o pancreatitis - Observar la pell, escleròtica, i l’orina per si presenten un canvi de color.
- Comprovar el color i la consistència de la femta - Observar s’hi ha un augment del dolor en el quadrant superior dret, manifestació de febre, taquicàrdia, pèrdua de drenatge biliar al voltant del tub o a la ferida.
Activitats de col·laboració: - Administrar antibiòtics - Pinçar al tub del drenatge biliar segons protocol - Preparar al pacient per una IQ s’hi ha de tornar intervenir - Control dels anàlisis clínics ...