La roma dels papes I (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Barroc en els segles XVII-XVIII
Profesor R.M.S.
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 25/02/2016
Descargas 2

Vista previa del texto

Roma. La ciutat dels papes Roma cau i té un període mot complicat amb moltes invasions. No cauran algunes províncies sinó que caurà tot l'Imperi. També hi hauran lluites entre les grans famílies com els Osiri i els Colonna.
Serà un moment de caos total.
L'any 1300 es quan es fa el primer any jubileu, en el qual es perdonen els pecats. Això prové de la llei de Moisés. Això donarà una empenta important, perquè per perdonar els pecats s'establiran unes rutes de peregrinació i visites a les esglésies. Tot això comportarà que s'hagi de renovar els camins per accedir més ràpidament a les basíliques, això generarà un moviment econòmic important.
Van arribar a ser un milió i mig d'habitants de la Roma imperial, en època medieval van quedar 50.000. Quedarà reclosa prop del riu, totes les altres zones quedaran abandonades i seran insegures, tampoc arriba l'aigua i per tant, la població no hi pot accedir.
Aquestes bases de l’ urbanisme barroc que neix a Roma influenciarà a altres ciutats d'Europa com París o altres ciutats europees, inclús les coloniades. D'aquest urbanisme destaca: L'espai tràfic com la Piazza del Popolo, qu serà un gran eix on es comunicarà amb altres places, es pot comparar amb la plaça de la Concorde i la de les Victories.
Espai residencial. A Itàlia trobem la piazza Navona i la Royale a París.
Espai de vianant. S. Pere del Vaticà espai per on ell vianant pot deambular lliurement.
La primera Roma és la Imperial, la segona la dels Papes i la tercera amb Mussolini.
Roma s'estableix en anar ocupant un espai al voltant de les 7 colines que la definiran. La població queda reclosa en el nucli de Sant'Angelo, aquesta només té el pont d’Adrià o més endavant serà el de Sant'Angelo per creuar el Trastevere. L'altre pont que es farà serà el pont Sixtus.
Es faran una sèrie de mesures i dictàmens per rehabitar la ciutat que no tindran èxit perquè sense aigua era molt complicat.
Es recuperà una via romana que serà l'antiga via Lata, serà la primera que es farà. Desprès hi hauran tota una sèrie de vies d’origen medieval que es faran més amples que seran la via peregrinorum, la via papalis i la via recta. Arranquen de la platea pontis travessen tota la zona medieval per poder anar amb certa rapidesa a llocs d'importància com San Giovanni in Laterano.
Quan els papes es van traslladar del Palau del Laterà al Vaticà, a l'entorn de la basílica de Sant Pere s'estava construint un barri anomenat borgo nuovo. La majoria de capital d'aquest barri provenia d'origen florentí. "Wall street" de la Roma renaixentista.
El papa Nicolau V restaurarà un aqüeducte que portarà aigua en aquesta zona que serà l'Agua Virgo, és l'actual Fontana di Trevi. També tindrà diferents funcions i projectes al llarg de la historia.
En segons quins moments servirà per fer el rentat de a llana i fomentar aquesta industria.
Sixt IV farà una norma l'Edicte papal de 1480, es basava en l’eliminació de qualsevol element constructiu que impedis l'arrenglerament dels carrers. També farà el pont Sixtus que comunicarà una zona que havia quedat totalment aïllada.
Alexandre VI farà la via alesandrina que comunicarà el pont Sant'Angelo amb el Vaticà. Serà el primer enllaç de la roma moderna amb motiu de l'any jubilat.
Juli II farà la Via de la Lungara que comunicarà San Pietro i la zona urbana del Gianicolo. També farà la Via Giulia.
Lleó X farà la Strada Leonina es on hi havia el port de Roma.
Pau III, farà la Strada del Babuino que serà el primer trident amb altres carrers i serà bàsic per la comunicació. Serà una de les places més importants de la ciutat, la Piazza del Popolo.
Es construiran edificis molt monumentals per donar aquesta grandiositat a la ciutat de Roma. ES faran en totes les construccions uns tambors molt alts perquè la cúpula destaqui, serà influència de la arquitectura francesa.
Juli III farà la urbanització del Campidoglio i la Via Trinitatis.
Sixt V, serà un dels papes més importants perquè transformarà la ciutat de Roma. No prové de cap família benestant sinó que es fill d'un agricultor i entra a una ordre franciscana (ordre pobre). Molt estricte, molt dur. Posarà com a eixos urbanístics els obeliscos i els cristianitzarà amb la creu a la part superior, acabarà tenint una simbologia religiosa. També portarà l'aigua amb l'Acqua Felice.
...