Santa Andrea del Valle (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia del Arte - 3º curso
Asignatura Art del Barroc
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 01/04/2016
Descargas 1

Vista previa del texto

Andrea Pozzo, veiem que en els dos altars que ell projecta en el creuer de l’església de Sant Ignaci, s’utilitza la columna salomònica en l'Altar de l'Anunciació. A partir del baldaquí es començaran a fer columnes salomòniques. Una columna es un element que suporta un pes i per tant, ha de ser forta i sòlida, per estar ben fetes el pes d'adalt ha de anar donant voltes al eix central. A l'altre banda hi ha l'altar de Sant Lluís Gonzaga, els àngels que veiem ens recorden als del pont de Sant 'Angelo de Bernini. Van ser fets per Pierre Le Gros que estava al taller de Bernini, influència directe.
Si veiem la planta del Sant Ignaci hi ha una capella a un lateral on hi ha el monument funerària del Cardenal Ludovisi fet per Le Gros i Monnot. Tota la iconografia de totes les fornícules on hi han totes les virtuts (teologals, cardinals, alegroies a la religió, atributs importants...) és espectacular, també el drapejat.
Una altre església important serà Sant'Andrea della Valle feta per Carlo Maderno. Trencament dels diferents volums, veiem com va avançant cada cop més aquesta idea. Segueix la idea del Gesu però trenca amb tot allò clàssic. És la segona cúpula més gran de Roma després de Sant Pere del Vaticà. Església de planta congregacional, com a Sant Ignaci les capelles laterals estan il·luminades amb cupuleta. Enlloc de tenir en la façana les volutes que enllaçen el cos d'abaix amb el d'adalt s'han perdut, aquí veiem un àngel. Una escultura que ocupa un espai d'un element arquitectònic estructural. El comitent es reflexa amb una estrella de 8 puntes és Alexandre VII, el Papa que va fer l'Scala Reggia, Monticle i St. Pere. El frontó trenca l'ordre clàssic, el primer trencament.
L'interior en comparació en lo que veiem al Gesu, aquí es un espai de grans dimensions. En la volta és manté un ordre més clàssic on es treballa la mort, el martiri de Sant Martí fet per Mattia Preti.
Destaca les perspectives que sap fer aquest pintor, treballa els escorços, i fa composicions de grans dimensions.
Ara veurem el tema de la influència del classicisme, on destaca la pintura de Il Domenichino.
Veiem un llenguatge purament Barroc amb Mattia Preti i aixequem la vista i veiem el classicisme de Il Domenichino. On destaca un enquadrament tot pautat on es representes escenes de la vida de St. Andreu. El Jesús que veiem amb una tonalitat de colors vermella i blava el veiem a un quadre de Caravaggio. Es poden retallar les figures i individualitzar-les.
La cúpula de Lanfranco i Il Domenichino on es representa la gloria celestial forma un conjunt i no es pot separar. En les petxines queda tot més ben emmarcat no es surten del seu espai. La cúpula només la veiem des de lluny, des de davant de la façana no.
...