Tema 5 (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Criminología y Políticas Públicas de Prevención - 1º curso
Asignatura Estratificació Social
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 11/03/2015
Descargas 15
Subido por

Vista previa del texto

Fins a quin punt el fet de ser dóna t’influencia al dia a dia? La construcció de gènere és molt important per generar diferencies entre homes i dones. → Forta divisió sexual del treball dins de les famílies: repartiment de les tasques domèstiques de manera desequilibrada que posa en un situació de desavantatge a les dones dins el mercat de treball.
Fets positius: Les dones són majoria a les aules.
- Les dones tenen una taxa d’abandonament dels estudis de secundària més baixa que els homes. Tot i això, les taxes d’abandonament a Espanya és de les més altes d’Europa.
- En l’àmbit de conductes de risc els homes estan molt més representats, ja que la conducta de “machito” els porta a fer accions més perilloses.
- Hi ha un percentatge d’homes reclusos molt més elevat que el de dones.
Fets negatius: - Un dels fet que costa canviar és la ?: hi ha molt poques dones dins l’àmbit de les ciències dures (tecnologia, ingeriria, etc.).
- A mesura que augmenta el nivell ocupacional disminueix el nombre de dones (+categoria, -dones).
- El que ens diuen totes les estadístiques és que costa molt trencar la dinàmica de diferenciació de gènere.
- El número de dones mortes per violència de gènere a l’estat espanyol oscil·la entre el 50% i el 70% cada any.
- Femicidi: assassinat lliure de dones pobres.
- S’han fet molts estudis socials prenent coma referència només a la població masculina, i després s’han intentat fer teories generals per a tota la població.
Alguns estudiosos estudien el paper que ha tingut la socialització en els joves delinqüents.
Socialització: procés pel qual els nens associen una sèrie de conductes al fet de ser “homes de veritat” com la prepotència, la violència, etc. Un altre fet que estudien és fins a quin punt el teu entorn ha resultat ser una mala influència per tu.
Tot criminòleg es pregunta: - Per què és tan baix el risc que les dones cometin actes delictius? - Les dones tenen un risc baix de cometre actes delictius, però les dones que els cometen per què ho fan? Gènere Construcció social de la feminitat i la masculinitat i el conjunt de expectatives del que la societat considera adequat pel teu gènere. Cada un neix amb un sexe i la societat t’envia missatges de com t’has de comportar durant la teva vida.
Sexe Diferències anatòmiques o físiques que caracteritzen als homes i a les dones.
...