ART ANTIC II: Grècia (7) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Historia del Arte - 1º curso
Asignatura ART ANTIC II
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 05/04/2016
Descargas 15
Subido por

Vista previa del texto

Claudia Clare Policlet, en l’escultura, introdueix el ritme. Representa el moviment més ben representat de l’època severa però que és congelat i ho canvia fent-lo continu. Introdueix el ritme, que és la sensació real i natural de moviment, com si l’escultura caminés, es mogués. Ho fa a través de:    La composició quiàstica (X). És una elaboració pròpia del contrapposto. No és una X, és una lletra anomenada “chi”. Un cantó és una recta i l’altra és corba i sempre que hi ha una corba es crea fluïdesa i moviment. F.114.
La rotació en eix, una rotació del cos. F.115.
Desequilibri i ritme. Sempre parteix de l’espectador. Es vol representar un cert desequilibri per poder compensar l’equilibri i se li atribueix moviment. F.116.
El Diadumenos, 430 aC F.117 És de Policlet. Es diu Diadumenos perquè s’està posant una diadema. És un símbol de poder esportiu o polític (més endavant). La portaven els vençuts i els emperadors. En aquesta escultura hi aplica el seu cànon.
Hi ha altres escultures que s’associen a Policlet: Atleta Westmacott, Discophoros, entre altres. Es va fer l’Amazona ferida d’Èfes. Es va fer un concurs per fer aquest tipus d’escultura i hi va haver varis escultors que es van presentar: Policlet, Fídies, Crèsiles. Les Amazones sempre són dones que es representen vestides però ensenyant un pit. Només en tenen un perquè se’l tallaven per poder disparar bé l’arc. Va guanyar la de Policlet. F.118 Una altra de les figures famoses va ser la que Policlet va fer per la seva ciutat: Hera Crisoelefantina de Heraion d’Argos. Va fer una escultura de la deessa assentada a un tro d’or i marfil (crisoelefantina). No es conserva res de l’escultura, només una moneda on s’hi veu. F.119 Se li associen altres obres que es desconeixen. Hi ha llistats d’obres amb el nom i altres amb l’estil però no es tenen les pròpies obres.
Claudia Clare FÍDIES És el millor escultor de l’antiguitat perquè representa els millors déus. Avui en dia encara es fan servir els criteris de Fidies. Al moment d’haver de representar algú, és molt conservador. Va començar amb un fracàs: Apol·lo de Kassel, 450 aC. Té imatge de jove i sovint és representat efeminat perquè és una metàfora visual de la representació de la música (és femenina). Intenta crear una imatge digna però iconogràficament no ho aconsegueix F.120 El que diferencia un déu d’un humà és la immortalitat (irrepresentable) i el poder sobrehumà. El poder aquest, s’aconsegueix a través del cos. Fídies fa cossos sobredimensionats. Un exemple és Atena Lemnia. És molt gran, té un cos massís. F.121 *Ara hi hauria d’haver l’Atena Partenos que pertany al Partenó (s’acaba al 460 Ac), però ara es farà un salt en el temps perquè s’explicarà després amb el conjunt del Partenó. Salt al temps al 430 aC a l’obra magnifica de Fídies: Zeus d’Olimpia* Zeus d’Olimpia. És una imatge on s’hi reflexa tot el pensament de Fídies. Hi ha 30 anys entre la construcció del temple de Zeus i l’escultura, es desconeix el per què. F.122 Perícles era amic de Fídies i el van expulsar d’Atenes per fer mal a Pericles. Ostracos: trossos petits de ceràmica on es votava. Es va acusar a Fídies de robar or i de representar-se a una escultura d’Atena. Fídies, tenia molta fama i se’l va escollir per fer l’escultura a Olímpia de Zeus.
Construeix l’escultura al seu taller (que té les mateixes mides que el temple) de l’exterior d’Olímpia i quan l’acaba, la traslladen a dins desmuntant-la. L’escultura està feta amb fusta i coberta per or i ivori. F.123 Es sap que és el seu taller perquè hi ha un vas amb el seu nom. També hi ha motlles dels que utilitzaven per posar la planxa d’or i són un negatiu de la forma de la roba.
Zeus Olímpic, 430 aC. F.124 És un Zeus assegut al tro com a déu dels déus. Porta un ceptre a la mà i hi ha una victoria alada a la seva altra mà. Anava amb el tors nuu, apareixia amb barba. No s’ha conservat.
Representació de la divinitat amb Fídies (Déus Olímpics (la 3ª generació)).
 Fídies introdueix una visió moral dels déus. Zeus és un home molt sexual ja que sempre manté moltes relacions per a tenir fills. Hi ha moltes representacions de Zeus i els mites (de com deixa embarassades a dones, rapta homes, etc.). Zeus és representat com si fos perfecte.
o Rapte d’Europa: Europa passejava a la platja i va ser violada per Zeus. Es posa personalitat al brau, posant-li ulls de humà.1 Zeus, no deixa de ser un Déu, però interactua amb els humans i pren forma i actituds humanes. Per tant, Fídies moralitza els temes.
Representació de la divinitat amb Fídies:   1 Cossos sobrehumans. Són representats molt grans i amb volum, per representar un poder superior.
Postures majestàtiques. El poder real es demostra i manté a través de la iconografia, per tant hi ha una postura que imposa.
Les dones que són representades amb el tors nuu representa que són les protagonistes.
Claudia Clare    Expressivitat i mirada divines. No tenen expressió facial i mai miren als ulls. Això els hi dona superioritat i més poder. Les mirades miren per sobre la humanitat. No mostren empatia.
Perspectiva jeràrquica. El personatge més important és representat més gran per crear superioritat i autoritat. La humanitat s’allunya de la figura. Especialment Zeus.
Relació amb l’espai escenografia. És un element molt important. Només es troba a l’escultura de Zeus. L’escultura és d’or i marfil; s’utilitzen els elements més valuosos provocant una certa transparència. El marfil és ideal per representar la pell.2 L’or, al rebre llum, crea un ambient diví. La llum no és fixa i dóna llums i ombres creant sensació de vivesa. La seva grandiositat es fa per trencar l’espai i es representa com si la seva grandiositat no cap a un temple.
Fídies va fer una gran varietat d’escultures i es va centrar sobretot amb els déus.
2 Importància del color de pell. Estava molt ben vist tenir la pell pàl·lida com a símbol de no treballar manualment a l’exterior.
...