03.2. Moltes guerres en una sola guerra: Àsia, 1937-1942 (II) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Perspectiva històrica del món contemporani
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 17/03/2016
Descargas 57

Vista previa del texto

III. MOLTES GUERRES EN UNA SOLA GUERRA: ÀSIA, 1937-1942 (2) L’expansió japonesa a l’Àsia L’obsessió dels japonesos és derrotar la Xina, sobretot el Kuomintang recolzat per britànics i francesos. Però quan França cau i la Gran Bretanya es veu obligada a resistir l’atac alemany (Batalla d’Anglaterra), són els EUA els qui, cap al juny del 1940, substitueixen el rol d’aquestes potències occidentals en el suport a la resistència antinipona. No obstant això, l’Imperi del Sol té previstos d’altres fronts: el setembre del 1941 ataquen Indoxina, i la resposta nordamericana és clara: embargament comercial que es retirarà si els japonesos abandonen l’Àsia continental, inclosa Manxúria. A partir d’aquell moment, el Primer Ministre japonès, Hideki Tojo, comença a planificar l’atac contra Pearl Harbor mentre l’exèrcit imperial segueix avançant per Indoxina sense aturador. En aquesta campanya d’expansió, un dels objectius japonesos és Singapur, que es troba sota control britànic. L’Estat Major britànic veu l’amenaça, però pren mesures absolutament nefastes: construeix més aeròdroms sense augmentar el nombre d’avions, amb la qual cosa baixa el nombre d’efectius reals; i planifica malament la defensa de la ciutat tot seguint l’anomenat “Mite de la flota”, que preveu l’enviament de la Marina de Guerra des d’una distància enorme i menyspreant tant els obstacles que es podria trobar pel camí com la capacitat militar japonesa. Singapur serà ocupada el febrer del 1942.
Pearl Harbor i la guerra al Pacífic L’estratègia dels japonesos que es va dibuixant al llarg del 1941 és la següent: aprofitar la distribució territorial asiàtica tot conquerint places d’illa en illa (“salt de puces”) i creant un cinturó de seguretat. A partir d’aquí, negociaran amb qui faci falta. Parteixen de la premissa que la guerra a Europa seguirà anant bé per als alemanys, comptant, doncs, amb una Gran Bretanya i una Unió Soviètica fora de combat i uns EUA que acabarien centrant les seves forces al teatre d’operacions europeu. Aquest plantejament nipó és una mostra de xoc cultural: no entenen la mentalitat occidental i, per tant, no entenen els seus plantejaments militars.
En aquest marc tindrà lloc, el 7 de desembre de 1941, l’atac a Pearl Harbor. Es tracta d’una gran maniobra que cerca la neutralització de la força militar dels EUA a la zona, un bombardeig sense desplegament de tropes contra la base principal de la Marina nord-americana al Pacífic, ja que entenen que l’element clau per a la victòria en aquest oceà és controlar el mar. El cert, però, és que els portavions dels EUA són a alta mar, per la qual cosa l’atac té més de cop moral que de cop real. Després d’això es produiran, al llarg de la primavera del 1942, les grans ofensives japoneses al Pacífic. L’expansió japonesa es durà a terme en tres direccions: • SUD: o Filipines: gener-maig 1942 o Indonèsia: gener-març 1942 • OEST: o Singapur o Hong-Kong o Malàisia o Birmània -Són aturats pels britànics a mig camí de l’Índia • EST: o Illes Kurils o Guam o Illes Salomó -Arriben a establir posicions a Nova Guinea i a amenaçar Austràlia La màxima expansió de l’Imperi Japonès té lloc la primavera del 1942: aleshores tenen establerts els dos governs titelles de Manxúkuo i Birmània, mentre que han convertit Indonèsia i Malàisia en veritables colònies d’explotació. El mes de maig d’aquell any, però, es troben amb un exèrcit al límit, sense més efectius, tot i controlar una sisena part del planeta. Per altra banda, Txiang Kai-Shek segueix resistint mentre que els nord-americans, els britànics i els australians derroten els japonesos i frenen la seva expansió cap al sud a la Batalla del Mar del Corall. El juny del 1942, la seva expansió cap a l’est és aturada a la Batalla de Midway, un veritable punt d’inflexió en el teatre d’operacions del Pacífic. Entre l’agost del 1942 i el febrer del 1943 tindrà lloc la Batalla de Guadalcanal, on els aliats recuperaran, per fi, territoris que havien estat ocupats per la Marina del Japó. Els nipons es troben, aleshores, amb uns EUA desplegant tot el seu potencial humà i industrial en els esforços bèl·lics contra els efectius imperials mentre que ells no poden aconseguir més productes per al manteniment de la guerra.
Escenes de la Batalla de Midway ...